A pénz ne tartson vissza: kiszámoltuk, ennyiből már el lehet kezdeni futni

2018. július 15. 11:30

Futócipő, póló, nadrág, versenydíjak - nincs ingyen a futás sem, ha intenzívebben és profin akarjuk végezni. Minden költséggel együtt még mindig ez lehet az egyik legolcsóbb outdoor sport. Összeszedtük, mennyire terheli meg pénztárcánkat.

Elhatározás, idő és egy régi futócipő a szekrény aljáról - ennyi kell ahhoz, hogy valaki belevágjon a manapság Magyarországon is egyre népszerűbb sportba. Futni bárhol és bármikor lehet, kezdetben úgyis ízlésünk vagy lehetőségeink határozzák meg, hogy a betondzsungelt, az erdőt, vagy épp a margit-szigeti rekortánt választjuk. Elsőre úgy tűnik, ez a lehető legolcsóbb sport, amibe beleszerethetünk, de érdemes egy gyors fejszámolást végezni. Ahhoz ugyanis, hogy tartósan életünk része legyen és örömet is okozzon, ez a mozgásforma is igényli olykor a komolyabb anyagi ráfordítást.

Miután a heti 1-2 lazább edzés 3-4 alkalomra ugrik és a korábbi stabil 3 helyett rendszeressé válnak a 10 kilométerek, azt nemcsak testünk érzi meg - itt tudatosul majd bennünk először, hogy szükség lesz a jobb felszerelésre és egy valamivel vastagabb pénztárcára.

1. Jó futócipő

A futás a lehetőségekhez képest egy olcsó outdoor sport, mert az edzés ingyenes és nincs terembérlet sem. Mindössze évi egy, a lábadra való futócipőt kell vásárolnod, és már neki is lehet ugrani a kilométereknek

 - mondja Zelcsényi Miklós, aki a Balatonman triatlon, a Maratonman és az Ultrabalaton futóversenyek mellett a Generali Night Run főszervezője is.

Egy futócipőt 850-1100 km közti használat után érdemes lecserélni, ezek mellett pedig mindössze a nevezési díjakat kell kicsengetni. Ezek hét-, nyolc, kilenc- vagy tízezer forint körül mozognak, ami Zelcsényi szerint jóval alatta van a nyugati átlagnak.

A berlini maraton negyven-, a new yorki nyolcvanezer forintba kerül. Tehát ha az évi egy cipő mellé 2-3 futóeseményre megy el egy átlagos futó, akkor összességében nem terheli meg a futás a pénztárcáját. Igaz, hogy havi százezret is rá lehet költeni erre a szenvedélyre, határ a csillagos ég.

A profi lábbeli tehát kulcskérdés: egy tartós, megbízható futócipő körülbelül 20-25 000 forintnál kezdődik és ez még egyáltalán nem a profi kategória, azok ugyanis az 50 000-et verdesik inkább. Ha belekóstoltunk a futásba és megszerettük, előbb-utóbb igényelni fogjuk a megfelelő futónadrágot és egy könnyen száradó, jó légáteresztésű futópólót is. Előbbiből simán beszerezhetjük a számunkra ideálisat már 5-8 ezer forintért, utóbbit pedig akár 1500 forintért. Nőként számolnunk kell továbbá azzal, hogy sportmelltartóra is szükségünk lesz. Szerencsére ebből is elég korrekt darabokhoz juthatunk már 2500-3000 forintért is.

Egy szettnyi alap ruházat ára összességében kijöhet 10 000 forintból,

de vegyük figyelembe, hogy nem mindig fog sütni a nap, a hideg időben pedig egészségünk érdekében sem nagyon érdemes spórolni a ruházaton. Ez a tény a költségeket azért megdobhatja még 10-12 ezer forinttal. A problémát kibekkelhetjük, ha az edzőtermi futópadot választjuk, ebben az esetben azonban egy havibérlet kerül átlagosan 10-12 ezer forintba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Luxus 40 fölött

Eddig 40 ezret számoltunk összesen, de még nem ejtettünk szót a kiegészítőkről. Ezek azonban nem jelentenek létszükségletet egy hobbifutó számára, némelyik inkább kényelmi funkcióval bír, így áruk nyugodt szívvel megspórolható. Ilyenek például a telefon és zenelejátszó eszközök tartói, kb. 2500 forintos áron, vagy a napszemüvegek, amelyekhez már 3000 forinttól hozzájuthatunk. A kiegészítők drágábbik fajtái a teljesítménymérő eszközök, áruk - képességüktől függően - 5-6 és 100 ezer forint között mozog.

Végül ott vannak az étrendkiegészítők, amelyek az elvesztett energia és ásványi anyagok pótlásában segítenek. A különféle energiaszeletek, zselék és izotóniás italok ára darabonként 3-400 forint költséget jelenthet, vagy a vitaminok esetében kiszereléstől függően ez inkább 1-2 ezer, ám ezekre csak akkor lehet szükség, ha hosszabb távokban gondolkodunk és állóképességünket szinten tartanánk - mondjuk egy versenyen.

Ha a több hónapnyi munka eredményeként felkészültségünket is próbára tennénk, akkor futóversenyek egész sora közül válogathatunk, de számolnunk kell az anyagiakkal. Ahogy Zelcsényi Miklós is mondta, egy maraton nevezési díja Magyarországon körülbelül 10 000 Ft körül mozog, kisebb távok pedig kijönnek pár ezer forintból. Ugyanakkor bizonyos esetekben gondolnunk kell az utazás költségeire és az elfogyasztott ételre, italra - ezek pedig az esemény árát hamar feltornázzák akár 15-20 000 forintra, vagy akár jóval többre is. A Generali a Biztonságért Alapítvány e probléma kapcsán enyhítene a kezdő futók pénztárcáján az Állj rajthoz, mi segítünk! nevű közösségi pályázatával, amely az amatőr futást kívánja ösztönözni azzal, hogy anyagi támogatást nyújt a futóesemények nevezési díjához. Reményeik szerint így még több embert tudnak ösztönözni arra, hogy ezt a mozgásformát válasszák és egy olyan összetartó közösség részévé váljanak, mint a futóké.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem