20 °C Budapest
Ezt minden magyar szülőnek tudnia kell: így spórolhatnak a sulikezdésen

Ezt minden magyar szülőnek tudnia kell: így spórolhatnak a sulikezdésen

2018. augusztus 9. 12:00

Meddig jó az előző tanévi matrica? Mire kell ügyelni a nagybevásárlások során iskolakezdéskor? Visszaveszik-e az új iskolatáskát, ha az nem tetszik a tanulónak? Kötelező-e majd osztálypénzt fizetni? Korlátlan az az állami balesetbiztosítás, ami jár a 3-18 év közötti gyermekekre? Egy sor kérdés, ami most foglalkoztatja a szülőket.

A Budapesti Békéltető Testület összeállította az iskolakezdéskor tanúsítandó körültekintő magatartásról szóló ajánlását. Ezek mind segíthetnek abban, hogy több maradjon a családok, hallgatók pénztárcájában, és tudatosabban vágjanak neki a közelgő tanévnek.

Ajánlások a szülőknek

1. Számoljanak a szülők azzal, hogy az iskolák konkrétan és részletekbe menően meghatározzák a tanulók számára tanévkezdéshez szükséges tanszereket (például: füzeteket, írószereket), beleértve ezek pontos tulajdonságait is (típus, méret, szín, stb.) Jelentős összegeket is spórolhatnak, ha tudatosan járnak el és nem ugranak rögtön a legelső, velük szembe jövő leárazási akcióra! A legolcsóbb, egyszersmind legjobb minőségű ajánlatok felkutatásában nagy segítséget jelenthetnek az internetes árösszehasonlító oldalak!

2. Ha interneten szerzik be a tanszereket, még akkor is meggondolhatják magukat tizennégy napon belül az átvételtől számítva, amennyiben az iskolatáska, tornacipő vagy épp a tornaruha nem tetszik a gyermeknek. Ez azonban már nem igaz a bolti vásárlásokra (kivéve, ha a kereskedő nem tett önkéntes vállalást).

3. Az akciósan vett, de hibás tanszer miatt is ugyanúgy lehet reklamálni a kereskedőnél!

4. Ügyeljenek a szülők az ingyen használatra megkapott tankönyvek épségének, eredeti állapotának megőrzésére, máskülönben előfordulhat, hogy kártérítést kell az iskolának fizetniük.

5. Tartsák észben, hogy a diákigazolványokon az előző tanévi matrica még érvényes 2018. október 31-ig! Miután ez lejárt, ezt követően már csak a diákigazolványra felragasztott és már az új tanévre szóló matricával vagy ideiglenes diákigazolvánnyal lehet a kedvezményeket igénybe venni!

6. Számoljanak a szülők a nemvárt balesetek, betegségek lehetőségével is, mérjék fel a lehetőségeket és járjanak el tudatosan a gyermekük biztosítása során! Tartsák észben, hogy Magyarországon a 3-18 éves gyermekekre automatikusan jár baleset-biztosítás, viszont ez korlátozott!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

7. Az iskolakezdéssel együtt jár a közösségi oldalak fokozottabb használata, és még inkább aktívabb lesz a barátokkal, osztálytársakkal való kapcsolattartás, azonban a közösségi média jelentős veszélyekkel is járhat, különösen a fiatalabb gyermekekre! Magyarázzák el a szülők a gyermekeknek, hogy ha hozzászólnak valamihez, bejegyzést vagy fényképet tesznek közzé a közösségi oldalakon, akkor olyan, mintha azt a való életben tennék meg, viszont ezeket az interneten már bárki láthatja! Legyenek óvatosak, fogadják kellő gyanúval az ismeretlen személyektől érkező üzeneteket! Soha ne árulják el a gyermekek idegeneknek a személyes adataikat, például hol laknak, melyik iskolába járnak vagy éppen pontosan hol tartózkodnak, és mellőzzék ezeknek az adatoknak a nyilvános megosztását, kiposztolását is. Soha ne találkozzanak ismeretlen személyekkel, és tiltsák le az ilyen találkozót kérő megkereséseket, felhasználókat!

Ajánlások hallgatóknak

1. Amennyiben szülővárosuktól eltérő, messzi településen kezdik meg tanulmányaikat a főiskolások és az egyetemi hallgatók, albérletkeresés előtt fontolják meg azt, hogy hosszú távon akár jobban is járhatnak anyagilag, ha végül egy saját lakás mellett döntenek, szemben azzal, ha évekig fizetik az albérlet díját.

2. Az egyetemi, főiskolai tankönyvek beszerzésével várják meg az adott tantárgyak első előadásait, ahol sor kerül a követelmények ismertetésére (ezek egyébként írásban is elérhetőek)! Vásárlás előtt kérjék ki a felsőbb évfolyamos hallgatók véleményét is. Bizonyos összeg erejéig jogosultak lehetnek jegyzettámogatásra, járjanak ennek is utána! Az egyetemi, főiskolai könyvtárba történő beiratkozás ugyancsak jelentős segítséget jelent a ritka, ám szükséges tankönyvek használatában!

3. A tanulmányokhoz szükséges laptopok, diktafonok, okostelefonok beszerzésekor éljenek a hallgatók is az árösszehasonlító oldalak nyújtotta előnyökkel. Azoknál a szakoknál, amelyek esetében minden bizonnyal sok anyagot kell majd kinyomtatni az évek során, jelentős összegeket spórolhatnak a hallgatók egy jó minőségű lézernyomtató beszerzésével!

4. Mielőtt felvennék a Diákhitelt, fontolják meg a hallgatók, arra valóban szükségük van-e! Ne írjanak alá szerződést a részletes kondíciók megismerése nélkül! Ne feledjék, hogy itt nincs egyéni hitelbírálat, sem kockázatfeltáró nyilatkozat, de az ugyanolyan hitel, mint a többi, és később azt kamatostul vissza kell fizetni! A Diákhitel felvételét követően, lehetőség szerint azonnal kezdjenek el előtörleszteni, hogy csökkentsék a tőketartozást és ezzel magát a később fizetendő kamatok összegét is!

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?