14 °C Budapest

Mutatunk egy 83 ezer forintos ételt, ami még csak nem is Michelin-csillagos

2018. április 4. 17:15

Általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb jövedelmű emberek jövedelmük arányában sokkal többet költenek élelmiszerre, mint módosabb társaik. Egy nemrégiben végzett jelentés azt vizsgálta, hogy valójában mennyibe kerül egy tányér étel a világ különböző részein, illetve, hogy ez az összeg mekkora részét teszi ki az ott lakók napi bevételének.

Köztudomású, hogy a világ legszegényebb országaiban még a napi betevő előteremtése is komoly nehézséget jelent az emberek számára. A World Food Programme által végzett jelentés a világ különböző pontjain található élelmiszerárak közötti hatalmas különbségekre világít rá. A kutatás eredményeiből jól látszik, hogy a szegény országokban élő emberek jövedelmük tetemes részét kénytelenek az alapvető élelmiszerekre elkölteni.

A kutatás során azt vizsgálták, hogy mennyibe kerülnek egy tányérnyi, 600 kalóriás babragu hozzávalói. A jelentés adatai szerint New Yorkban ezek a hozzávalók nagyjából 1,20 dollárba (kb. 310 forintba) kerülnek, amely egy átlagos New York-i lakos napi bevételének mindössze 0,6 százalékát teszi ki.

Még Indiában sem jelent feltétlenül problémát egy tányér babragu költségeinek előteremtése: a jelentés szerint ott a napi bevétel 4,5 százalékát kell rááldozni az ételre, ami olyan, mintha 9,25 dollárba kerülne (2 405 forint).

A világ más részein, elsősorban Afrikában azonban már jóval többet kell áldozniuk az embereknek az ételre. Egy dél-szudáni lakos például már másfél napig kénytelen dolgozni egy tányérnyi raguért, ami olyan, mintha a szóban forgó étel 321,70 dollárba kerülne (83 600 forint). Ezek után nyilván nem meglepő, hogy az ország lakosságának jelentős része küszködik a napi betevő előteremtésével.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi a helyzet Magyarországon?

A kutatásban nem vizsgálták a magyarországi körülményeket, egy kis utánajárással azonban nagyjából kiszámítható, hogy milyenek a hazai viszonyok a fenti szempontból vizsgálva. A számításhoz az alábbi étel receptjét vettük alapul, illetve az ott feltüntetett előállítási árat. Bár ez az étel nem teljesen azonos a fenti kutatásban alapul vett étellel, kalóriatartalmuk (600 illetve 606 kalória) lényegében megegyezik. A szóban forgó recept alapján a 8 adagos ételt 4 100 forintból lehet elkészíteni, ami 512,5 forintos (kb. 2 dollár) költséget jelent egy adagra vetítve.

A KSH legutóbbi jelentése alapján 2018 januárjában nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmények nélkül számított - nettó kereset 206 700 forint volt. 30 nappal elosztva tehát 6 890 forintos napi bevétellel számolhatunk, ami azt jelenti, hogy a napi bevétel 7,43 százalékából előállítható a szóban forgó étel.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem