8 °C Budapest
Az Ötöslottó igazi áldozatai: súlyos titkok a milliárdok árnyékában

Az Ötöslottó igazi áldozatai: súlyos titkok a milliárdok árnyékában

2019. április 6. 07:01

Egyre több szerencsejáték-függő van az országban, pontos számot azonban azért nehéz mondani, mivel esetükben egyértelmű tünet a rejtőzködés. Azt hihetnénk, hogy a leggazdagabbak verik el a legtöbb pénzt, ez azonban nem feltétlenül van így: 50, 100 forintos tétekkel is hihetetlen összegek folyhatnak ki a kezeink közül. Szakértőnk segítségével járjuk körül ezt az egyre aktuálisabb problémát, és keressük a megoldási lehetőségeket.

Továbbra is minden idők 3. legnagyobb nyereménye keresi gazdáját az Ötöslottón: 3,773 milliárd forint. A rekord közeli halmozódás és a giganyeremények környékén a beérkezett alapjátékok száma határozottan növekedni kezd, holott egy átlagembernek nehéz felfognia az ilyen összeget. Sokan össze is roppannak a vagyon súlya alatt, ám még többen vannak, akik már egy ekkora vagyon gondolatába is belebetegszenek. Ők a szerencsejáték-függők.

Íme, a pontos adatok: ennyien vannak

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, a Szerencsejáték Zrt. rendszeresen felméri a szerencsejáték-függőséggel kapcsolatos hazai helyzetet: erre irányuló kutatás az elmúlt 10 évben 4 alkalommal került lebonyolításra. A 2018-as felmérés két párhuzamos mintán (online és offline) zajlott a 15 éves és idősebb magyarországi lakosság részvételével.

Kutatásaik alapján a szerencsejáték-függők száma Magyarországon az elmúlt években a következőképpen alakult: 2009-ben 1,2 százalék, 2012-ben 2,6 százalék, 2015-ben 1,3 százalék, 2018-ban pedig 4,3 százalék volt - olvasható a Szerencsejáték Zrt. égisze  alatt futó maradjonjatek.hu oldalon. 

A kutatás szerint a függők leginkább 30-49 éves férfiak, alapfokú végzettséggel, és leginkább községekben laknak, rossz anyagi körülmények között.

Rejtőzködés

A szerencsejáték-függőség természetéről és a megoldási lehetőségeiről kérdeztük Hal Melinda pszichológus közgazdászt, a Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar oktató-kutatóját:

A fenti felméréshez hozzátenném, hogy a függők esetében, akár kémiai akár viselkedéses addikcióról beszélünk, egyértelmű tünet a rejtőzködés, amely a felméréseket sem könnyíti meg. Szintén érdekes eredmény, hogy az alacsonyabb iskolázottság és szociális státusz összefüggést mutat a szerencsejáték-függőséggel. Ne legyen tévhiteink ezzel kapcsolatban, bizony a magasabb társadalmi rétegeket is komolyan érinti a probléma, ahogyan a nőket is. Inkább talán a rejtőzködés módja, illetve a probléma folytán kialakult nehézségek mértékében láthatunk különbséget. 

Így függünk mi

Alapvetően, ahogyan fentebb is említettem kémiai és viselkedéses addikciókat különböztetünk meg - folytatja a szakember. Kémiai függőségek esetében a gyógyszer, drog, alkohol és a cigaretta kerül előtérbe, viselkedéses addikcióknál szerencsejáték, sport, vagy akár szex-függőségről is beszélhetünk. 

Az úgynevezett "függő személyiség" pszichodinamikailag rendkívül hasonló, függetlenül a kifejezés módjától.

Ugyanakkor apróbb eltéréseket fedezhetünk fel a kialakulás okai között. Egyetlen példát említenék, amelyben egy általánosított különbség, így például az átélt gyermekkori trauma, sérülés idő szerinti fázisában (csecsemőkor vs. kisgyermekkor), vagy akár az elszenvedett trauma minőségében érhető tetten.

A legveszélyeztetettebbek 

Ahogyan a fentebb említettek is igazolják, vannak olyan szociális helyzetben lévő személyek, akik veszélyeztetettebbek a szerencsejáték-függőség tekintetében. A statisztikák szerint valóban a férfiak között több ilyen viselkedéses addikciót mutató személyről beszélhetünk. Ugyanakkor figyelemmel kell lennünk azokra, akiknél korábban más jellegű addikció, akár kémiai-függőség kialakult. 

Emellett életkori mutatók szerint a serdülő és fiatal felnőtt korosztály, azon belül is a férfiakat érintő viselkedések mellett jelenik meg nagyon gyakran a szerencsejáték kipróbálása és az ezzel kapcsolatos függőség kibontakozása. Talán érdemesebb a személyiségben és biológiai adottságokban keresni a választ a rizikócsoportok felállításakor. Általánosan, szerencsejáték-függők esetében az impulzus-kontroll és az érzelmek kontrollálásának zavaraival is foglalkoznunk kell, amelyek minden racionális gondolat ellenére megakadályozzák, hogy a személy leálljon, vagy kiszálljon a cselekvésből. Sokan olyan mértékben károsulnak, mire a felismerésig eljutnak, hogy 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a társadalmi és szociális státuszvesztés visszafordíthatatlanná válik.

A hangulatzavarokat ebben a kérdésben sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A szakember több olyan klienssel is találkozott már praxisban, akik egyértelmű depressziós tüneteket mutattak és végső elkeseredésükben, reményvesztettségükben fordultak a szerencséhez, mint utolsó mentsvárhoz. Általában sikertelenül. A hangulatzavarok között azonban talán még inkább érdemes megemlíteni a bipoláris zavarokat és az unipoláris mániát. Felhangoltabb, felpörgöttebb időszakokban, ún. hipománia vagy mánia esetén, az ilyen jellegű zavarral küzdők általánosan több kockázatot vállalnak, úgy érzik nem származhat problémájuk a viselkedésből, bármit megtehetnek. Képesek erejükön felül nagyobb tétben játszani, vagy gyakrabban űzni az adott viselkedést. Viselkedésük minden pontján megjelenhet a kockázatvállalás, így az óvatlan szexualitásban, szerencsejátékban és kémiai szerhasználatban egyaránt. Szintén érdemes egy kicsit kitérnünk azon csoportokba tartozó személyekre, akik befolyásolhatóbbak, mint a többiek. Ilyenek például a serdülő korú gyermekek az érés meghatározott fázisaiban, formálódó identitásuk mellett. Említhetjük természetesen azokat is, akik kevesebb edukációt kaptak korábban, vagy alacsonyabb IQ illetve EQ-val rendelkeznek, szociális készségeik esetleg gyengébben működnek. Velük gyakran mások ismertetik meg a szerencsejátékot, akiknek talán éppen a pénzszerzés, lehúzás a céljuk. 

50 forintos tétekkel is el lehet játszani egy vagyont

Szerencsejáték és szerencsejáték között is nagy a különbség. Nyilvánvaló, hogy a kisebb pénzügyi forrásokkal rendelkező személyek az egy összeg szerint olcsóbb játékokat preferálják, míg akik nagyobb tőkével rendelkeznek nagyobb tétekben játszanak. Fontosnak tartom itt megemlíteni, hogy mostanában egyre gyakrabban azt látjuk, aki nagyobb tétben kíván szerencsét próbálni a tőzsdén teszi mindezt és nem a félkarú rablónál. 

Rendkívül megtévesztőek egyébként a kisebb összeggel játszott játékok és az eljátszott összeg hihetetlen mértékeket ölthet akár 50, 100 forintos címletekből.

A társadalmi helyzet esetében én inkább az oktatási és edukációs programok hiányát emelném ki. Minél alacsonyabb társadalmi rétegbe tartozik valaki, annál kevésbé érik őt el ezek a programok, amelyekben felhívjuk a kémiai - és viselkedéses addikciók veszélyeire a lakosság figyelmét. 

Ide fordulj

A függőség esetében bármilyen jellegű viselkedésről beszélünk az első és legfontosabb, hogy felismerjük, tudatosítsuk és hogy komolyan vegyük, ez egy betegség. A függő személyiség sajátja ugyanakkor, hogy magától nehezen érkezik meg szakember segítségét kérve. Rendkívüli nyomás helyezkedik emiatt a családtagokra, barátokra. El kell érni, hogy a függő személy segítséget kérjen, ebben pedig minden konfliktus ellenére a közelálló személyek tudnak legtöbbet segíteni. Érdemes arra helyezni a hangsúlyt, mit él át a függő által fakadó viselkedés folytán a szeretett személy és igyekezzünk érzelmekre fókuszálni az ilyen beszélgetések során. Ne feledjük, a függőség betegség, ugyanakkor nagyon nehéz annak kezelni. Sok konfliktusnak és akár szociális - anyagi nehézségeknek néz elébe a hozzátartozó is, ezért nekik is speciális segítségre lehet szükségük. Az anonim csoportok felkeresését ajánljuk, amely hozzátartozók számára is elérhető. Emellett a területileg illetékes pszichiátriai osztályokat, illetve gondozókat. 

Nagyon fontos, hogy a függőség specialistát igényel a legtöbb esetben így addiktológus szakorvos és addiktológiai konzultáns felkeresése elengedhetetlen lehet. Konkrét tanácsadási vagy akár pszichoterápiás módszereket is igénybe vehetnek a személyek, amelyek igen hatékonynak bizonyultak hazánkban is. Mindemellett az utógondozás és rehabilitációra is hangsúlyt kell fektetnünk, hosszabb idejű absztinenciát (mentességet) követően minden addikció esetében együttes erővel kell meggátolnunk a visszaesést és s további érzelmi támogatást nehezebb pillanatokban. 

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy addiktológiában jártas kollégáink, mind pszichológusok, orvosok, vagy mentálhigiénikus kollégák segítenek konkrét intézményt vagy helyet keresni, amely a függő kliens számára a leghatékonyabb lehet. A függő személyeket kiszolgáltatott helyzetük folytán gyakran éri további probléma, nehézség, akár extrém anyagi megterhelés annak következtében, hogy befolyásolja őket egy nem tudományosan megalapozott módszert valló szervezet. Kérjük, hogy szakember segítségével keressenek megfelelő ellátást, az egészségügyben, vagy akár a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok rendszerén keresztül.


 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?