19 °C Budapest
Gyerekkel vetette át a futár a tévét: csúnya vége lett a történetnek

Gyerekkel vetette át a futár a tévét: csúnya vége lett a történetnek

2019. április 4. 12:31

Egyedül volt otthon a fogyasztó 11 éves kislánya, amikor a futár becsengetett, és vele vetették át az internetről rendelt, 95.000 forintos televíziót. A törött képernyő miatti panasznál pedig arra hivatkozott a webáruház, hogy átvételkor ellenőrizni kellett volna a termék sértetlenségét. Egy másik fogyasztó már azt kifogásolta, hogy a tömegközlekedési eszközön 16 éves lányát pótdíjazták az érvényes bérlet hiánya miatt és aláírattatták vele a büntetést elismerő nyilatkozatot. A Budapesti Békéltető Testület jótanácsai a szülőknek: mikor köthet maga a kiskorú is szerződést egy kereskedővel? 

Arról sokan hallottak már a fogyasztók általánosságban, hogy a 18 éven aluli gyermekek korlátozott körben köthetnek csak szerződést. Ugyanakkor a Budapesti Békéltető Testület előtt nem egyszer előfordulnak olyan fogyasztóvédelmi vitás ügyek is, amelyek jól mutatják, hogy kevésbé közismertek azok a pontos esetek, amikor a kiskorúak is szerződést köthetnek egy kereskedővel.

Az egyik, szóban forgó ügyben például a fogyasztó 95.000 forintért vásárolt az internetről televíziót. Amikor azt kihozták, éppen a munkahelyén volt, és a futár az otthon egyedül tartózkodó 11 éves kislányával vetette át a csomagot. A televízió képernyője viszont törött volt, mint az látszott a kicsomagolást követően. A webáruház pedig azzal védekezett, hogy már a kiszállításkor meg kell vizsgálnia az átvevőnek az árucikket, ezért a sérülés miatti panaszt elutasították. Az ügy később pozitív véget ért, hiszen a Budapesti Békéltető Testület előtti egyezség keretében a webáruház vállalta, hogy ingyen kicserélik a terméket.

Semmis a dolog

A tanulság: a 14. életévét még be nem töltött gyermekek által megtett nyilatkozat semmis, és a törvényes képviselőjük jár el helyettük, jelen esetben a szülő. A 11 éves gyermektől tehát nem is lehetett volna kérni semmilyen jognyilatkozatot az átvételt illetően, így arról sem, hogy az árucikk sérülésmentes-e.

Egy fontos kivétel van azonban, ugyanis még a 14 éven aluli gyermek is megkötheti és teljesítheti azokat a mindennapi életben tömegesen előforduló szerződéseket, amelyek csekély jelentőségűek és különösebb megfontolást nem igényelnek. Ilyen lehet például, ha a szülő leküldi a gyermekét bevásárolni egy kiló kenyérért vagy egy doboz tejért, hiszen ez esetben egyértelműen kis értékű, a mindennapi életben tömegesen előforduló ügyletről van szó. De nem tartozik ide az az eset, amikor az adásvétel tárgya egy közel százezer forintos televízió!

Olyan eset is többször előfordult a Budapesti Békéltető Testület előtt, amelyben a szülő azt kifogásolta, hogy a jegyellenőr megbírságolta a lejárt bérlettel utazó 16 éves gyermekét, és sérelmezte, hogy a pótdíjazást elismerő nyilatkozat is aláírásra került a tanuló részéről, aki még kiskorú.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azonban erre minden lehetősége megvan a személyszállítási szolgáltatónak, ugyanis a 18 éven aluli, de 14. életévét már betöltött gyermekek már szélesebb körben köthetnek szerződéseket. A törvényes képviselő, azaz a szülő közreműködése nélkül megköthetik azokat a kisebb jelentőségű szerződéseket, amelyek a mindennapi élet szokásos szükségleteinek fedezése körébe tartoznak, vagy például rendelkezhetnek a munkával szerzett jövedelmükkel, és ez utóbbi erejéig kötelezettséget is vállalhatnak, sőt akár a szokásos mértékben ajándékozhatnak is. De megköthetik ugyanúgy azokat a szerződéseket, amelyekkel kizárólag előnyt szereznek. A fentieken kívül viszont, a 14 év feletti, de még 18. életévét nem betöltött gyermekeknél is a szülő hozzájárulása szükséges a jognyilatkozat érvényességéhez.

A fenti ügyben például a tömegközlekedésben részvétel a mindennapi élet részét képező, kisebb jelentőségű szerződésnek számít, így a tizenhat éves diákot is pótdíjazhatják, ha nem tudja bemutatni a kedvezményre jogosító, érvényes bérletet. Ugyanígy megteheti azt a jognyilatkozatot is, amellyel elismeri a büntetés jogosságát.

Jó tanácsok a szülőknek

  • A szülők a nemkívánt, téves vásárlásokat könnyen elkerülhetik azzal, ha mellőzik az egyes internetes böngészőkben vagy az okostelefonok áruházaiban a saját bankkártya-adataik elmentését. Ellenkező esetben ugyanis csak néhány kattintással, bárki, így a mobiltelefonnal játszó gyermek is könnyen szerződést köthet egy webáruházzal, sőt akár előre is kifizethet nagyobb összegeket (akár tévedésből, véletlenül is). 
  • Amennyiben a szülő észlelte, hogy téves vásárlás történt az internetről, úgy a termék átvételétől számított tizennégy napon belül visszaküldheti az árucikket saját költségén a webáruháznak, és ekkor vissza kell kapnia a kifizetett teljes összeget. Ez alól van viszont néhány kivétel, mint például a már felbontott, filmet vagy kép-, hangfelvételt tartalmazó CD- vagy DVD-lemezek köre, vagy éppen azok a termékek, amelyek egészségvédelmi vagy higiéniai okokból már nem küldhetőek vissza a zárt csomagolásuk felbontását követően. 
  • A 14. életévüket be nem töltött gyermekek részéről a jelentős értékű megrendelések, vásárlások esetében nem lehet megkövetelni a vételár kifizetését! Ilyenkor természetesen a terméket vissza is kell adni a kereskedőnek. A tizennégy éven aluli gyermekek például csak olyan, a mindennapokban gyakori szerződéseket köthetnek meg, amelyek értéke csekély, ilyen lehet egy élelmiszerboltban történő bevásárlás, de azok tárgya semmiképpen sem lehet akár egy százezer forintos televízió vagy más hasonló, nagyobb értékű tartós fogyasztási cikk.  
  • Ne feledjék azt sem a szülők, hogy a még 18 éven aluli, de már 14. életévüket betöltött gyermekeik már több, különféle szerződést megköthetnek és önállóan dönthetnek bizonyos kérdésekben, amely természetesen felelősséggel is jár! Ilyenkor mindig csak esetről esetre lehet eldönteni és a szerződés tárgyától függ, hogy az érvényesnek tekinthető-e.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?