1 °C Budapest

Ez lett az áfacsökkentés eredménye: sokkal drágább lesz étteremben vacsorázni

2019. március 1. 09:30

Míg a sertés- és a baromfihús esetében csaknem teljes mértékben látható és érezhető a fogyasztói árakban az áfacsökkentés, addig a friss tejnél és a tojásnál csak részlegesen, az éttermi árakban pedig drágulással párosult az adókedvezmény - írja a Világgazdaság.

Az általános adómérték-csökkentésre nem lát okot a kabinet, de azokon a helyeken ahol azt szakmai, társadalompolitikai vagy szociális okok indokolták, az elmúlt években csökkentették az áfakulcsot. Ezt tapasztalhattuk idén az UHT- és az ESL-tejek esetében is. A Pénzügyminisztérium szerint további áfacsökkentést nem tervez a kormány, viszont a kedvezményes terülteket folyamatosan vizsgálják. Vannak olyan területek, amelyeken az áfakulcs csökkentése nem érte el a várt hatást, a kisebb áfa hasznát nem érezhették a fogyasztók.

Tavaly a friss tej és a hal forgalmi adója csökkent 5 százalékra, az UHT- és az ESL-tej előtt. Két éve a baromfihús és az étkezési tojás, három éve pedig a sertéstőkehús áfája csökkent 27-ről 5 százalékra. 2017-ben 18, majd tavaly 5 százalékra esett az internet- és az étkezőhelyi áfa, de a vendéglátásban bevezették a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást.

A sertés ára az áfacsökkentés követő fél évben megemelkedett a nemzetközi áremelkedések hatására. A friss tej és a tojás áfacsökkentése negyedév múltán már csak 58-58 százalékos. A tejet, a tojást és egyéb tejtermékeket is magában foglaló termékcsoportban 78 százalékos volt az árhatás. Hazánkban az internet esetében is 97 százalékos volt a vizsgált arány, pont mint a sertésnél.

Mire számíthatunk?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2 százalék feletti bővülés várható a tej, tejtermék, tojás termékcsoportban és ugyanennyi a zöldségek, gyümölcsök körében. Fontos szempont a gazdaságfehéredés is az alapvető élelmiszereknél: negyedére csökken az illegális forgalom, így az áfacsökkentés miatti adókiesés harmada megtérülhet. Érdekes viszont, hogy drágulást eredményezett az áfacsökkentés az éttermi vendéglátásban: a mért időszakban mínusz 8 százalékos árhatást tapasztaltak, ami láthatóvá vált az árakban is.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?