Hiába az áfacsökkentés: nem lett sokkal olcsóbb a hal

Hiába az áfacsökkentés: nem lett sokkal olcsóbb a hal

2018. augusztus 31. 09:02

Január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökkent az étkezési halak forgalmi adója, és az év elején az áruházláncok azt ígérték, ez 17-22 százalékos árleszállítást hoz majd. Csakhogy a csapadékos időjárás és a forint gyengülése imiatt az üzletláncok számára fenntarthatatlan­ná vált az étkezési halak áfacsökkentése után ígért áresés, vagyis áfacsökkentés ide vagy oda, nem fizetünk jelentősen kevesebbet a halért a boltokban, mint akár tavaly decemberben.

Január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökkent az étkezési halak forgalmi adója. Az adóváltozásból származó 17 százalékos árelőnyt azonban az üzletláncok nem tudták hosszú távon átadni a fogyasztóknak, holott több piaci szereplő még 22 százalékos árleszállítást ígért.A tavaly még kilogrammonként 2300-2400 forintba kerülő pontyszeletek ára a forgalmi adó mérséklődése után az év elején 1900-2000 forint is volt, míg a lazacfiléé átlagosan 7000-ről 5800 forintra csökkent. Ma viszont a legtöbb esetben a két érték közé esnek a kilogrammonkénti árak, inkább a múlt év végihez közelítve - írja a Világgazdaság.

A cikkből az is kiderül, hogy a halfogyasztás szezonalitása az áfacsökkentés ellenére is megmaradt. 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?