13 °C Budapest

Régi-új módi hódít a magyar háztartásokban: ezzel tényleg sokat spórolnak

2018. június 5. 11:01

Az elmúlt években ismét divatba jött a befőzés, ráadásul a klasszikus kompótok és befőttek mellett már a különféle zöldséglekvárokat és -szószokat is nagy mennyiségben teszik el a magyarok. Még mindig olcsóbb ezeket elkészíteni, mint megvenni, ráadásul az olyan újításoknak köszönhetően, mint például a befőző-automata, sokkal gyorsabban megy, mint nagyszüleink idejében. De mik a legfontosabb kellékek, és hol tudjuk ezeket beszerezni? Összeszedtük, hogyan érdemes nekilátni a befőzésnek 2018-ban.

Miért szánjunk időt a befőzésre, ha meg is vehetjük a befőtteket és lekvárokat? - merülhet fel a kérdés többekben. Bár a boltokban szélesebb választék érhető el a tartósított gyümölcs- és zöldségfélékből, mint valaha, a házi befőzés a reneszánszát éli. Ennek nemcsak az az oka, hogy pénzt spórolhatunk vele: egy saját ízlés szerint, saját kezűleg eltett finomság jobban esik, illetve remek ajándék is lehet. Ráadásul amellett, hogy már több modern eszköz gyorsítja és egyszerűsíti a befőzési folyamatot, egyre több különleges receptből válogathatunk

Itt a nagy befőtt-forradalom

A zöldségek és gyümölcsök mindig akkor a legzamatosabbak, amikor szezonjuk van, a befőzéssel pedig ezt megőrizhetjük a téli hónapokra. Az idénygyümölcsök szinte bármelyikéből készíthető befőtt, lekvár vagy kompót, de hazánkban leginkább szilvát, meggyet, barackot, esetleg körtét szokás eltenni. Míg korábban elsősorban a gyümölcsök befőzése volt elterjedt, mostanában a zöldséglekvárok és -mártások is népszerűek, mint az ajvár, a lecsóalap vagy a különféle paradicsomszószok, illetve a fűszeres zöldség és gyümölcs keverékek is kedveltek, mint a chutney. Az elkészítési technológia ezeknél is pontosan ugyanaz, mint a gyümölcsök esetében, így csak a kreativitáson múlik, hogy mit hozunk ki az alapanyagokból.

A befőzés remek spórolási lehetőség is, hiszen minimális költséggel jár, és télen sokféleképpen felhasználhatóak ezek a készítmények, így sokszorosan megtérül a befektetett munka és pénz.

Persze ettől ez a műfaj még nem való mindenkinek, ha valaki a háta közepére kívánja az egészet, akkor nem érdemes erőltetni, aki viszont szívesen bújja az internetet különböző lekvár-, savanyúság- vagy chutney-receptek után, és szeret is ilyesmit fogyasztani, annak érdemes belevágni. Bár nem bonyolult műveletről van szó, ennek is megvannak a maga praktikái, amikre ha nem figyelünk oda, könnyen kudarcba fulladhat a befőzés.

Mi a chutney?
 
Eredetileg Dél-Ázsiából származik a fűszeres-pikáns zöldséglekvár, a chutney - magyarosan csatni -, amely hazánkat is hamar meghódította. Készülhet kizárólag gyümölcsből vagy zöldségből, de ezek keverékéből is remek mártásalapok születhetnek, állaga pedig a darabos lekvárfélétől a krémes változatokig terjed. Alapját általában ecet, hagyma és cukor képezi, de fűszerek széles skáláját is használják az elkészítéséhez. A lekvárhoz hasonlóan általában hidegen fogyasztják, tartósítása is hasonló eljárásokkal történik, de készülhet főzéssel, vagy anélkül is. Leginkább sós fogások kiegészítője: pástétomok, sonkák, sajtok, frissen sült húsok, steakek, és sajtok mellé fogyasztják.

Ezeket mindenképp szerezd be, mielőtt nekilátsz

Mielőtt a zöldségek, gyümölcsök házi tartósításába belevágnánk, nem árt előkészülni, mert ebben az esetben is igaz, hogy jó szerszámmal fele annyi idő alatt lehet végezni a munkával. Lássuk az alapvető hozzávalókat:

  • tetszés szerinti gyümölcs (vagy zöldség);
  • jól záródó befőttesüveg;
  • tetszés szerinti édesítő;
  • konyharuha;
  • egy nagyobb lábas;
  • kipárnázott, kibélelt hely a dunsztoláshoz.

Ezekből egyik sem jelent komoly kiadást, nagy részük otthon is megtalálható, a hiányzó kellékekből pedig már a szupermarketekben és a diszkontláncoknál is mindent egyszerre és jó áron lehet beszerezni. A Lidl például arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy a különféle befőttesüvegek, zselésítők, befőtt-tartósítók széles választéka mellett a diszkontláncál találunk befőző tölcsért, befőzési fóliát és multifunkciós konyhai reszelőt. Ezek használata nagyban leegyszerűsítheti és felgyorsíthatja a munkát.

Szintén baráti áron megvásárolható az egyre keresettebb befőző-automata, ami egyszerű elv alapján működik: a melegítés révén vákuum keletkezik, a tartalom pedig sokáig eltarthatóvá válik. Az utóbbi években egyre többen szereznek be ilyet, akár egy családon vagy baráti társaságon belül közösen.

