30-40 forinttal is drágulhatnak az üdítők, ásványvizek Magyarországon: itt a matek

30-40 forinttal is drágulhatnak az üdítők, ásványvizek Magyarországon: itt a matek

2020. február 27. 09:01

Ha élesedik a visszaváltható műanyagok bevezetése Magyarországon, akkor a fogyasztóknak az italok mintegy 30-40 forinttal is drágulhatnak - írja a hvg.hu

Orbán Viktor még évértékelőjében jelentette be, hogy az uniós előírásokkal összhangban nyolc éven belül a műanyag flaskák 90 százalékát újra kell hasznosítani hazánkban. A lap elemzéséből kiderül, hogy az újrafelhasználáshoz bizony ösztönözni kell majd a fogyasztókat, ami adott esetben azt is jelentheti, hogy betétdíjakat kell majd kivetni az újrahasznosítandó műanyagflakonokra. Mindez 

a gyártóknak és kereskedőknek a bevezetéshez szükséges, legalább 50 milliárd forintos egyszeri beruházási költségeket, a fogyasztóknak pedig az italok mintegy 30-40 forintos drágulását hozhatja

- írja a lap, persze mindezt csupán addig, amíg a csomagolóanyagot a vásárlók vissza nem váltják. A portál megjegyzi azt is, hogy a "kereskedelemben a külföldi tapasztalatok alapján arra számítanak, hogy a boltok alapterületéhez igazodva, fokozatosan szabják meg a beruházási kötelezettségeket, elsőként a hipermarketekben, egészen a 400 négyzetméteres üzletekig.

Bárhogy is lesz ugyanakkor, az már biztos, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium a napokban megkezdte az egyeztetéseket a piaci szereplőkkel a kormányfő által bejelentett klímavédelmi akciótervről, de egyelőre nem derültek ki pontos részletetek sem a betétdíj bevezetésének időpontjáról, sem a mértékéről - írják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?