13 °C Budapest

Örülhetnek a magyarok: olcsóbban vásárolhatnak a Lidlben, Sparban

2018. január 3. 15:05

2018 januárjától a fogyasztási célú halakra vonatkozó áfakulcs, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének (vagyis például a köröm és láb csülök nélkül) és belsőségének (nyelv, máj, velő) áfája is 5 százalékra csökkent. Vagyis aki ezen a héten megy vásárolni, már a saját bőrén is megtapasztalhatja, hogy mennyi pénz marad a pénztárcájában. Megnéztük, mennyire jártak jól a magyar családok az áfacsökkenéssel, kevesebbet kell-e fizetniük az üzletekben.

2018 januárjától a fogyasztási célú halakra vonatkozó áfakulcs, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének (vagyis például a köröm és láb csülök nélkül) és belsőségének (nyelv, máj, velő) áfája is 27 százalékról 5 százalékra csökkent. Hogy ezt mennyire fogják érezni a vásárlók?

Varga Balázs, a Mada-Hús Kft. tulajdonosa a Szon.hunak úgy fogalmazott, az áfacsökkentés pozitív hatásait mind a vásárlók, mind a kereskedők érezni fogják.

A hazai fogyasztóknak pedig az a jó hírem, hogy olcsóbban készíthetünk ezután kocsonyát

- mondta.

Kíváncsiak voltunk, hogy mennyire érezhetik a vásárlók már január első hetében az áfacsökkentés hatását. Van, ahol a halakat valóban olcsóbban kaphatjuk meg, mint a korábbi hetekben, de azért arra senki ne számítson, hogy rengeteget fog spórolni.

Ráadásul az üzletek többségében meg is csapppant a halkínálat. Ennek persze megvan az oka: a magyarországi évi halfogyasztás fejenként 6,0-6,5 kilogramm, ez jelentősen elmarad az uniós 23 kilogramm körüli átlagtól. Ráadásul a halfogyasztás különösen az adventi időszakban ugrik meg, nem csoda, hogy a múlt heti, és az azt megelőző akciós újságok tele voltak kedvezményes árú haltermékekel, de a január első hetében érvényes reklámkiadványokban már kevesebb ajánlatot találunk.

Lidl

A diszkontlánc már az e heti reklámújságjában jelzi, hogy az áfacsökkentést érvényesítik áraikban. Az 1 kilogrammos Ocean Sea egész sprotni például 17 százalékkal olcsóbb, most 495 forint. A fél kilós Alaszkai tőkehalfilé pedig 949 forint helyett 739 forintba kerül.

A héten egyébként nagyon jó akciókkal várják a vásárlókat a Lidlben, a 300 grammos mediterrán ciabatta, a 400 grammos fonott kalács, az 500 grammos Delma margarin, a 200 grammos Kaiser májas is csak 200 forintba kerül. Ugyancsak 200 forintot kell a héten fizetni a 2,8 százalékos zsírtartalmú, literes Mizo tejért, a 200 grammos Goldessa sajtkrémért és a 120 grammos Bluedino camambert sajtért is.

KATT: Itt a Lidl e heti akciós szórólapja

Spar

Ahogy a diszkontnál, úgy a Spar üzletek akciós újságja is hirdeti, hogy reagálnak az áfacsökkentésre, és a 800 grammos, Classic alaszkai tőkehalfilét 46 százalékkal adják a héten olcsóbban. Így 799 forintért kaphatják meg a vevők. A 280 grammos Iglo halrudakat is olcsóbban vehetjük meg, most 849 forint helyett 499 forintért lehet beszerezni.

A friss pontyszeletet 28 százalékkal olcsóbban, kilóját 1649 forintért, míg a pisztráng kilóját 2649 forint helyett 1999 forintért lehet megvásárolni. A 900 grammos Classic hekkfilé ára szintén csökkent, 40 százalékkal olcsóbb, 1199 forintba kerül, míg a 800 grammos Classic Pangasius filé 40 százalékkal kerül kevesebbe, 1349 forint helyett 799 forintot kell fizetni érte. Sertés vágási mellékterméket viszont nem találtunk az e heti akciós újságban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

KATT: Lapozd át a Spar e heti kiadványát

Aldi

A diszkont akciós kiadványa nem dúskál a fent említett termékekben. Pedig például az 51. héten már a nyitóoldalon akciós lazacfilét hirdettek. Most viszont ha halat keresünk, a reklámújságban csak 200 grammos heringfilé-konzervet találhatunk. Igaz, az 50 forinttal olcsóbb most, mindössze 299 forintba kerül.

Ha mégis szeretnénk a hétvégén kocsonyát készíteni, a zöldségeket érdemes lehet itt beszerezni, még ha a húsfélékhez nem is feltétlenül itt juthatunk hozzá. A sárgarépa kilója ugyanis most 44 százalékkal olcsóbb, 99 forintba kerül, a 300 grammos petrezselyemgyökér-csomag ára 229 forint.

Aki viszont 2018-ban kicsit kipofozná a lakást, venne néhány lakberendezési tárgyat, de nem akar vagyonokat hagyni az üzletekben, annak érdemes betérnie valamelyik Aldiba. Párnák, paplanok, asztalterítők, akác fürdőszobai bútor várja a vásárlókat nagyon jó áron.

KATT: Nézd meg, milyen további akciós ajánlaottak várnak az üzletekben

Auchan

A hipermarket akciós újságjában is jóval szegényesebb a hal-kínálat, mint az előző hetekben. A Polarica ruszli 949 forintba kerül, a 100 grammos Gastronauta füstölt vadlazacért pedig 599 forintot kell fizetni. A Classic alaszkai tőkehalfilé a héten 300 forinttal olcsóbb, 699 forintba kerül, az Ocean Catch halrudakért pedig 199 forintot kell fizetni.

Az Auchan kiadványában szintén nem találtunk sertés belsőséget, vagyis az újságban nem hirdetnek májat, vesét, szívet, nyelvet, sem sertéslábat. Az áruházakba azonban érdemes betérni, számos műszaki cikket kínálnak most kiárusítás keretén belül például. A Selecline LE-5566UDS Smart UHD Led tévé például most 50 ezer forinttal olcsóbb, 189 990 forint helyett 139 99, forintba kerül, de a Whirlpool WWDC-9614 mosó-és szárítógépet is 24 ezer forinttal olcsóbban adják a héten, így 135 992 forintba kerül.

KATT: Lapozd át az e heti szórólapot

Tesco

A Tescban egyáltalán nem találtunk halterméket, legalábbis a reklámújságban nem. Nem találtunk sertés májat, vesét, szívet, nyelvet, fejet vagy fejhúst, illetve sertéslábat sem. Érdemes viszont átlapozni a szórólapot, ha ugyanis takarítást tervezünk január első hétvégéjén, akkor térjünk be a hipermarketbe, mert a takarítószereket nagyon jó áron lehet most beszerezni.

Az is jól járhat, aki lakberendezési termékeket vásárolna, ugyanis a készletkisöprés keretén belül most ezeket 30-50 százalékkal olcsóbban kaphatja meg, de ha a gyerekeknek, a barátaink vagy rokonaink gyerekének ebben a hónapban lesz a név-vagy születésnapja, akkor is célszerű betérni valamelyik Tescóba, mert a játékokat is 30-50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatjuk meg.

KATT: Nézd meg az e heti akciós újságot

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem