Megint csak a magyarok szája nagy: simán megünneplik a szerelem napját

Megint csak a magyarok szája nagy: simán megünneplik a szerelem napját

2018. február 14. 20:00

A magyarok leginkább közömbösen állnak a Valentin-naphoz, sokan csak fölöslegeses pénztárca nyitogató mesterkélt ünnepnek tartják, ugyanakkor a 30 alatti internetezők körében egyre népszerűbbnek számít az ünnep. Mindezek mellett pedig az is kijelenthető, hogy az "import-ünnep" következtében bonbonértékesítésben bizony a Bálint-nap már harmadik befutó a karácsony és a nőnap mögött.

Hiába sokak ellenállása, hazánkban is egyre népszerűbb a szerelmesek ünnepe, azaz a Valentin-nap. Habár az emberek többsége még nincs meggyőzve a nap létjogosultságáról, az egyre erősödő marketingdömping hatásaként mára már itthon is mindenkinek van véleménye a széles körben ismert napról.

Közömbösen, de azért elvagyunk vele

Hiába a boltok polcain sorakozó szívecskék hada a magyarok leginkább közömbösen állnak az ünnephez. A többség (63%) felesleges, pénztárca nyitogató mesterkélt ünnepnek tartja a Valentin-napot. A mögöttes érvelés pedig egyszerű: a másik iránti érzéseinket nem csak évente egy alkalommal kell kimutatni. Az együtt töltött minőségi idő, a romantika, az apróbb ajándékok és persze a tartalmas szexuális élet mind olyan elemei a harmonikus párkapcsolatnak melyekre a mindennapokban is szükségünk (lenne).

A 30 alatti internetezők körében azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tengeren túlról átvett "hagyomány". Körükben ráadásul 41 százalék kifejezetten pozitívan áll a témához és örül a kezdeményezésnek. Sőt, a nemzetközi trendeket követve hazánkra is igaz, hogy minél fiatalabb valaki, annál nagyobb jelentőéggel bír számára február 14-e - derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös kutatásából.

A Valentin-nap igazán azon párok körében népszerű, akik ugyan már együtt élnek, de még nem házasok, hisz esetükben a nap különlegességét még nem árnyékolja be a megszokottság. Érdekesség, hogy ők a legelégedettebbek (90%-uk) a szexuális életükkel is, náluk a leggyakoribbak a kifejezetten Valentin-naphoz köthető emlékezetes, adott esetben extrém szexuális élmények is. Ez utóbbi főleg a fiatalokra jellemző,

míg a 30 felettiek körében már alig jelenik meg a sex, mint Valentin-napi program.

Előítéletek tehát ide vagy oda, abban azért egyetért a kapcsolatban élő internetezők többsége, hogy valamilyen módon idén is meglepi majd a párját. Ráadásul mindenkinek határozott véleménye van arról, hogy ezt a napot mi tehetné igazán különlegessé. Sőt, 5-ből 4 válaszadó saját maga is örülne valamilyen meglepetésnek. Az igények persze nem túl magasak, 36 százaléknak már valamilyen gesztus értékű aprósággal is elégedett lenne.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szerelem bonbon

A Valentin-naphoz köthető vásárlások koronázatlan királya pedig egyértelműen a bonbon. Alulról súrolta a kétmilliárd forintos összeget a praliné eladása 2017 februárjában, ami 14 százalékos értékbeli és 10 százalékos mennyiségi növekedés 2016 februárjához képest - derült ki a Nielsen 90 élelmiszerkategóriát monitorozó kiskereskedelmi indexéből. Ezzel az "importált" ünnep, a Valentin-nap a harmadik helyre kapaszkodott fel a karácsony és a nőnap után bonbonértékesítés tekintetében.

A csokoládé mellett a szívecskés plüss figurák, azaz kísérő ajándékok szerepe is megnőtt. Csak tavaly februárban 15 millió forint fölött költöttek szíves figurákra a magyarok. Ez 535 százalékos értékbeli növekedést jelent 2016-hoz képest, ugyanakkor elmarad a 2015-öshúszmillió forintos forgalomtól. Darabszám tekintetében ez 2017 februárjára 6900 plüssfigurát jelent, melyek között tarolnak a 25 és 30 centiméteres szíves macifigurák, ugyanakkor kelendőek a szívet ölelő plüsskutyajátékok is: az értékbeli forgalom közel negyedét ez a játéktípus viszi el.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08