Neked is ilyen hűtőd van otthon? Veszélyes lehet - itt a tiltólista!

Neked is ilyen hűtőd van otthon? Veszélyes lehet - itt a tiltólista!

2018. április 5. 18:00

Műanyag hátlapjuk következtében a hűtők és fagyasztók közel fele tűzveszélyes - állítja egy friss jelentés. A kutatás során több mint 500 készüléket vizsgáltak meg a legnépszerűbbek közül.

A hűtők és fagyasztók közel fele tűzveszélyes - állítja a brit Which? nevű fogyasztóvédelmi csoport. A szervezet által elvégzett kutatás több mint 500 készüléket vizsgált meg, melyek a legnépszerűbbek közé tartoznak. Bár mindegyik készülék megfelel a jelenlegi biztonsági előírásoknak, ám a termékek 45 százaléka olyan műanyagból készült, amely a Which? saját, a hivatalosnál szigorúbb tűzpróbáján megbukott.

A bukott termékekről publikáltak egy "ilyet ne vegyél" listát. Az összesítés 251 készüléket tartalmaz, az alaptermékektől egészen a felsőkategóriás készülékekig, melyek közül van olyan, amely 2 000 fontba (690 ezer forintba) kerül. A vizsgálat azt is állítja, hogy az egyes gyártók által "tűzállónak" minősített műanyagok is képesek lehetnek felgyorsítani a lángok terjedését egy lakástűz esetén. A szervezet véleménye szerint nem biztonságos termékek listája itt érhető el.

Vannak azonban pozitív példák is: ilyenek például a Beko által készített termékek, amelyeket az utóbbi években már nem műanyaggal borítanak, de nem érintett a Samsung, az LG és a Miele sem.

A Which? szóvivője elmondta, hogy a piacon lévő összes hűtő és fagyasztó megfelel az érvényben lévő biztonsági előírásoknak, csakhogy véleményük szerint ezek az előírások nem megfelelőek. Az általuk elvégzett, a hivatalosnál jóval szigorúbb tesztek során ugyanis kiderült, hogy a műanyag borítások közül egyik sem volt képes 30 másodpercig ellenállni a lángoknak.

A hűtőszekrényekkel kapcsolatos biztonsági előírások fontossága azt követően került reflektorfénybe, hogy tavaly júniusban Londonban leégett a Grenfell Tower. A több mint 70 emberéletet követelő tűzeset forrásaként egy hibás Hotpoint hűtőszekrényt azonosítottak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A brit háztartási készülékek gyártóinak kereskedelmi szövetsége ugyanakkor azzal vádolta meg a Which?-t, hogy az feleslegesen kelt riadalmat. Véleményük szerint minden forgalomban lévő készülék megfelel a törvényben megkövetelt biztonsági előírásoknak.

A Logikot és a Currys Essentials-t birtokló Dixons Carphone, illetve a Hoover Candy és a Smeg úgy nyilatkoztak, hogy termékeik eleget tesznek a tűzvédelmi előírásoknak. A Gorenje már megszüntette a műanyag hátlappal készített modellek gyártását. Idén nyáron szintén leáll ezek gyártásával a Bush-t birtokló Sainsbury’s. Januárban szigorodni fognak a hűtőkre és fagyasztókra vonatkozó előírások, de ezek sem fogják tartalmazni a műanyag teljes tiltását.

NEKED AJÁNLJUK
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?