14 °C Budapest
Magyarok milliói veszélyben: ilyen egyszerűen foszthatnak ki a mobilodon keresztül

Magyarok milliói veszélyben: ilyen egyszerűen foszthatnak ki a mobilodon keresztül

2019. január 28. 17:30

Egy-egy mobilapplikáció telepítésekor sokszor tapasztaljuk, hogy az adott szoftver hozzáférést kér olyan személyes adatokhoz, amihez amúgy semmi köze. Ennek számos kockázata van, sokszor azonban nem foglalkozunk vele, és egyszerűen elfogadjuk a feltételeket. Magyarországon a mobiltelefont használók 31 százaléka még soha nem utasította el a szoftverek személyes adataihoz való hozzáférést, miközben nálunk a legnagyobb az adatvesztés, adatlopás aránya az egész EU-ban.

Szinte nincs olyan mobilapplikáció, aki ne kérne hozzáféréseket a felhasználó különféle kényes adatairól. Az üzeneteket kezelő applikáció persze érthető módon kér hozzáférést az üzeneteinkhez, de egy szótárnak például semmi köze nincsen a hívásainkhoz. Sokszor mégis hasonló hozzáférést kérnek az applikációk, mi pedig sok esetben szemrebbenés nélkül megadjuk ezeket.

Ezzel aztán lehetővé tesszük a különféle szoftvereknek, hogy nyomon kövessék a teljes tevékenységünket. Ne gondoljuk, hogy ezzel nem élnek vissza - a Cambridge Analytica botránya során például felszínre került, hogy a Facebook szisztematikusan fogyelemmel kíséri személyes adatainkat, szokásainkat, a híváslistáinkat például évekre visszamenőleg megőrzi. De nem csak a Facebook a hunyó, a Privacy Internation például kutatása során kiderítette, hogy 34 népszerű applikációból 20 továbbítja személyes adatainkat. Azaz nem csak leköveti, de harmadik félnek át is adja azokat.

A legszomorúbb az egészben pedig az, hogy ezt mi tesszük lehetővé nekik.

A lincensszerződésekben általában belefoglalják a gyártók, hogy mely adatokhoz kérnek hozzáférést, a telepítés során pedig a figyelmetlen felhasználók ezt egyszerűen átugorják. Amíg csak mindent tudnak rólunk - akár az üzeneteink szövegét is - az legfeljebb kellemetlen ránk nézve, de amikor már visszaélés történik, akkor ott bizony károsultjaivá is válhatunk a történteknek.
Egyes szoftverek nem csupán hozzáférnek az adatokhoz, de az operációs rendszer beállításait is átírhatják. Abban az esetben pedig, ha a hívásaink és üzeneteink adatait is átadjuk, akkor akár banki adatainkhoz is hozzáférhetnek illetéktelenek, ennek pedig mondani sem kell, milyen következménye lehet.

Elképesztően figyelmetlenek vagyunk

A fenti veszélyek ellenére nagyon sokan egyszerűen fittyet hánynak a biztonságra. Az Eurostat felmérése szerint a mobiltelefont magáncélra használó magyarok 31 százaléka soha nem utasítja el a személyes adatokhoz való hozzáférés kérést applikációk telepítésekor. Az EU-s átlag 28 százalék.

Ez rendkívül magas szám - mindez annyit jelent, hogy minden harmadik magyar anélkül telepíti eszközeire az applikációkat, hogy egyáltalán átnézné a szerződési feltételeket. Nálunk csak a csehek óvatlanabbak, ott 10-ből 6 mobilhasználó így jár el. Van azonban ennél rosszabb statisztika is:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az EU-ban (Málta mellett, amelyik nem szerepel a charton) Magyarországon a legmagasabb azon magáncélból mobilozók aránya, akik már átéltek adatvesztést. Adat lehet kép, üzenet, akár banki információ is, ami szándéktalan módon elveszett a telefonról. Nálunk sehol nem rosszabb a helyzet az EU-n belül. Az Európai Unióban egyébként a mobilozók 7 százaléka még sosem hallott arról, hogy ezeket a hozzáféréseket meg lehet tagadni.

Mit tehetünk?

Sok esetben nincs választásunk - ha telepíteni akarunk egy népszerű applikációt, néha muszáj megadnunk azokat a hozzáféréseket, amelyeket feltételül szabnak a telepítéshez. Akkor is, ha ehhez az applikáció működésének nincs köze. Ebben az esetben gyaníthatjuk, hogy az adott applikáció bizony továbbítani fogja az adatainkat, adatvesztés azonban szerencsére nagyon ritka. Ajánlott ettől függetlenül elolvasni a felhasználási feltételeket.

Mindenképp legyünk gyanakvóak, ha kevésbé ismert applikációt telepítünk, és az hozzáférést kér a hívásainkhoz, üzeneteinkhez. Természetesen ez sem jelenti feltétlenül, hogy visszaélés következik be, a feltételeket viszont mindenképp olvassuk el, és ha nincs szükségünk feltétlenül az adott applikációra, keressünk egy hasonlót, amelyik nem kéri a személyes adatainkat.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18