Döntött a bíróság: tüdőrákot okozhat a legismertebb babahintőpor

Döntött a bíróság: tüdőrákot okozhat a legismertebb babahintőpor

2018. május 26. 13:00

A Kaliforniai Bíróság 25,75 millió dolláros, azaz valamivel több mint 7 milliárd forintos büntetést szabott ki a Johnson & Johnson és más vállalatokra, azért mert azok hanyagok voltak, és nem figyelmeztették vásárlóikat kellőképpen a babahintőporok esetleges egészségügyi kockázatairól. Mindennek következtében egy amerikai nő most azt állítja, hogy a több évtizedes babahintőpor használata miatt tüdőrákja alakult ki - számolt be az ügyről a CNN.

Óriási, forintban átszámítva több mint 7 milliárdos (25,75 millió dollár) büntetést mért a Kaliforniai Bíróság a Johnson & Johnsonra és más vállalatokra azért, mert azok hanyagok voltak, és nem figyelmeztették kellőképpen fogyasztóikat a babahintőpor esetleges egészségügyi kockázatairól.

Az aktuális ügy kirobbanásának az oka, hogy egy bizonyos Joanne Anderson úgy gondolja a J & J babahintőporának hosszú távú használatától kapott rákot, és ezért bírósághoz fordult. Az oregoni nő, állítása szerint ugyanis hosszú évek óta hintőporozza a kezét, illetve a lábát, továbbá, mikor a gyermekei fiatalabbak voltak, a pelenkájuk okozta kiütéseket is a gyártó termékével kezelte. Bírósági szakértői becslések szerint a hölgy, a hintőporokat megközelítőleg 10 000 alkalommal használhatta.

Ezt követően a nőnél az orvosok pleurális mesotheliomát diagnosztizáltak, ami a tüdő belsejében kialakuló rákfajta, és általában az azbesztnek való kitettséghez kapcsolódik. Az ügy pikantériája, hogy a szabályozások szerint 1970 óta semmilyen hintőpor készítmény nem tartalmazhat azbesztet, és a Johnson & Johnson szerint az ő termékeik nem is tartalmaznak a veszélyes anyagból.

Hintőpor

A hintőpor a talk ásvány őrölt változat, amit gyakran az azbeszthez nagyon közel bányásznak. Ezért lehet az, hogy régebben a hintőpor ténylegesen tartalmazott valamekkora mennyiségű azbesztet, de ezt 1970 óta törvény tiltja.

Ennek ellenére a bíróság elítélte és megbírságolta a J & J-t és más vállalatokat. Aminek egyik része egy 21,75 millió dolláros kártérítés, és további 4 millió dollár büntetés. A Johnson & Johnsonnak a kompenzációs összeg két harmadát, még a büntetés teljese egészét kell állnia. A J & J mellett a bíróság a következő cégeket büntette: Honeywell / Bendix, Borg Warner, és a Fel-Pro.

Nagyon örülünk, hogy ügyfeleink igazságot találtak, bár semmilyen kártérítés nem tudja kompenzálni azt, amit elveszítettek. Mind abban reménykedünk, hogy ez az ítélet még jobban megkönnyíti majd, hogy a jövőben az óriás vállalatok kötelezettségszegéseire könnyebben fény derüljön. A Johnson & Johnson babahintőporok évtizedek óta azbesztet tartalmaznak, és az embereknek ezt tudniuk kell.

- nyilatkozta az ügy kapcsán David Greenston, a sértettek ügyvédje. Az eset kapcsán a J & J elkeseredettségét fejezte ki, és továbbra is küzdeni fognak az ítélet ellen, mondván

csalódtunk, és megkezdjük a fellebbezési eljárást. Továbbra is megvédjük termékeinket, mert azok nem tartalmaznak azbesztet, így nem is okoznak mesotheliomát. Az elmúlt 50 év során számos független, tudományos kutatás szerint, melyeket köztiszteletben álló egyetemek és kormányzati szervek végeztek, a Johnson és Johnson babahintőporok nem tartalmaznak azbesztet

- mondta az ügy után Carol Goodrich, a vállalat szóvivője.

Szürke felhők

A mostani egyáltalán nem az első, és vélhetően nem is az utolsó botrányos eset az óriásvállalat háza táján. Korábban a Kaliforniai Bíróság már osztott ki óriási büntetést a J & J-re, amit a vállat akkor is fellebbezett. A probléma 2017-ben például abból fakadt, hogy nem egyértelmű, biztonságos-e évtizedekig hintőporozni a nemi szervek környékét. Az akkori ügyben érintett nők szerint ugyanis, a cég nem figyelmeztette őket kellőképp a hintőporok potenciális veszélyeiről, és azoknak emiatt petefészekrákjuk lett.

(CNN)

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10