12 °C Budapest

Gyerekkel vetette át a futár a tévét: csúnya vége lett a történetnek

2019. április 4. 12:31

Egyedül volt otthon a fogyasztó 11 éves kislánya, amikor a futár becsengetett, és vele vetették át az internetről rendelt, 95.000 forintos televíziót. A törött képernyő miatti panasznál pedig arra hivatkozott a webáruház, hogy átvételkor ellenőrizni kellett volna a termék sértetlenségét. Egy másik fogyasztó már azt kifogásolta, hogy a tömegközlekedési eszközön 16 éves lányát pótdíjazták az érvényes bérlet hiánya miatt és aláírattatták vele a büntetést elismerő nyilatkozatot. A Budapesti Békéltető Testület jótanácsai a szülőknek: mikor köthet maga a kiskorú is szerződést egy kereskedővel? 

Arról sokan hallottak már a fogyasztók általánosságban, hogy a 18 éven aluli gyermekek korlátozott körben köthetnek csak szerződést. Ugyanakkor a Budapesti Békéltető Testület előtt nem egyszer előfordulnak olyan fogyasztóvédelmi vitás ügyek is, amelyek jól mutatják, hogy kevésbé közismertek azok a pontos esetek, amikor a kiskorúak is szerződést köthetnek egy kereskedővel.

Az egyik, szóban forgó ügyben például a fogyasztó 95.000 forintért vásárolt az internetről televíziót. Amikor azt kihozták, éppen a munkahelyén volt, és a futár az otthon egyedül tartózkodó 11 éves kislányával vetette át a csomagot. A televízió képernyője viszont törött volt, mint az látszott a kicsomagolást követően. A webáruház pedig azzal védekezett, hogy már a kiszállításkor meg kell vizsgálnia az átvevőnek az árucikket, ezért a sérülés miatti panaszt elutasították. Az ügy később pozitív véget ért, hiszen a Budapesti Békéltető Testület előtti egyezség keretében a webáruház vállalta, hogy ingyen kicserélik a terméket.

Semmis a dolog

A tanulság: a 14. életévét még be nem töltött gyermekek által megtett nyilatkozat semmis, és a törvényes képviselőjük jár el helyettük, jelen esetben a szülő. A 11 éves gyermektől tehát nem is lehetett volna kérni semmilyen jognyilatkozatot az átvételt illetően, így arról sem, hogy az árucikk sérülésmentes-e.

Egy fontos kivétel van azonban, ugyanis még a 14 éven aluli gyermek is megkötheti és teljesítheti azokat a mindennapi életben tömegesen előforduló szerződéseket, amelyek csekély jelentőségűek és különösebb megfontolást nem igényelnek. Ilyen lehet például, ha a szülő leküldi a gyermekét bevásárolni egy kiló kenyérért vagy egy doboz tejért, hiszen ez esetben egyértelműen kis értékű, a mindennapi életben tömegesen előforduló ügyletről van szó. De nem tartozik ide az az eset, amikor az adásvétel tárgya egy közel százezer forintos televízió!

Olyan eset is többször előfordult a Budapesti Békéltető Testület előtt, amelyben a szülő azt kifogásolta, hogy a jegyellenőr megbírságolta a lejárt bérlettel utazó 16 éves gyermekét, és sérelmezte, hogy a pótdíjazást elismerő nyilatkozat is aláírásra került a tanuló részéről, aki még kiskorú.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azonban erre minden lehetősége megvan a személyszállítási szolgáltatónak, ugyanis a 18 éven aluli, de 14. életévét már betöltött gyermekek már szélesebb körben köthetnek szerződéseket. A törvényes képviselő, azaz a szülő közreműködése nélkül megköthetik azokat a kisebb jelentőségű szerződéseket, amelyek a mindennapi élet szokásos szükségleteinek fedezése körébe tartoznak, vagy például rendelkezhetnek a munkával szerzett jövedelmükkel, és ez utóbbi erejéig kötelezettséget is vállalhatnak, sőt akár a szokásos mértékben ajándékozhatnak is. De megköthetik ugyanúgy azokat a szerződéseket, amelyekkel kizárólag előnyt szereznek. A fentieken kívül viszont, a 14 év feletti, de még 18. életévét nem betöltött gyermekeknél is a szülő hozzájárulása szükséges a jognyilatkozat érvényességéhez.

A fenti ügyben például a tömegközlekedésben részvétel a mindennapi élet részét képező, kisebb jelentőségű szerződésnek számít, így a tizenhat éves diákot is pótdíjazhatják, ha nem tudja bemutatni a kedvezményre jogosító, érvényes bérletet. Ugyanígy megteheti azt a jognyilatkozatot is, amellyel elismeri a büntetés jogosságát.

Jó tanácsok a szülőknek

  • A szülők a nemkívánt, téves vásárlásokat könnyen elkerülhetik azzal, ha mellőzik az egyes internetes böngészőkben vagy az okostelefonok áruházaiban a saját bankkártya-adataik elmentését. Ellenkező esetben ugyanis csak néhány kattintással, bárki, így a mobiltelefonnal játszó gyermek is könnyen szerződést köthet egy webáruházzal, sőt akár előre is kifizethet nagyobb összegeket (akár tévedésből, véletlenül is). 
  • Amennyiben a szülő észlelte, hogy téves vásárlás történt az internetről, úgy a termék átvételétől számított tizennégy napon belül visszaküldheti az árucikket saját költségén a webáruháznak, és ekkor vissza kell kapnia a kifizetett teljes összeget. Ez alól van viszont néhány kivétel, mint például a már felbontott, filmet vagy kép-, hangfelvételt tartalmazó CD- vagy DVD-lemezek köre, vagy éppen azok a termékek, amelyek egészségvédelmi vagy higiéniai okokból már nem küldhetőek vissza a zárt csomagolásuk felbontását követően. 
  • A 14. életévüket be nem töltött gyermekek részéről a jelentős értékű megrendelések, vásárlások esetében nem lehet megkövetelni a vételár kifizetését! Ilyenkor természetesen a terméket vissza is kell adni a kereskedőnek. A tizennégy éven aluli gyermekek például csak olyan, a mindennapokban gyakori szerződéseket köthetnek meg, amelyek értéke csekély, ilyen lehet egy élelmiszerboltban történő bevásárlás, de azok tárgya semmiképpen sem lehet akár egy százezer forintos televízió vagy más hasonló, nagyobb értékű tartós fogyasztási cikk.  
  • Ne feledjék azt sem a szülők, hogy a még 18 éven aluli, de már 14. életévüket betöltött gyermekeik már több, különféle szerződést megköthetnek és önállóan dönthetnek bizonyos kérdésekben, amely természetesen felelősséggel is jár! Ilyenkor mindig csak esetről esetre lehet eldönteni és a szerződés tárgyától függ, hogy az érvényesnek tekinthető-e.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm