29 °C Budapest
Itt van az ország pizzatérképe: nem hinnéd, hol, mit esznek a magyarok

Itt van az ország pizzatérképe: nem hinnéd, hol, mit esznek a magyarok

2018. június 22. 05:30

Magyarországon normális, hogy egy pizzázó étlapján több tízféle pizza található. Mivel a jelenség széleskörben elterjedt, nem meglepő, hogy magyarok tömegei nem sima paradicsomos-sajtos pizzát esznek, hanem mindenféle oda nem feltétlenül illő dolgot kérnek a tésztalapjukra. De vajon melyik a legnépszerűbb pizza Magyarországon, és van-e különbség ízlés tekintetében a főváros és a vidék között? Többek között erre is választ adunk cikkünkben, melyben a margherita- és hawai pizzák átlagárait is megmutatjuk Budapesten kerületi, vidéken pedig megyeszékhely-szintű bontásban.

Étteremben, valahol Kelet-Magyarországon: 

- Jó napot kívánok! Mi az a "pizza pákál"?

- Az nem "pákál", hanem, ahogy az étlapon írjuk: pacal.

Ez a beszélgetés egy kelet-magyarországi pizzázóban történt meg, a vendég egy barátom volt, útban Erdély felé. Gyanútlanul azt gondolta, hogy a Pizza Pacal az étlapon nem lehet az, pedig de, az volt. Szarvasmarhagyomros pizza. Jó hír, hogy ilyen típusú pizzák nem kerültek fel összeállításunkra, melyet Magyarország kedvenc pizzáiról készítettünk a Netpincér 2018-as adatai alapján. Mindemellett a pizzaínyenceknek így sem lesz kedvükre az eredmény, már csak azért sem, mert 

Budapest kedvenc pizzája egyértelműen a hawaii pizza, melyre jellemzően paradicsomszósz, sonka, kukorica, ananász és sajt kerül. De a megyeszékhelyeken sem sokkal letisztultabb a kép, a legtöbb helyen olyan pizzák kerültek az első helyre, amelyek roskadoznak a különféle húsoktól és húskészítményektől.

Minden település esetében figyelmen kívül hagytuk azokat a pizzákat, melyek feltéteit a vendégek határozhatják meg, hisz ezekről nem rendelkeztünk további információval. Nézzük, hogy nézne ki Magyarország, ha a megyeszékhelyek kedvenc pizzáival ábrázolnánk a megyéket (nagyításhoz kattinits a képre):

A fenti infografikából kiderül, hogy vidéken sem rettennek meg a konzervananász pizzatésztára sütésétől. Debrecenben, Miskolcon és Székesfehérváron is a hawaii lett a legtöbbet rendelt pizza, de az általunk elemzett adatokból az is kiderült, hogy Kaposváron, Kecskeméten, Pécsett, Szekszárdon és Tatabányán is bekerült az ananászos álom a három leggyakrabban rendelt pizza közé.

Hogy készült az elemzés?

A Netpincér kiadta a Pénzcentrum szerkesztőségének, hogy 2018-ban eddig mely pizzák voltak a legnépszerűbbek azokon a településeken, ahol szolgáltatnak illetve azok mennyibe kerültek. Budapesten kerületi szintű adatokat kaptunk. Az adatbázisból kivettük azokat a pizzákat, melyeket a vásárló állíthat össze saját ízlése szerint, mivel ezen pizzák feltéteiről nem rendelkeztünk információval.

Ezt követően kaptuk meg a legnépszerűbb pizzatípusokat településenként. Mivel a szolgáltató az összes megyeszékhelyen szolgáltat, ezért a megyeszékhely legnépszerűbb pizzáját tettük a megye legnépszerűbb pizzájává. Az elemzésbe bevont átlagfizetési adatok a KSH-tól származnak.

Békéscsabán jól megfér egymás mellett (vagyis inkább egymáson) a görög (vagy oszmán) és az olasz kultúra. A legkedveltebb pizza ugyanis a békési megyeszékhelyen a pizza a la gyros. Viszonylag kevés feltétes pizzák nyertek Győrben (sonkás-kukoricás), Kecskeméten (bolognai), Szekszárdon (szintén bolognai) illetve Tatabányán, ahol a 47 centiméter átmérőjű sonkás pizza lett a befutó. Érdekes továbbá, hogy Nógrádban sikeres brandnek számíthat az Egyesült Államok, mivel Salgótarjánban a California pizza lett a kedvenc, amin sonka, kukorica, gomba és sajt van.

Vidéken népszerűek még ezeken túl a magyaros, parasztos és egyéb húsos névre hallgató pizzák. A legjobban talán az egri aladdin pizza fogja meg a vidéki pizzakedvelők  ízlésvilágát, ezen ugyanis van paradicsomszósz, szalámi, bacon, kukorica, sajt és tejföl is.

Hé, paraszt! melyik út megyen itt Budára?

A megyeszékhelyek után jöjjünk be a fővárosba, ahol egy olasz pizzasütő szintén csak forgatná a szemeit. Az általunk feldolgozott, a Netpincértől származó adatok szerint 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Budapest 23 kerületéből 15-ben a hawaii pizza lett a pizzarendelők kedvence,

így inkább azokat soroljuk fel, ahol nem:

  • V., XI., XII., XVIII., XXII., XXIII. kerület - magyaros pizza
  • XV. kerület - húsimádó pizza
  • XVII. kerület - sonkás pizza

Érdekes még összehasonlítani, hogy hol, mennyibe kerülnek Magyarországon a pizzák, ehhez pedig a margherita és a hawaii pizzák átlagárait vettük figyelembe megyeszékhelyenként. A legdrágább átlagárú terület a margherita pizzák esetén 

  • Budapest XXIII. és XXI. kerületei lettek 1690 forinttal,
  • a XVII. kerületben és a VI-ban 1679 forint volt az átlagos ár,
  • a XVI. kerületben pedig 1675 forintért adtak egy margheritát.

A lista másik végén Zalaegerszeg van, ott a legolcsóbb a megyeszékhelyek és a fővárosi kerületek között a margherita pizza, átlagos ára 950 forint. A második legolcsóbb a heves megyei Eger lett 1010 forinttal, a bronzérmes pedig Szeged, ahol 1041 forintot kell fizetni egy sima margherita pizzáért. 

Változik ugyanakkor a helyzet, ha a hawaii pizzák árait vesszük alapul. Ekkor Salgótarján (1020 forint), Szolnok (1115 forint) és Kecskemét a három legolcsóbb település, igaz, pont ebből a három városból nem kaptunk adatokat a margherita pizzákra, ezért lehetséges, hogy abban az esetben is ők lettek volna a legolcsóbbak. A legmagasabb hawaiipizza-átlagárat az országban a XVII. kerületben tapasztaltuk, ahol 1832 forintot kell fizetni az ananászos pizzáért. A második helyen a II. kerület található 1806 forinttal, a bronzérmet pedig a Tolna megyei Szekszárd szerezte meg, ahol átlagosan 1773 forintért kaptunk egy hawaii pizzát.

Végül pedig nézzünk egy grafikont arról, hogy a KSH által közölt legfrissebb megyei szintű nettó átlagfizetési adatok alapján, a különböző megyeszékhelyeken hány margherita és hawaii pizza jönne ki az adott megye átlagfizetéséből (kattints a nagyobb képért). 

Némileg meglepő, hogy a megyei átlagfizetésekből Heves megyében jön ki a legtöbb megyeszékhelyi margherita pizza, egészen pontosan 192. Heves megyét pedig Csongrád követi(175), Csongrádot pedig Zala (175). A legkevesebb margherita pizzát Békés megyében lehet venni a megyeszélkhelyen a megyei átlagfizetésből, csupán 98-at, de Miskolcon is csak 105, Kaposváron pedig 115 pizza jön ki a sorrendben BAZ-megyei és Somogy megyei átlagfizetésekből.

Hawaii pizza esetén egyes budapesti kerületekben jön ki a legtöbb pizza a fővárosi átlagfizetésből. A XV. kerületben 174, a XXI. kerületben 173, a IV. kerületben pedig 172 pizzát lehet venni a budapesti átlagbérből. A lista másik végén pedig BAZ megye, Békés és Tolna megye tanyázik, sorrendben 95, 98 és 107-es értékekkel.

Borítókép és infografikák: Csocsán Laura

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?