14 °C Budapest

Folytatódik a dinnyeháború: a Lidl után újabb nagy bolt ment be 100 forint alá

2019. augusztus 9. 11:59

Óriási port kavart a hét elején, hogy a Lidl 100 forint alá, 99 forintra akciózta le a görögdinnye kilóját. Az ügyben mind a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, mind a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete kifejtette kritikáját a diszkont boltlánccal szemben, azonban most úgy látszik, ha lehet, még ennél is jobban bonyolódik a hazai dinnyeháború. A Pénzcentrum egyik olvasójának pénteki (augusztus 9.) fotói szerint ugyanis a Lidl után a Príma egyik boltja is 100 forint alá vitte a görögdinnye kilós árát, 99 forintért árulják ugyanis a magyarok nyári kedvencét.

Óriási dinnyebotrány keveredett abból, hogy néhány napja a Lidl 100 forint alá, nevezetesen 99 forintra szállította le a görögdinnye kilós árát. Augusztus hetedikén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ki is adott egy közleményt, ami szerint

a kereskedelmi lánc ezzel a döntésével bedöntheti a magyar dinnyetermelést, és lehetetlenné teszi a minőségi dinnye előállítását.

Mindehhez azt is hozzátették, hogy a "Lidl által alkalmazott árazás mellett nem lehet jó minőségű dinnyét előállítani, ugyanis a szezonnak ebben a szakaszában - a többéves piaci tapasztalatok alapján - reálisan, a bekerülési költségeket is figyelembe véve, kilogrammonként 150 és 200 forint közötti fogyasztói áron lenne árusítható ez a gyümölcs."

Na és nálatok mennyi a görögdinnye kilója? Várjuk a fotókat a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Köszönjük!

A NAK állásfoglalást követően aztán a Lidl is megszólalt az ügyben egy nappal később, augusztus 8-án. Elmondásuk szerint 

az elmúlt napokban a Lidl minden dinnyebeszállító partnere arra kérte az áruházláncot, hogy a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében nyújtson támogatást, melyhez az akciós és az exporttevékenységet egyaránt támogató átadási áraikat ajánlották fel. A Lidl Magyarország ez alapján csökkentette a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra...

A kedélyek azonban a Lidl és NAK csörtéje után sem csillapodtak, a dinnyeháborúba ugyanis augusztus 8-én, délután beszállt a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE) is, akik szerint

a dinnye piaci helyzet jelenleg nem indokolja az áruházi akciókat, és cáfolják, hogy a Lidl akciója a termelők érdeke lenne. 

A csütörtök ezzel az MDE ostrommal aztán be is fejeződött, azonban augusztus 9-én, pénteken ismét felsorakoztak a felek. Mártonffy Béla, a NAK országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke pénteken az M1-en ugyanis azt mondta, hogy

piaci helyzet nem indokolta, hogy a Lidl Magyarország a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra csökkentse

A szakember azt is hozzátette, hogy erre akkor van szükség, ha a jó minőségű dinnyéből túltermelés van. Valamint elmondta azt is, hogy a Lidl lépése más áruházakat is a dinnye árának csökkentésére ösztökélhet, hozzátéve, hogy körülbelül száz forintnál van az a határ, ahol a termelőknek  már nehézséget okoz a következő év finanszírozása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Időközben, a Lidl hivatalos oldalán kiszúrtuk, hogy a diszkontlánc augusztus 9-11. között már 119 forintért árulja "szuper áron" a görögdinnyét. Úgy látszik tehát, véget ért a néhány napig tartó országos, 99 forintos kilós ár a láncnál.

Péntek kora délutánig tehát ekképpen festett a magyar dinnyekálvária. Most azonban úgy látszik, tovább dagad a hazai dinnyebotrány. A Pénzcentrum egyik olvasója ugyanis küldött szerkesztőségünknek két fényképet, amit éppen zajló bevásárlása közepette készített egy Príma üzletben péntek délelőtt, a botrány kirobbanásának harmadik napján.

Ezeken pedig jól látható, hogy a hazai boltlánc egyik budapesti üzlete  belőttemagát a sokat átkozott 100 forintos, végső kilógrammonkénti árhatárnak tekintett szint alá, és 99 forintért árulja a görögdinnyét. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem