14 °C Budapest

Rengeteg a kifogásolt babatermék: itt lista, ezek árthatnak a gyereknek

2019. május 11. 09:59

Ha kisbabánk van, rendszeresen fürdetjük, popsiját napi több alkalommal krémezzük. Itthon kapható babafürdetőket és babapopsikrémeket vizsgáltak a Tudatos Vásárlók Egyesületénél, hogy kiderüljön, vannak-e potenciális egészségügyi kockázatot jelentő összetevők a termékekben. A vizsgált babafürdetők több mint fele tartalmazott problémásnak tartott tartósítószert és illatanyagot, a popsikrémek közül népszerű márkák is a lista alján végeztek leginkább a potenciálisan allergizáló illatanyagok miatt. A magasabb ár egyáltalán nem jó támpont a vásárlónak. Mi az, ami tényleg a legjobb a babának?

Szép rózsaszín, eperillatú, csodásan habzik, cuki a csomagolása? Ha baba vagy kisgyerek fürdetésére, bőrének ápolására szánt termékről van szó, a boltokban hatalmas a választék. Egymás mellett sorakoznak a színes-szagos flakonok. Pedig a szülők számára minden más szempontot felülír a biztonság: minimálisan azt várjuk el a babafürdetőktől és popsikrémektől, hogy ne ártsanak gyermekünk egészségének - írta a TVE.

Két összetevő, amit minden babatermékben kerülj el

Ha vásárlóként képtelenek vagyunk odafigyelni az apróbb részletekre, legalább két dolgot jegyezzünk meg: illatosítónak és színezéknek nincs helye babatermékekben.

Az illatanyagokat jellemzően elég az összefoglaló Parfum néven megemlíteni a termékcímkén, azonban a legelterjedtebb, allergiás kockázatot jelentő vegyületeket név szerint is fel kell tüntetni (pl. limonene, linalool).

Amikor a hazai boltokban, drogériákban és gyógyszertárakban kapható 36 féle babafürdető és 29 babapopsikrém, pelenka kiütés elleni krém összetevőit vizsgálták termékcímke alapján, kiderült: a babafürdetők közel 80 százaléka, a popsikrémek fele tartalmaz illatanyagot. Az illat a fogyasztók egy részének ugyan fontos, de felesleges kockázatot jelent, az illatanyagok egy része ugyanis allergén, irritáló hatású lehet, ezért használatuk mindenképp kerülendő, különösen a popsikrémek esetében, hiszen már amúgy is sérült bőrfelületről van szó.

A másik könnyen elkerülhető összetevő a színezék. A teszt során popsikrémekben ugyan nem, de két babafürdetőben találtunk színezéket. A csomagoláson a színezék - az élelmiszeradalékokhoz (E-számokhoz) hasonlóan - kóddal szerepel az összetevők listáján, a Cl betűk mögött lévő ötjegyű szám jelöli őket. Ezek az összetevők - amellett, hogy feleslegesnek tekinthetőek - eltérő kockázatot jelenthetnek.

Problémás anyagok, amiket szintén kerüljünk

Ha több időnk van a címke böngészésére, érdemes még néhány összetevőt kiszűrni a felsorolásból. A tartósítószerként használt parabénekkel már csak elvétve lehet találkozni a kozmetikai termékekben, a tudatosabb vásárlók között talán már közismertté vált káros hatásaik miatt. A TVE által vizsgált termékek között mindössze egy fürdetőben találtak parabént (metil-parahidroxibenzoátként szerepelt az összetevőlistán). A vegyület elősegítheti a mellrák kialakulását, de több kutatásban felmerült a hormonális hatás, termékenységi zavarok, bőröregítő, allergén hatás is.

A Methylisothiazonlinone és a Methylchloroisothiazolinone szintén tartósítóként használt allergén, irritáló hatású vegyületek, sőt előbbi idegrendszert károsító hatású lehet. Ezeket a vegyületeket a bőrön maradó krémekben, testápolókban már nem lehet használni az EU-ban, ám - a kockázatok ellenére - lemosódó termékekbe, így babafürdetőkbe bekerülhet: egyetlen babfürdetőben találtak ilyet.

Babafürdetőkbe tehetnek még ún. felületaktív anyagokat. Ezek az anyagok a bőrön lévő zsíros anyagok, szennyeződések eltávolítását segítik. A problémás anyagok közül a leggyakrabban a Sodium Laureth Sulfate (SLS) vegyülettel találkozhatunk a csomagoláson, ez az összetevő szem- és bőrirritáló hatású, a sebek gyógyulását lassítja, ráadásul a különösen mérgező 1,4 dioxane-nal szennyezett lehet. Hasonlóan irritáló hatású a Sodium Coco-Sulfate is.

A fürdetőkben és krémekben a homogén állag eléréséért emulgeáló anyagokat alkalmaznak, ilyenek a PEG (polietilénglikol) vegyületek. Ezek az anyagok a bőr áteresztőképességét növelve csökkentik annak védekezőképességét, így könnyebbé teszik a fertőzések és a más, kockázatos vegyületek szervezetbe jutását. Különféle PEG-vegyületet a babafürdetők közel felében, viszont mindössze csak 3 popsikrémben találtak.

A popsikrémek állagáért a zsírszerű összetevők a felelősek, ezek lehetnek kőolajszármazékok vagy növényi olajak. Habár a bőrre kerülő finomított kőolajszármazékok a vizsgálatok jelen állása szerint nem jelentenek egészségügyi kockázatot, viszont mutagén hatású, mérgező anyagokkal szennyezettek lehetnek, ezért például naturkozmetikumokban használatuk nem megengedett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy átlagos fogyasztó azt gondolhatná, hogy az olcsóbb, fosszilis eredetű olaj használata az olcsóbb termékekre jellemző. Ezzel szemben a TVE tesztje során az derült ki, hogy kőoaljszármazékot tartalmazó babapopsikrémek nagyobb arányban fordultak elő a magasabb árkategóriában.

Jó, ha benne van

A babák pelenkával érintkező bőre az egyéni érzékenységtől, a tisztába tétel gyakoriságától, az elfogyasztott étel összetételétől illetve a pelenka minőségétől függően bepirosodhat, kisebesedhet. A popsikrémek egyes összetevői ezeket a kedvezőtlen hatásokat tudják mérsékelni. A cink-oxid gyulladásgátló, megköti a seb felületén a nedvességet, így szárítja, regenerálja a bőrt. A 29-ből 24 tesztelt popsikrémben volt is ilyen.

A B-5 vitaminnal rokon panthenol és a dexpanthenol a bőrben természetes formában is előfordul, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású.

A popsikrémek és a babafürdetők közel fele tartalmazott olyan természetes eredetű növényi kivonatot, amely gyulladáscsökkentő, és segíti a bőr regenerálódását, ilyen például a körömvirág (Calendula), a kamilla (Chamomilla), a parlagi ligetszépe (Oenothera) vagy a kasvirág (Echinacea). Vásárlóként érdemes ezeket az összetevőket keresni a termékcímkén.

Ezek a legjobb termékek

A termékek egységára között akár tizenötszörös különbség is van. Jó hír, hogy több alacsony árkategóriás termék is a lista élén végzett mindkét termékcsoportban, ezért semmiképp se válasszunk pusztán az ár vagy a jól ismert márkanév alapján.

A legmagasabb értéket (93%) a babafürdetők közül a NAOBAY Baby frissítő sampon és tusológél kapta, de a Babylove Sensitive babafürdető és a Töpfer Babycare fürdető & sampon is szorosan az élmezőnyben végzett - 89 százalékkal és 86 százalékkal. Ezek a fürdetők azzal kerültek a lista élére, hogy független minősítéssel rendelkeznek és egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés potenciálisan egészségkárosító, allergizáló összetevőt tartalmaznak.

A popsikrémek közül a legjobbnak (97%-os ponttal) a Lavera baba és gyermek bőrvédőkréme és a DM sajátmárkás Babylove Pelenkakiütés elleni krém bizonyult. Szintén pontlevonás nélküli, kiváló eredményt (93%) ért el a Töpfer babycare babaápoló popsikrém, harmadik helyre 90 százalékkal a NAOBAY baby popsikrém került. Ezek a termékek mind rendelkeznek független minősítéssel és - nyilván ezzel összefüggésben - gyakorlatilag nem volt bennük kritikus összetevő.

A TOP5 babafürdető:

  • Naobay Baby frissítő sampon és tusológél babáknak - 93%-os értékelés
  • Babylove Sensitive babafürdető érzékeny bőrre - 89%
  • Töpfer Babycare fürdető & sampon 2in1 bio búzakorpával - 86%
  • Alverde Baba szenzitív fürdető és sampon- bio shea vajjal és bio kamilla kivonattal érzékeny bőrre - 82%
  • Beauty Baby Ápoló tusfürdő természetes kamilla- és mandulakivonattal - 79%

Ezeket a fürdetőket inkább kerüld el:

  • Ziaja Baby Baba és gyermek hipoallergén tusfürdő - 50%-os értékelés
  • Neogranormon Baba fürdető - 54%
  • Johnson's Baby hidratáló fürdető - 57%
  • Chicco Könnymentes fürdető - 57%
  • Babyzoo Fürdető & sampon - 57%

A TOP5 popsikrém:

  • Lavera Baba és gyermek neutral bőrvédőkrém - 97%-os értékelés
  • Babylove Pelenkakiütés elleni krém ultra sensitive - 97%
  • Töpfer Babycare babaápoló vízmentes popsikrém - 93%
  • Neobay Baby popsikrém - 90%
  • Weleda Baby Calendula (pelenkakiütés elleni) babakrém - 83%

Ezeket a krémeket inkább kerüld:

  • Sudocrem Pelenkával fedett bőrre, irritált, kipirosodott bőrre - 53%-os értékelés
  • Chicco Baby Moments - 60%
  • Sudocrem Care & Protect kenőcs  - 60%
  • Babyzoo Babapopsikrém - 62%
  • Johnson's Baby pelenkakiütés elleni védőkrém  - 66%

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem