29 °C Budapest
Lehull a lepel a nagy sorsjegytitokról: mi folyik a kaparósoknál?

Lehull a lepel a nagy sorsjegytitokról: mi folyik a kaparósoknál?

2019. augusztus 10. 07:01

Eszméletlenül pörög Magyarországon a sorsjegyezés. A Pénzcentrum által kikért hivatalos adatok szerint, 2019. 31-ik hetéig havonta átlagosan 13-14 millió darab kaparóssorsjegyet értékesítettek hazánkban. Arról azonban már kevesebbet tudni, hogy ki lehet-e deríteni egyáltalán, hogy vajon egy adott sorsjegyjátékhoz tartozó Jackpotot kilőtték-e már a játékosok, azaz, hogy a rendkívül alacsony valószínűség mellett egyáltalán van-e még fizikai esély arra, hogy valaki az általa megvásárolt sorsjeggyel bankot robbantson. Ennek jártunk utána.

Bődületesen hasít Magyarországon a kaparóssorsjegyezés. Olyannyira, hogy a Szerencsejáték Zrt. arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, 

az Ötöslottó és a Hatoslottó után a kaparóssorsjegyek számítanak a harmadik legismertebb terméknek.

"Kutatásainkban a sorsjegy, mint termék ismertsége rendre 80 és 90 százalék között alakul." - tájékoztatta lapunkat a Szerencsejáték Zrt. A sorsjegyek népszerűségét egyébként semmi nem jelzi jobban az eladott mennyiségüknél. A Pénzcentrumhoz eljuttatott hivatalos információk szerint ugyanis

Az idei évben (2019. 31. játékhétig) havonta átlagosan körülbelül 13-14 millió darab ehhez a játéktípushoz tartozó terméket értékesített a Szerencsejáték Zrt.

Ha ezt elosztjuk 31-el, akkor az azt jelenti, hogy egy hosszú hónapban naponta majd 500 000 sorsjegyet vesznek a magyarok. Akiknek ráadásul jól meghatározható kedvencei is vannak a sorjegyek között.

A legek

A Pénzcentrum által kikért 2018-as adatok szerint Magyarország legnépszerűbb kaparós orsjegye a Buksza, ebből tavaly 26,8 millió darabot értékesítettek. Második a Szuper Black Jack lett, ebből 22,8 millió darabot vásároltak a magyarok 2018-ban, míg a dobogó harmadik fokára a Black Jack fért fel, ebből 18,3 millió darabot adtak el.

A statisztikai adatokon túl azonban arra is kíváncsiak voltunk, hogy bár az óriási népszerűségi a sorsjegyek esetében adott - ahogy ezt a számok is tükrözik -, mégis honnan tudhatják azt a szerencsevadászok, hogy egy-egy általuk kedvelt játékban egyáltalán elérhető-e még a Jackpot, nevezetesen, hogy a legnagyobb nyereményért egyáltalán van-e még értelme játszani vagy azt már régen kiütötték?

Vakon játszunk

A Szerencsejáték Zrt. arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy "a sorsjegyek gyártása zárt rendszerben történik, így egyetlen embernek sincs információja arról, hogy pontosan melyik számú sorsjegyen van a főnyeremény."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez pedig azt is jelenti, hogy senki nem tudja azt sem az ország mely pontján helyezkedik el a Jackpot-kártya egy adott játék esetében, ugyanis az teljesen véletlenszerű. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az egyes játékok esetében mennyi idő alatt viszik el átlagosan a kaparóssorsjegy főnyereményét. Erre azonban a Szerencsejáték Zrt. szerint az új sorsjegyek népszerűsége és a sorsjegysorozatok darabszáma miatt nem lehet választ adni. 

Mindebből tehát az derült ki, hogy a játékosok gyakorlatilag semmit nem tudnak arról, hogy melyik nyeremények estek már ki abban a sorsjegyszériában, amiben ők is játszanak, azaz arról a szériáról, ahonnan az a sorsjegy származik, amit a sarki lottózóban megvettek. 

Ezekről az adatokról egyébként a Szerencsejáték Zrt. honlapján sem találni semmilyen információt, az egyetlen támpont a sorsjegyekkel kapcsolatban, azoknak "nincs lejárati idejük, és a forgalmi adatok függvényében - a játékosok folyamatos tájékoztatása mellett - kerül sor a sorsjegysorozatok lezárására, amely után - a többi játékunkhoz hasonlóan - 90 nap áll rendelkezésre a nyereményigény benyújtására." - tájékoztatta lapunkat a társaság. 

Arról tehát a játékosok sehonnan sem értesülnek, hogy egy kibocsátott szériában mikor viszik el a főnyereményt.

Erről maga a társaság sem ad ki olyan tájékoztatást, mint mondjuk a különböző nagy összegű lottónyeremények esetén. Így a játékosoknak be kell érniük a puszta reménnyel, hogy abban a szériában, amiben az éppen játszott kaparós sorsjegy tartozik, még benn van a Jackpot, és azt nem vitt el valaki mondjuk az ország másik végéről x hónappal azelőtt. Természetesen a főnyeremény mellett is vannak nagyobb nyeremények, amik a vásárlási költséghez képest jóval jelentősebbek, de valamilyen szinten azért mindenkit az a remény mozgat, hogy a lehető legnagyobb pénzt robbantsa abból a 200, 500 vagy 1 000 forintból, amiből a játékot vette.

(Címlapkép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?