11 °C Budapest

Itt a nagy hűtő teszt: meglepő eredmény született

2019. augusztus 29. 11:38

Egy friss hűtőszekrény és fagyasztó teszt szerint egy jó minőségű, 150-250 literes kombinált hűtőszekrényhez már 150 ezer forint körüli áron is hozzájuthatunk, nem kell több százezret kiadnunk érte. Ha még arra is odafigyelünk, hogy A+++ energiaosztályba tartozót válasszunk, hosszú távon akár 20-25 százalékkal kisebb lesz az áramfogyasztásunk egy ugyanolyan A++ készülékhez képest.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete rendszeresen teszteli a hazai piacon kapható termékeket. A napokban publikálták legfrissebb eredményeiket: 60 kombinált hűtőt teszteltek a nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Így a korábbi termékekkel együtt 21 márkától összesen 221 hűtő és fagyasztó adatlapja segíti a fogyasztókat a vásárlásban. Laboratóriumban vizsgálták, hogy a készülékek milyen gyorsan hűtik ill. fagyasztják az ételt, mennyire tartják stabilan a belső hőmérsékletet, ha a konyha túlmelegszik, áramszünet esetén mennyi ideig marad fagyott az étel és azt is, mennyire hangosak és mekkora a készülékek energiafogyasztása. 

A leggyakoribb, 150-250 literes méretkategóriában közel két tucat kombinált hűtő végzett jó eredménnyel, mivel 75-85 százalékot kaptak az összes szempont alapján. A legjobbak között van Bosch, Gorenje, LG, Liebherr, Miele és Whirpool készülék is. 

Van, amelyikért megfizethetőbb árat kérnek a gyártók, és akár 130-150 ezerért is hozzájuthatunk egy élmezőnyben szereplő kombinált hűtőhöz, de van 300 ezer forintos, sőt félmilliós készülék is, amely nagyjából ugyanezt a szintet hozza.

Vásárlóként nem könnyű a helyzetünk, hiszen, mint a fogyasztóvédők szinte minden korábbi tesztjéből, itt is az derült ki, hogy az egyes márkákon belül is van minőségi különbség. Ez azt jelenti, hogy nem érdemes szimplán a márka alapján döntenünk. Hiába volt egy bizonyos márkájú készülékünk, amely bevált, nem biztos, hogy egy másik típus is ugyanattól a gyártótól ugyanazt a szintet hozza majd. 

A listavezető készülékek előnye, hogy viszonylag gyorsan hűtenek, fagyasztanak és stabilan tartják a belső hőmérsékletet, akkor is, ha túlmelegszik a konyha. Szintén mellettük szól, hogy mindegyik A++ vagy A+++ kategóriába tartozik, így kevesebb áramot fogyaszt. A döntési szempontoknál érdemes előtérbe helyezni az energiaosztályt, ugyanis egy-egy energiaosztály között (pl. A+++ és A++) ugyanolyan paraméterű készülékek esetén 20-25% fogyasztási különbség is lehet. 

A fagyasztóknál fontos szempont, hogy a hosszabb időre lefagyasztott étel áramszünet esetén ne olvadjon ki. Jó hír, hogy a tesztben vizsgált kombinált hűtők a legrosszabb esetben is legalább 10 órán keresztül tartják az optimális belső hőmérsékletet áramszünet esetén, a legjobbak pedig akár 16-20 órán keresztül is. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 150-250 literes kombinált hűtők között a lista végén egyértelműen az olcsóbb, 100 ezer forint körüli készülékek végeztek. Ezek viszonylag lassabban hűtik, fagyasztják le az ételt, és igazi energiafalók, de itt is kifoghatunk drágább, 300 ezer forintos készüléket is.

A tesztben szereplő fagyasztószekrények és fagyasztóládák zöme 200-300 literes méretű, 170-400 ezer forintos áron kaphatók. Habár a kombinált hűtőkhöz képest jellemzően több időre van szükségük, hogy lefagyasszák az ételt, viszont jobban szigetelnek, vagyis áramszünet esetén a legtöbb készülék egy vagy akár másfél napig is tartja az optimális belső hőmérsékletet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem