11 °C Budapest

Újabb drágulási hullám jöhet a lakáspiacon: meddig emelkednek még az árak?

2020. február 11. 11:34

A budapesti új lakások átlagos négyzetméterára 843 ezer forint volt február elején, ez decemberhez képest 3,4 százalékos, tavaly februárhoz képest pedig 7,2 százalékos drágulást jelent. A megyeszékhelyeken az átlagos négyzetméterár decemberhez viszonyítva 8 százalékkal, éves szinten pedig 16 százalékkal 539 ezer forintra nőtt. Szakértők szerint bár az 5 százalékos kedvezményes lakásépítési áfa idei megszűnését már korábban beárazták, a kínálati árakban mégis érezhető a hatása. Az új lakások kínálata folyamatosan szűkül, a befektetési célú vásárlók a használt lakások piacához hasonlóan itt is kevesebben vannak. Akadnak arra utaló jelek, hogy egyes beruházásoknál túl magas a vételár. 

Kivételes évfordulón van túl a magyar lakáspiac: tavaly december végén lejárt a lakásépítési boomot elősegítő 5 százalékos kedvezményes lakásépítési áfára vonatkozó határidő. Ezzel új időszámítás indult, amely drágulással párosult - derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az új lakások februári átlagos árait vetette össze a tavaly decemberi és a februári árszintekkel. 

Annak ellenére, hogy a piac már korábban igyekezett beárazni a kedvezményes áfakulcs megszűnését, vagyis ez már 2016 és 2020 között folyamatosan megjelent az új lakások vételárában, az előző hónapban mégis a vártnál nagyobb ütemű volt a drágulás

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: 

A beruházók pont a határidő lejárta miatt 2019 december végéig akciók keretében próbálták értékesíteni a még gazdátlan, építés alatt lévő lakásokat. Az alapvetően sikeres értékesítési akciók mellett az új lakások piacán azonban a használtakéhoz hasonló folyamat ment végbe 2019 második felében, azaz kevesebb lett a befektetési célú vásárló.

Ennek következtében vannak olyan új lakások, amik továbbra is gazdára várnak, mert a saját célra vásárlók számára az új lakások árai már a nehezen megfizethető kategóriába esnek.

Ez részben abból látszik, hogy most vannak a kínálatban olyan teljesen kész lakások, amelyeket az építkezés során nem sikerült eladni, most pedig készpénzes vevőknek kedvezményes - vagyis tavalyi - áron hajlandó eladni az építtető

- fogalmazott Balogh László. Az elemzők szerint február első hetében a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára 843 ezer forintnál járt. Ez a tavaly decemberi átlaghoz képest 3,4 százalékos drágulásnak felel meg, a tavaly februári szintet pedig 7,2 százalékkal haladja meg. A megyeszékhelyeken tempósabb drágulás látható a kínálati piacon. Az ottani új lakásoknál az átlagos négyzetméterár 539 ezer forintra rúgott, ez éves összevetésben 16 százalékos emelkedést jelent, a tavaly decemberi árszintet pedig 8 százalékkal múlja felül. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő szerint beszédes a jelenség, hogy az új lakások áremelkedése csak az elmúlt két hónapban feleakkora volt, mint az elmúlt egy évben összesen.

A kilátásokról szólva Balogh László azt mondta, hogy a kínálat a következő években is egyre szűkebb lesz. Az oldal adatai szerint a kínálatban 3152 olyan újlakás-hirdetés található, amelyek átadása idén esedékes. Aki pedig jövőre szeretne költözni, az csupán 821 ingatlanhirdetés közül tud válogatni. 2022-2023-as átadással viszont már csak 369 ingatlan hirdetése szerepel kínálatban.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem