26 °C Budapest
Ez lett az áfacsökkentés eredménye: sokkal drágább lesz étteremben vacsorázni

Ez lett az áfacsökkentés eredménye: sokkal drágább lesz étteremben vacsorázni

2019. március 1. 09:30

Míg a sertés- és a baromfihús esetében csaknem teljes mértékben látható és érezhető a fogyasztói árakban az áfacsökkentés, addig a friss tejnél és a tojásnál csak részlegesen, az éttermi árakban pedig drágulással párosult az adókedvezmény - írja a Világgazdaság.

Az általános adómérték-csökkentésre nem lát okot a kabinet, de azokon a helyeken ahol azt szakmai, társadalompolitikai vagy szociális okok indokolták, az elmúlt években csökkentették az áfakulcsot. Ezt tapasztalhattuk idén az UHT- és az ESL-tejek esetében is. A Pénzügyminisztérium szerint további áfacsökkentést nem tervez a kormány, viszont a kedvezményes terülteket folyamatosan vizsgálják. Vannak olyan területek, amelyeken az áfakulcs csökkentése nem érte el a várt hatást, a kisebb áfa hasznát nem érezhették a fogyasztók.

Tavaly a friss tej és a hal forgalmi adója csökkent 5 százalékra, az UHT- és az ESL-tej előtt. Két éve a baromfihús és az étkezési tojás, három éve pedig a sertéstőkehús áfája csökkent 27-ről 5 százalékra. 2017-ben 18, majd tavaly 5 százalékra esett az internet- és az étkezőhelyi áfa, de a vendéglátásban bevezették a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást.

A sertés ára az áfacsökkentés követő fél évben megemelkedett a nemzetközi áremelkedések hatására. A friss tej és a tojás áfacsökkentése negyedév múltán már csak 58-58 százalékos. A tejet, a tojást és egyéb tejtermékeket is magában foglaló termékcsoportban 78 százalékos volt az árhatás. Hazánkban az internet esetében is 97 százalékos volt a vizsgált arány, pont mint a sertésnél.

Mire számíthatunk?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2 százalék feletti bővülés várható a tej, tejtermék, tojás termékcsoportban és ugyanennyi a zöldségek, gyümölcsök körében. Fontos szempont a gazdaságfehéredés is az alapvető élelmiszereknél: negyedére csökken az illegális forgalom, így az áfacsökkentés miatti adókiesés harmada megtérülhet. Érdekes viszont, hogy drágulást eredményezett az áfacsökkentés az éttermi vendéglátásban: a mért időszakban mínusz 8 százalékos árhatást tapasztaltak, ami láthatóvá vált az árakban is.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?