35 °C Budapest
Évtizedes mítosz dőlt meg: így spórolhatsz tízezreket a kosztpénzen

Évtizedes mítosz dőlt meg: így spórolhatsz tízezreket a kosztpénzen

2019. október 25. 14:38

Mi magyarok évente fejenként 33 kilónyi menthető élelmiszer dobunk a kukába, mellyel nem csak a pénzünket, de erőforrásainkat is pazaroljuk. Talán meglepően hangzik, de aki naponta jár bevásárolni, az sokkal kevesebbet költ, és kevesebbet is pazarol.

Élelmiszeripar szakértői szerint minél gyakrabban jársz boltba, feltehetően annál egészségesebben étkezel, annál kevesebbet költesz és kevesebb élelmiszert is dobsz a kukába - számol be a Huffpost egy friss cikkében. Hiszen nem nehéz belátni, hogy aki mindig csak annyit vásárol, mint amennyire szüksége van, kevesebbet pazarol.

Magyarországon csaknem 2 millió tonna élelmiszer megy a kukába évente, ennek nagyjából a fele elkerülhető lenne, hiszen nagyrészt tárolási problémák miatt megromlott, vagy feleslegesen megvásárolt élelmiszerekről van szó. Tehát egy főre vetítve, évente mintegy 33 kg élelmiszerhulladék keletkezik, ami tudatos fogyasztói magatartás esetén elkerülhető lenne - olvasható a Nébih Maradék nélkül oldalán.

Az élelmiszer-pazarlás a konyhák egyik fő problémája, hiszen a kisfogyasztók több ételt dobnak el, mint az éttermek és az élelmiszerboltok együttesen - mondta Yvette Cabrera, a Természeti Erőforrások Védelmi Tanács élelmiszer-pazarlási programjának igazgatóhelyettese.
Amellett, hogy pénzt dobunk a kukába, az élelmiszer-pazarlásnak komoly környezeti hatása is van: az előállításához használt víz és talaj pocsékba megy, de hozzájárul az üvegházhatású gázok kialakulásához.

A szakemberek összeszedtek pár jó tanácsot, hogy ne csak kevesebbet költsünk, de kevesebbet élelmiszernek kelljen a kukába végeznie:

Csak azt vásárold, amire szükséged van

kerüld a nagy mennyiségeket. Pénzt takarít meg és kevesebbet pazarol, aki három narancsot vásárol, amelyet valójában megeszik, nem pedig egy nagy zsáknyival, amely nagyobb eséllyel marad meg és kerül a szemétbe. Ha egy napra vásárolsz, akkor kevésbé valószínű, hogy túlfogyasztasz.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tervezd meg étkezéseidet

Nagyobb eséllyel fogsz egészségesen és változatosan étkezni, és kevésbé fog fenyegetni az elhízás veszélye.

Mindig készíts listát 

A részletes élelmiszerlistának elkészítése segít elkerülni az impulzusos vásárlásokat, amelyek gyakran egészségtelen ételeket is tartalmaznak. A listák segítenek mindent megjegyezni.

Összetevők felhasználása

Az alapanyagok kereszthasznosítása gyakori jelenség az éttermekben, de otthon is segíthet csökkenteni az élelmiszer-pazarlást. Például, ha lasagnát készítesz és egy csomó friss bazsalikomot vásárolsz, gondoljon más ételekre, mondjuk a paradicsomlevesre, melyhez a bazsalikom maradékát felhasználhatod, hogy ne menjen kárba.

Vásárolj konzerv vagy fagyasztott gyümölcsöt és zöldséget

Mivel a friss termékek gyorsan megromlanak, érdemes megfontolni a fagyasztott vagy konzerv zöldségek vásárlását, hogy ne menjenek olyan hamar tönkre. Ezek leggyakrabban ugyanolyan tápanyagtartalommal bírnak, de hosszabb ideig tárolhatók. 

Tárold megfelelően

Az élelmiszerek megfelelő tárolása, valamint a maradékok (hagymadarabok vagy a sárgarépa darabjainak) fagyasztásával csökkentheted az eldobott ételek mennyiségét.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50