Az automata előnyei közé tartozik többek között, hogy tartósító-, ízfokozó-, színezék- és cukormentesen, kevesebb munka- és időráfordítással készíthetünk lekvárokat, szószokat, befőtteket. A géphez mellékelt kis könyvben pedig részletesen megtalálható, hogy mit mennyi ideig és hány fokon javasolt elkészíteni.

Hasonlóan praktikus eszköz a meggymagozó, hiszen ha meggyel vagy cseresznyével dolgozunk, ezek kimagozása hosszadalmas és monoton munka. Szerencsére létezik egy gép, mely elvégzi helyettünk a piszkos munkát, ráadásul úgy, hogy a kezünk sem lesz vörös. Használata egyszerű, és ez is nagyban felgyorsítja a befőzési előkészületeket.

Három dolog, amit sokan nem tudnak

A befőzéshez nem kell akkora szakértelem, mint sokan gondolják, de ennek is megvannak az alapszabályai. Sőt, vannak olyan széles körben elterjedt hiedelmek, amelyek valójában tévesek. Hallottad már például, hogy a fonnyadt gyümölcs is tökéletes a befőzéshez, vagy azt, hogy elengedhetetlen a cukor a tartósításhoz? Lássuk, mi az igazság.

1) Mindig szép, egészséges termést válassz

Az egyik legelterjedtebb tévhit a befőzéssel kapcsolatban, hogy a sérült, fonnyadt, nem túl egészséges termés is megfelel a célnak. Az igazság viszont az, hogy ezek felhasználásával növeljük annak az esélyét, hogy romlást okozó mikroorganizmusok kerüljenek a befőttbe. Fontos tehát, hogy csak érett, egészséges alapanyagokat használjunk fel, mindent alaposan mossunk meg, és távolítsuk el a sérült részeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2) Ha nem figyelsz a tisztaságra, kárba veszhet a munkád

Minden eszköz - a tál, a befőttesüvegek, a fakanál, a konyharuha és a saját kezünk is - legyen teljesen tiszta és zsírmentes, hiszen a legkisebb szennyeződés vagy zsiradék is problémát okozhat. Laboratóriumi sterilizálásra persze azért nincs szükség, viszont az például nagyon fontos, hogy a befőttesüvegeket használat előtt alaposan mossuk ki tiszta, forró vízzel, majd fordítsuk le és hagyjuk megszáradni. Semmiképp sem szabad szárazra törölni, mert a véletlenül rajta maradt textilszál vagy papírdarab is tönkreteheti az egész savanyúságot vagy befőttet.

3) A cukor elhagyható

Bár a legjobb természetes tartósítószer valóban a cukor, ha egészségtudatosan szeretnénk befőzni, használjunk inkább mesterséges vagy természetes, alacsony kalóriatartalmú édesítőket, mint a nyírfacukor, a nádcukor, a méz vagy a fruktóz. Bár ez a módszer megnöveli a költségeket, az egészségünk érdekében nem érdemes ezen spórolni.

A helyes dunsztolás a tartósság igazi titka

Szintén nem mindenki tudja, hogy a tartósítószerek is teljesen elhagyhatók, mert az eszközök alapos csírátlanítása, az üvegek légmentes zárása és a dunsztolás néven ismert hőkezelés önmagában is elég a tartósításhoz. Ennek az eljárásnak két formája van: a száraz, illetve a nedves dunszt.

• A száraz dunsztolás (más néven gőzölés) során a gyümölcsöt főzéssel, hőkezeléssel csírátlanítjuk, aztán töltjük üvegekbe, ezért arra kell törekednünk, hogy az üvegek olyan lassan hűljenek ki, amennyire csak lehet. A legjobb, ha a megtöltött és légmentesen lezárt, forró üvegeket azonnal többrétegű papírba csavarjuk, majd takaróval bélelt ládába vagy hűtőtáskába szorosan egymás mellé tesszük, végül az egészet még párnákkal, plédekkel, takarókkal betakargatjuk. Az üvegeket addig hagyjuk a dunsztban, amíg maguktól ki nem hűlnek. Ha jól becsomagoltuk, ez akár 2-3 napig is eltarthat.

• A nedves dunsztolás akkor szükséges, ha nyers ételeket szeretnénk konzerválni. Ilyenkor a megtöltött, légmentesen lezárt üvegeket kell vízbe állítva forralni, hogy a baktériumok elpusztuljanak, tehát gyakorlatilag üvegestől főzzük meg a kompótot, befőttet. Egy nagyobb befőző edény aljára többrétegű papírt, konyharuhát helyezünk, és arra állítjuk az üvegeket, hogy ne érintkezzenek közvetlenül az edény forró aljával, és ne repedjenek el. A fazékba annyi vizet öntünk, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd az edényt melegíteni kezdjük. A forrástól számítjuk a csírátlanítási időt, és mindaddig gyenge forrásban tartjuk, amíg a recept előírja. Ez többnyire 20-30 perc, de ez függ a befőtt állagától és az üvegek mértétől is. A szükséges idő letelte után a lángot lezárjuk és az edényt takaróval, pléddel letakarjuk és így hagyjuk kihűlni.

Végül ne felejtsük el a kihűlt befőttek elrakása előtt megjelölni, hogy mi van az üvegben, és azt sem árt ráírni, hogy melyik évben tettük el. Fontos, hogy a tartósság érdekében ezeket mindig napfénytől védve, száraz és hűvös helyen tároljuk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem