Beindult a cafeteriamatek: ez jön az Erzsébet utalvány után

2019. január 6. 11:30

Az Aldi és a Lidl már nem számol az Erzsébet utalvánnyal, kihúzták a javadalmazási listáról, de a többiek sem tehetnek mást. Az Aldi eladója most kevesebbet javadalmazást lát a hirdetésben. Van, aki egyszerűen nem ad mást, van, aki pótolja mással. A 2019-es béremelések terhére megy a cafetériamatek.

A 2019-es bérügyekben három kérdés eldőlt, kettő már korábban: a 2 százalék szocho kedvezmény csak második félévben lép be, nincs adókedvezmény a cafetériára a Szép-kártyát kivéve, és van már új minimálbér, 8 százalékkal nagyobb a korábbinál, ami azért sokaknál sarokkő valamilyen formában.

A boltos forgalom kisebb ütemben fog nőni a javasolt 8 százalékos béremelésnél (a bérmegállapodás része a javasolt béremelés), így lehet turkálni a boltos kasszák bugyraiban is, mire  mennyi futja. A munkaerőhiány kényszere is marad, így nem könnyű a bérmatek házi feladat - írja közleményében blokkk.com

Hogy is van akkor a fizu?

A boltos bérlisták éllovasai közé tartozik az Aldi és a Lidl, akik nyilvánosságra is hozzák, mire számíthatnak a náluk dolgozók a bérekben, juttatásokban. A 2019-es béremelési döntéseket a nagy áruházláncok nem egy időpontban hozzák meg, ez igazodik az üzleti évek fordulónapjaihoz is (például az Aldinál ez december 31, a Lidl-nél és másoknál évközben egy későbbi időpont).

Az Aldi már döntött egyszer a 2019-es bérfejlesztésről, de az Erzsébet utalvány megszüntetése miatt gyorsan változtatnia kellett. 2019 januárjától 11 százalékkal megemelte az alapbért korábbi bejelentése alapján, ajánlott is Erzsébet utalványt, de a korábbi pénzbeni cafetéria juttatást már elhagyta, nyilván beépítette az emelésbe, a maga 3 százalékával (ekkor még nem volt tudható az Erzsébet utalvány megszüntetése) - írja a blokk.com

Az Erzsébet utalvány megszüntetésének bejelentésekor viszont lépnie kellett újra, hiszen az álláskeresők is pontosan tisztában vannak a számokkal. Így most már csak a kezdő fizetést tünteti fel honlapján, de rögtön tegyük hozzá, korábban is kínált, most is kínál még többféle más juttatást. Valószínűleg nem a mostani az utolsó számszerű ajánlata az álláskeresőknek, de még megy a matek - véli a portál. 

A Lidl viszont később szokott dönteni a javadalmazások emeléséről, nem év elején, így most csak annyit tett, hogy az Erzsébet utalvány részét áttette arra a Lidl kártyára, amit eddig is adott. Emellett azért még jó néhány cég álláshirdetésében ottmaradt a megszüntetett Erzsébet utalvány juttatásának lehetősége is. 

A megszokás hatalma

Az Erzsébet utalvány nyilván nem lenne nagyon nyerő az adókedvezmény megszüntetése után, sőt, drágább is lenne a rendes bérnél, hiszen a munkaadónak is fizetnie kell a kibocsájtónak néhány százalékot. Erős persze a megszokás hatalma, ezért egy részét egy darabig megtartották volna a cégek, de nyilván zuhant volna a piaca - olvashatjuk. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kedvezményes adózású Szép-kártya a munkaadóknak adózási oldalról vonzó lehet, de kérdés, hogy 

aki eddig boltban költötte el az Erzsébet utalványát vagy a pénzbeli cafetériáját, az akar-e szállodába, vagy vendéglőbe menni, vagy masszázsra járni.

Ettől függetlenül a Szép-kártya piaca nőni fog. A boltos vállalkozások számára kézenfekvő cafetéria juttatás lehet a saját céges kártya, a kedvezményes dolgozói vásárlás lehetősége. A munkavállalója nála vásárol, árkedvezménnyel persze, a bevétel pedig az övé.

Csak másik példaként, lehet vendéglátóssal szerződnie egy munkaadónak a munkavállalói étkeztetésére, ami a vendéglátósnak többlet forgalom, így akár kedvezményt is adhat az árból. Egy másik példa a saját munkahelyi buszjárat, ami már működik is.

Folytatódhat a cafetéria matek, munkaerőhiány van, ez is számít. És persze ezerrel nyomul ilyenkor a szakszervezet is, de hát reménykedni kell abban, hogy a cafetériamatek eredménye szerintük is csak ugyanaz lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?