21 °C Budapest
Életveszélyes termékek a magyar boltok polcain: itt az uniós tiltólista

Életveszélyes termékek a magyar boltok polcain: itt az uniós tiltólista

2018. március 14. 16:42

Időről időre előfordulnak olyan esetek, amikor valamely termékről kiderül, hogy veszélyes a fogyasztókra nézve, ezért elrendelik annak visszahívását. Ezek a termékek a legkülönfélébbek lehetnek, akárcsak az általuk jelentett veszély is. Az Európai Unió azonban egy hatékony rendszert alakított ki annak érdekében, hogy megóvja fogyasztóit ezektől a veszélyes termékektől.

Az Európai Unió régóta rendelkezik egy hatékony rendszerrel, melyet abból a célból hoztak létre, hogy megóvják a fogyasztókat a veszélyes termékektől. Az EU-ban, valamint Izlandon, Norvégiában és Liechtensteinben dolgozó szakemberek folyamatosan megosztják egymás között az információkat, és azon dolgoznak, hogy minél gyorsabban felkutassák és kivonják a forgalomból a hibás vagy veszélyes termékeket.

Ebben az úgynevezett gyors riasztási rendszerben (Rapid Alert System) tavaly 2 201 alkalommal riasztottak nem élelmiszer típusú, veszélyes termékkel kapcsolatban - derül ki az Európai Bizottság friss jelentéséből. A riasztásokat több mint 4 000, idegen ország hatóságai által foganatosított intézkedések követték, melyek arra irányultak, hogy a beazonosított veszélyes termékek a jövőben már ne jussanak el a fogyasztókig.

A legnagyobb kockázatok

2003 és 2016 között összesen 22 245 riasztás regisztráltak a rendszeren belül, 2017-ben pedig 2 201-et, ahogy már említettük. A jelentésből kiderül, hogy a leghírhedtebb termékek közé a játékok (29%), gépkocsik (20%), ruhák és textilanyagok (12%), elektromos eszközök és felszerelések (6%) és gyermekgondozási cikkek és felszerelések (5%) tartoznak.

A tanulmány tartalmazza a leggyakoribb veszélyforrásokat is: a veszélyes termékek leginkább sérülést (28%), fulladást (17%), áramütést (10%) vagy tüzet (6%) okozhatnak, de nagyon gyakori, hogy a termékek veszélyes anyagokat, vegyszereket tartalmaznak (22%).

A tanulmány külön kis fejezetben foglalkozik a fidget spinnerekkel: a tavaly nagy népszerűséget szerzett játékból sok volt a problémás darab. Elsősorban azokat a termékeket kellett kivonni a forgalomból, melyek elemet is tartalmaztak, ezeket ugyanis a gyerekek könnyedén lenyelhetik. A lenyelt elem pedig nagyon veszélyes, mivel súlyosan károsíthatja a beleket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mely országokból érkeznek leggyakrabban veszélyes termékek?

Tavaly a legtöbb riasztás Kínához volt köthető: a riasztások 52 százalékában említették meg az ázsiai országot. Bár jóval kisebb arányban, de európai országok is szép számmal szerepelnek a megemlített országok között: az európai országok közül Németország (8,4%), Franciaország (5,3%) és Nagy-Britannia (2,4%) követik Kínát.

A fentieknek megfelelően tehát a veszélyes termékek 26 százaléka érkezik az EU, az EGT és az EFTA országaiból, míg a termékek háromnegyede egyéb, vagy ismeretlen országból származik.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?