0 °C Budapest
Bombaüzlet hódít a magyar erdőkben: ezzel te is rommá keresheted magad

Bombaüzlet hódít a magyar erdőkben: ezzel te is rommá keresheted magad

2018. március 20. 14:00

A medvehagyma gyűjtési szezonja március vége, április eleje. Sokan nincsenek azonban tisztában azzal, hogy a hazánkban több helyen is megteremő "vadfokhagyma" gyűjtéséhez adott esetben engedély szükséges, ráadásul ha nem saját célra történik a gyűjtés, hanem értékesíteni akarjuk a növényt, akkor bizony adóznunk is kell utána. Ennek elmulasztása pedig komoly bírságot vonhat maga után. Mutatjuk a részleteket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Rendőrségi információk szerint március 18-án, vasárnap két nő indult medvehagymát szedni Somogyhatvanból. A gyűjtögetés azonban tragédiába fulladt, ugyanis a feltételezések szerint mindketten egy megáradt erdei patakba csúsztak, egyikük holtestét már megtalálták a hatóságok, míg a másik nőt továbbra is nagy erőkkel keresik - írja a Bama.hu.

A két nő medvehagyma gyűjtő akciója a tragikus következmény ellenére egyáltalán nem meglepő vállalkozás, hiszen a hazánkban is óriási népszerűségnek örvendő növény szezonja éppen március vége és április eleje. Fontos tudni, hogy bár a medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjtheti (naponta maximum 2 kilogrammot), az

így gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni!

Emellett, ha valaki magánerdőben akar "vadfokhagymát" gyűjteni, ahhoz mindenképp engedélyt kell kérnie. Az egyes erdőterületek hivatalos besorolásáról ezen a linken lehet tájékozódni.

Árusítási célból medvehagymát gyűjteni azonban már kizárólag csak az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad. A begyűjtött medvehagyma ráadásul élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési követelmények ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre.

Ennek megfelelően fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, a származási országát és valamilyen, a tétel azonosítására alkalmas adatot, például a csomagolás vagy a szedés idejét.  Vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepel-e a gyűjtő vagy a forgalmazó neve és címe, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk.

A gyöngyvirág nem medvehagyma

Érdemes különösen vigyázni a medvehagyma gyűjtése közben, ugyanis a "vadfokhagyma" könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, aminek levelei erősen mérgezőek és májkárosodást okozhatnak. Szerencsére kicsi az esélye a tévedésnek, hisz utóbbi jóval később hajt, időnként azonban mindkettő megtalálható egyszerre az erdőben. A balesetek elkerülése érdekében jó megoldás lehet a medvehagyma levelének megdörzsölése. Ha ugyanis annak fokhagyma illata van, akkor valóban az ízletes és különleges csemegére sikerült rátalálnunk. Ennek ellenére a hatóságok azt ajánlják, hogy csak olyan növényt gyűjtsenek a vállalkozó kedvű erdőjárók, amit biztosan be tudnak azonosítani.

Hogyan adózzunk?

Amellett, hogy a medvehagyma árusítás céljából való gyűjtése mindképp engedélyhez kötött, még adóköteles is. 2016. január elsejétől azonban egyszerűsödött a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éticsiga értékesítése, aminek következtében a magánszemélyként, felvásárlónak értékesítő gyűjtögetők kevesebb adminisztrációval és alacsonyabb adóval számolhatnak.

Ezek alapján a felvásárlónak történő értékesítésből származó bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, amelyből a felvásárló állapítja meg és vonja le az adót. A magánszemélyt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, így bevallási kötelezettség sem terheli. A felvásárló az ügyletről két példányban vételi jegyet állít ki - ezen fel kell tüntetni az értékesítő (gyűjtő) adatait -, melyből egy az értékesítő példánya.

Példa a felvásárlónak történő értékesítésre:

  • bevétel (forint): 10 000
  • jövedelem (bevétel 25%-a): 2 500
  • Adókulcs (%): 15
  • Adó (forint): 375
  • Magánszemélynek kifizetett összeg (forint): 9 625
  • A gyűjtőnek kell bevallást készíteni? NEM

Ez bizony húzós

Az értékesítésre szánt medvehagyma gyűjtése tehát engedélyhez kötött és adóköteles. Ennek elmulasztása pedig komoly büntetést vonhat maga után.

Mulasztás esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, lapunknak eljuttatott információi szerint, maximum 200 000 forintos büntetést szabhat ki magánszemélyre, amin felül a vétkes köteles megfizetni az elmaradt adót, továbbá az ehhez tartozó esetleges késedelmi díjakat is.

Az elmaradt adózáson felül természetesen az is büntethető, ha valaki az erdőtulajdonos engedélye nélkül árusítás céljára gyűjti a medvehagymát. Érdemes tehát körültekintően eljárnia annak, aki egy kis tavaszi kereset kiegészítésért a közeli erdőbe menne gyűjtögetni.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 21. péntek
Ágnes
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?