10 °C Budapest
Életveszélyes termékek a magyar boltok polcain: itt az uniós tiltólista

Életveszélyes termékek a magyar boltok polcain: itt az uniós tiltólista

2018. március 14. 16:42

Időről időre előfordulnak olyan esetek, amikor valamely termékről kiderül, hogy veszélyes a fogyasztókra nézve, ezért elrendelik annak visszahívását. Ezek a termékek a legkülönfélébbek lehetnek, akárcsak az általuk jelentett veszély is. Az Európai Unió azonban egy hatékony rendszert alakított ki annak érdekében, hogy megóvja fogyasztóit ezektől a veszélyes termékektől.

Az Európai Unió régóta rendelkezik egy hatékony rendszerrel, melyet abból a célból hoztak létre, hogy megóvják a fogyasztókat a veszélyes termékektől. Az EU-ban, valamint Izlandon, Norvégiában és Liechtensteinben dolgozó szakemberek folyamatosan megosztják egymás között az információkat, és azon dolgoznak, hogy minél gyorsabban felkutassák és kivonják a forgalomból a hibás vagy veszélyes termékeket.

Ebben az úgynevezett gyors riasztási rendszerben (Rapid Alert System) tavaly 2 201 alkalommal riasztottak nem élelmiszer típusú, veszélyes termékkel kapcsolatban - derül ki az Európai Bizottság friss jelentéséből. A riasztásokat több mint 4 000, idegen ország hatóságai által foganatosított intézkedések követték, melyek arra irányultak, hogy a beazonosított veszélyes termékek a jövőben már ne jussanak el a fogyasztókig.

A legnagyobb kockázatok

2003 és 2016 között összesen 22 245 riasztás regisztráltak a rendszeren belül, 2017-ben pedig 2 201-et, ahogy már említettük. A jelentésből kiderül, hogy a leghírhedtebb termékek közé a játékok (29%), gépkocsik (20%), ruhák és textilanyagok (12%), elektromos eszközök és felszerelések (6%) és gyermekgondozási cikkek és felszerelések (5%) tartoznak.

A tanulmány tartalmazza a leggyakoribb veszélyforrásokat is: a veszélyes termékek leginkább sérülést (28%), fulladást (17%), áramütést (10%) vagy tüzet (6%) okozhatnak, de nagyon gyakori, hogy a termékek veszélyes anyagokat, vegyszereket tartalmaznak (22%).

A tanulmány külön kis fejezetben foglalkozik a fidget spinnerekkel: a tavaly nagy népszerűséget szerzett játékból sok volt a problémás darab. Elsősorban azokat a termékeket kellett kivonni a forgalomból, melyek elemet is tartalmaztak, ezeket ugyanis a gyerekek könnyedén lenyelhetik. A lenyelt elem pedig nagyon veszélyes, mivel súlyosan károsíthatja a beleket.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mely országokból érkeznek leggyakrabban veszélyes termékek?

Tavaly a legtöbb riasztás Kínához volt köthető: a riasztások 52 százalékában említették meg az ázsiai országot. Bár jóval kisebb arányban, de európai országok is szép számmal szerepelnek a megemlített országok között: az európai országok közül Németország (8,4%), Franciaország (5,3%) és Nagy-Britannia (2,4%) követik Kínát.

A fentieknek megfelelően tehát a veszélyes termékek 26 százaléka érkezik az EU, az EGT és az EFTA országaiból, míg a termékek háromnegyede egyéb, vagy ismeretlen országból származik.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?