16 °C Budapest
Magyarok milliói veszélyben: ilyen egyszerűen foszthatnak ki a mobilodon keresztül

Magyarok milliói veszélyben: ilyen egyszerűen foszthatnak ki a mobilodon keresztül

2019. január 28. 17:30

Egy-egy mobilapplikáció telepítésekor sokszor tapasztaljuk, hogy az adott szoftver hozzáférést kér olyan személyes adatokhoz, amihez amúgy semmi köze. Ennek számos kockázata van, sokszor azonban nem foglalkozunk vele, és egyszerűen elfogadjuk a feltételeket. Magyarországon a mobiltelefont használók 31 százaléka még soha nem utasította el a szoftverek személyes adataihoz való hozzáférést, miközben nálunk a legnagyobb az adatvesztés, adatlopás aránya az egész EU-ban.

Szinte nincs olyan mobilapplikáció, aki ne kérne hozzáféréseket a felhasználó különféle kényes adatairól. Az üzeneteket kezelő applikáció persze érthető módon kér hozzáférést az üzeneteinkhez, de egy szótárnak például semmi köze nincsen a hívásainkhoz. Sokszor mégis hasonló hozzáférést kérnek az applikációk, mi pedig sok esetben szemrebbenés nélkül megadjuk ezeket.

Ezzel aztán lehetővé tesszük a különféle szoftvereknek, hogy nyomon kövessék a teljes tevékenységünket. Ne gondoljuk, hogy ezzel nem élnek vissza - a Cambridge Analytica botránya során például felszínre került, hogy a Facebook szisztematikusan fogyelemmel kíséri személyes adatainkat, szokásainkat, a híváslistáinkat például évekre visszamenőleg megőrzi. De nem csak a Facebook a hunyó, a Privacy Internation például kutatása során kiderítette, hogy 34 népszerű applikációból 20 továbbítja személyes adatainkat. Azaz nem csak leköveti, de harmadik félnek át is adja azokat.

A legszomorúbb az egészben pedig az, hogy ezt mi tesszük lehetővé nekik.

A lincensszerződésekben általában belefoglalják a gyártók, hogy mely adatokhoz kérnek hozzáférést, a telepítés során pedig a figyelmetlen felhasználók ezt egyszerűen átugorják. Amíg csak mindent tudnak rólunk - akár az üzeneteink szövegét is - az legfeljebb kellemetlen ránk nézve, de amikor már visszaélés történik, akkor ott bizony károsultjaivá is válhatunk a történteknek.
Egyes szoftverek nem csupán hozzáférnek az adatokhoz, de az operációs rendszer beállításait is átírhatják. Abban az esetben pedig, ha a hívásaink és üzeneteink adatait is átadjuk, akkor akár banki adatainkhoz is hozzáférhetnek illetéktelenek, ennek pedig mondani sem kell, milyen következménye lehet.

Elképesztően figyelmetlenek vagyunk

A fenti veszélyek ellenére nagyon sokan egyszerűen fittyet hánynak a biztonságra. Az Eurostat felmérése szerint a mobiltelefont magáncélra használó magyarok 31 százaléka soha nem utasítja el a személyes adatokhoz való hozzáférés kérést applikációk telepítésekor. Az EU-s átlag 28 százalék.

Ez rendkívül magas szám - mindez annyit jelent, hogy minden harmadik magyar anélkül telepíti eszközeire az applikációkat, hogy egyáltalán átnézné a szerződési feltételeket. Nálunk csak a csehek óvatlanabbak, ott 10-ből 6 mobilhasználó így jár el. Van azonban ennél rosszabb statisztika is:

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az EU-ban (Málta mellett, amelyik nem szerepel a charton) Magyarországon a legmagasabb azon magáncélból mobilozók aránya, akik már átéltek adatvesztést. Adat lehet kép, üzenet, akár banki információ is, ami szándéktalan módon elveszett a telefonról. Nálunk sehol nem rosszabb a helyzet az EU-n belül. Az Európai Unióban egyébként a mobilozók 7 százaléka még sosem hallott arról, hogy ezeket a hozzáféréseket meg lehet tagadni.

Mit tehetünk?

Sok esetben nincs választásunk - ha telepíteni akarunk egy népszerű applikációt, néha muszáj megadnunk azokat a hozzáféréseket, amelyeket feltételül szabnak a telepítéshez. Akkor is, ha ehhez az applikáció működésének nincs köze. Ebben az esetben gyaníthatjuk, hogy az adott applikáció bizony továbbítani fogja az adatainkat, adatvesztés azonban szerencsére nagyon ritka. Ajánlott ettől függetlenül elolvasni a felhasználási feltételeket.

Mindenképp legyünk gyanakvóak, ha kevésbé ismert applikációt telepítünk, és az hozzáférést kér a hívásainkhoz, üzeneteinkhez. Természetesen ez sem jelenti feltétlenül, hogy visszaélés következik be, a feltételeket viszont mindenképp olvassuk el, és ha nincs szükségünk feltétlenül az adott applikációra, keressünk egy hasonlót, amelyik nem kéri a személyes adatainkat.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?