15 °C Budapest

Magyarok milliói veszélyben: ilyen egyszerűen foszthatnak ki a mobilodon keresztül

2019. január 28. 17:30

Egy-egy mobilapplikáció telepítésekor sokszor tapasztaljuk, hogy az adott szoftver hozzáférést kér olyan személyes adatokhoz, amihez amúgy semmi köze. Ennek számos kockázata van, sokszor azonban nem foglalkozunk vele, és egyszerűen elfogadjuk a feltételeket. Magyarországon a mobiltelefont használók 31 százaléka még soha nem utasította el a szoftverek személyes adataihoz való hozzáférést, miközben nálunk a legnagyobb az adatvesztés, adatlopás aránya az egész EU-ban.

Szinte nincs olyan mobilapplikáció, aki ne kérne hozzáféréseket a felhasználó különféle kényes adatairól. Az üzeneteket kezelő applikáció persze érthető módon kér hozzáférést az üzeneteinkhez, de egy szótárnak például semmi köze nincsen a hívásainkhoz. Sokszor mégis hasonló hozzáférést kérnek az applikációk, mi pedig sok esetben szemrebbenés nélkül megadjuk ezeket.

Ezzel aztán lehetővé tesszük a különféle szoftvereknek, hogy nyomon kövessék a teljes tevékenységünket. Ne gondoljuk, hogy ezzel nem élnek vissza - a Cambridge Analytica botránya során például felszínre került, hogy a Facebook szisztematikusan fogyelemmel kíséri személyes adatainkat, szokásainkat, a híváslistáinkat például évekre visszamenőleg megőrzi. De nem csak a Facebook a hunyó, a Privacy Internation például kutatása során kiderítette, hogy 34 népszerű applikációból 20 továbbítja személyes adatainkat. Azaz nem csak leköveti, de harmadik félnek át is adja azokat.

A legszomorúbb az egészben pedig az, hogy ezt mi tesszük lehetővé nekik.

A lincensszerződésekben általában belefoglalják a gyártók, hogy mely adatokhoz kérnek hozzáférést, a telepítés során pedig a figyelmetlen felhasználók ezt egyszerűen átugorják. Amíg csak mindent tudnak rólunk - akár az üzeneteink szövegét is - az legfeljebb kellemetlen ránk nézve, de amikor már visszaélés történik, akkor ott bizony károsultjaivá is válhatunk a történteknek.
Egyes szoftverek nem csupán hozzáférnek az adatokhoz, de az operációs rendszer beállításait is átírhatják. Abban az esetben pedig, ha a hívásaink és üzeneteink adatait is átadjuk, akkor akár banki adatainkhoz is hozzáférhetnek illetéktelenek, ennek pedig mondani sem kell, milyen következménye lehet.

Elképesztően figyelmetlenek vagyunk

A fenti veszélyek ellenére nagyon sokan egyszerűen fittyet hánynak a biztonságra. Az Eurostat felmérése szerint a mobiltelefont magáncélra használó magyarok 31 százaléka soha nem utasítja el a személyes adatokhoz való hozzáférés kérést applikációk telepítésekor. Az EU-s átlag 28 százalék.

Ez rendkívül magas szám - mindez annyit jelent, hogy minden harmadik magyar anélkül telepíti eszközeire az applikációkat, hogy egyáltalán átnézné a szerződési feltételeket. Nálunk csak a csehek óvatlanabbak, ott 10-ből 6 mobilhasználó így jár el. Van azonban ennél rosszabb statisztika is:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az EU-ban (Málta mellett, amelyik nem szerepel a charton) Magyarországon a legmagasabb azon magáncélból mobilozók aránya, akik már átéltek adatvesztést. Adat lehet kép, üzenet, akár banki információ is, ami szándéktalan módon elveszett a telefonról. Nálunk sehol nem rosszabb a helyzet az EU-n belül. Az Európai Unióban egyébként a mobilozók 7 százaléka még sosem hallott arról, hogy ezeket a hozzáféréseket meg lehet tagadni.

Mit tehetünk?

Sok esetben nincs választásunk - ha telepíteni akarunk egy népszerű applikációt, néha muszáj megadnunk azokat a hozzáféréseket, amelyeket feltételül szabnak a telepítéshez. Akkor is, ha ehhez az applikáció működésének nincs köze. Ebben az esetben gyaníthatjuk, hogy az adott applikáció bizony továbbítani fogja az adatainkat, adatvesztés azonban szerencsére nagyon ritka. Ajánlott ettől függetlenül elolvasni a felhasználási feltételeket.

Mindenképp legyünk gyanakvóak, ha kevésbé ismert applikációt telepítünk, és az hozzáférést kér a hívásainkhoz, üzeneteinkhez. Természetesen ez sem jelenti feltétlenül, hogy visszaélés következik be, a feltételeket viszont mindenképp olvassuk el, és ha nincs szükségünk feltétlenül az adott applikációra, keressünk egy hasonlót, amelyik nem kéri a személyes adatainkat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm