Milliókat érő tárgyak lapulhatnak otthon a padláson: mutatjuk, mit keress

Milliókat érő tárgyak lapulhatnak otthon a padláson: mutatjuk, mit keress

2017. december 14. 11:30

Több tízezer forintért próbálnak egyesek túladni az interneten régi magyar céges relikviákon. Van közöttük Ikarus-makett, Malévon nem használt közel 500 darabos evőeszköz-készlet, régi plakát, vasúti menetrend 1909-ből. De mitől ér sokat egy ilyen relikvia, és minek kell nagyon megörülni, ha megtaláltuk a sufniban? Ezt is mutatjuk.

A magyarok közül sokaknak fontos a múlt. Tele van a padlás a nagyszülők háborús sztorijaival, vélt vagy valós sérelmekről történelmi korokon át. Ezeket az korokat idézik meg azok a termékek, melyek egy-egy régi magyar vállalathoz vagy focicsapathoz tartoznak.

Ha az egyik legnépszerűbb magyar aukciós portálon beírjuk a keresőbe az ikonikusnak számító magyar vállalatok nevét, akkor nem kevés régi tárgyra lelni rá. A teljesség igénye nélkül, december 13-án délután ötkor:

  • Lehet kapni vasúti menetrendet 1909-ből 19 500 forintért,
  • 15 ezer forintért hozzájuthatsz egy 1941-es gőzmozdonyvezetői jogosítványhoz,
  • 79 990 forintos kikiáltási árnál tart egy aukció, melynek tárgya egy Malév felfestésű Tu-154-es bontatlan makett,
  • 480 malévos kés és villa is keresi új gazdáját 32 ezer forintért,
  • de a tipikus, sárga csuklós Ikarus-modellhez is hozzájuthatunk 33 ezres áron,
  • MTK-s gomblyukjelvénytárulnak hétezer forintért,
  • a 95/96-os szezonból a miénk lehet egy Fradi-mez 22 ezer forintért,
  • de Újpesti Dózsás magazinújsághoz is hozzájuthatunk kétezer forintért Törőcsik Andrással a címlapon, 1980-ból.

Az persze alaptézis a kereskedelemben, hogy 

mindennek annyi az értéke, amennyiért vevőt találsz rá,

de van néhány szempont, ami alapján be lehet lőni, hogy mekkora az értéke egy-egy céges vagy focis relikviának a hazai műkincspiacon.

A legtöbb nagy múltú céghez és klubhoz kapcsolódó tárgy értéke néhány száztól néhány tízezer forintos intervallumba esik

- mondta el a Pénzcentrumnak Várkonyi Ádám műkereskedő, a Budapest Poster Gallery tulajdonosa.

Meglátása szerint a második világháború utáni tárgyak zöme nem ér sokat, plakátok esetében kivétel a Malév, az IBUSZ és az Ikarus kiemelkedően dekoratív, az utazáshoz kötődő plakátjai, amelyekből a legszebb darabok akár több százezer forintot is érhetnek.

A háború előtti tárgyak esetében sokkal szélesebb spektrumon mozognak az árak. Igaz ez a sportegyesületekre is, egy háború előtti tárgy - akár plakát, akár más műkincs, nagy összegeket érhet, főleg, ha fontos eseményhez kapcsolódik és persze, ha dekoratív

- tette hozzá a műkereskedő szakember.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezen túl, annak lehet szerencséje, aki Modiano cigarettahüvely plakátokat talál otthon a sufniban, Várkonyi Ádám szerint ugyanis ezek közül több is van, mely akár milliókat is érhet.

Míg plakátok esetében gyakran inkább a grafikustól és a grafika minőségétől függ az ár, addig más műkincseknél egyéb szempontok is hangsúlyosan felmerülhetnek.

Azok a vállalati műtárgyak, relikviák lehetnek még értékesek, amelyek híres személyekhez, például Richter Gedeon gyógyszerészhez vagy Aschner Lipót, háború előtti UTE-elnökhöz kapcsolódnak

- osztotta meg tapasztalatait a Pénzcentrummal Földvári Zoltán, a Földvári Antikvárium tulajdonosa.

Ha pedig magának a tárgynak még érdekes története is van, vagy egy jó sztori kapcsolódik hozzá, az is jelentős értéknövelő tényezőként eshet latba értékesítéskor

- tette hozzá.

Jól jönne karácsonyra 500 ezer forint?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozási ajánlatokat. Ha vállalod, hogy a jövedelmedet az adott bankhoz utalod, akkor 500 ezer forintot 60 hónapra a Sberbanknál 10,97 százalékos THM-mel, 10 736 forint havi törlesztő mellett vehetsz fel. A CIB Banknál a THM 11,73 százalék, a törlesztő pedig csak egy kicsit magasabb, 10 907 forint, az MKB Banknál a törlesztőrészlet 10 617 forint (THM: 12,46%), de itt számolnod kell 5 000 forint kezdeti költséggel. A K&H-nál nincs kezdeti költség, a törlesztő pedig 10 621 forint (THM: 12,54%), Az Ersténél és a Cetelemnél ehhez képest több mint ezer forinttal magasabb a törlesztő, 11 892 forint, ami a THM-ükben is meglátszik (17,47%). Az árverseny negatív győztese pedig a Budapest Bank, a havi törlesztő 12 918 forint, és náluk már a THM is 20 százalék fölé csúszik (20,5%).

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?