19 °C Budapest
Milliókat érő tárgyak lapulhatnak otthon a padláson: mutatjuk, mit keress

Milliókat érő tárgyak lapulhatnak otthon a padláson: mutatjuk, mit keress

2017. december 14. 11:30

Több tízezer forintért próbálnak egyesek túladni az interneten régi magyar céges relikviákon. Van közöttük Ikarus-makett, Malévon nem használt közel 500 darabos evőeszköz-készlet, régi plakát, vasúti menetrend 1909-ből. De mitől ér sokat egy ilyen relikvia, és minek kell nagyon megörülni, ha megtaláltuk a sufniban? Ezt is mutatjuk.

A magyarok közül sokaknak fontos a múlt. Tele van a padlás a nagyszülők háborús sztorijaival, vélt vagy valós sérelmekről történelmi korokon át. Ezeket az korokat idézik meg azok a termékek, melyek egy-egy régi magyar vállalathoz vagy focicsapathoz tartoznak.

Ha az egyik legnépszerűbb magyar aukciós portálon beírjuk a keresőbe az ikonikusnak számító magyar vállalatok nevét, akkor nem kevés régi tárgyra lelni rá. A teljesség igénye nélkül, december 13-án délután ötkor:

  • Lehet kapni vasúti menetrendet 1909-ből 19 500 forintért,
  • 15 ezer forintért hozzájuthatsz egy 1941-es gőzmozdonyvezetői jogosítványhoz,
  • 79 990 forintos kikiáltási árnál tart egy aukció, melynek tárgya egy Malév felfestésű Tu-154-es bontatlan makett,
  • 480 malévos kés és villa is keresi új gazdáját 32 ezer forintért,
  • de a tipikus, sárga csuklós Ikarus-modellhez is hozzájuthatunk 33 ezres áron,
  • MTK-s gomblyukjelvénytárulnak hétezer forintért,
  • a 95/96-os szezonból a miénk lehet egy Fradi-mez 22 ezer forintért,
  • de Újpesti Dózsás magazinújsághoz is hozzájuthatunk kétezer forintért Törőcsik Andrással a címlapon, 1980-ból.

Az persze alaptézis a kereskedelemben, hogy 

mindennek annyi az értéke, amennyiért vevőt találsz rá,

de van néhány szempont, ami alapján be lehet lőni, hogy mekkora az értéke egy-egy céges vagy focis relikviának a hazai műkincspiacon.

A legtöbb nagy múltú céghez és klubhoz kapcsolódó tárgy értéke néhány száztól néhány tízezer forintos intervallumba esik

- mondta el a Pénzcentrumnak Várkonyi Ádám műkereskedő, a Budapest Poster Gallery tulajdonosa.

Meglátása szerint a második világháború utáni tárgyak zöme nem ér sokat, plakátok esetében kivétel a Malév, az IBUSZ és az Ikarus kiemelkedően dekoratív, az utazáshoz kötődő plakátjai, amelyekből a legszebb darabok akár több százezer forintot is érhetnek.

A háború előtti tárgyak esetében sokkal szélesebb spektrumon mozognak az árak. Igaz ez a sportegyesületekre is, egy háború előtti tárgy - akár plakát, akár más műkincs, nagy összegeket érhet, főleg, ha fontos eseményhez kapcsolódik és persze, ha dekoratív

- tette hozzá a műkereskedő szakember.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezen túl, annak lehet szerencséje, aki Modiano cigarettahüvely plakátokat talál otthon a sufniban, Várkonyi Ádám szerint ugyanis ezek közül több is van, mely akár milliókat is érhet.

Míg plakátok esetében gyakran inkább a grafikustól és a grafika minőségétől függ az ár, addig más műkincseknél egyéb szempontok is hangsúlyosan felmerülhetnek.

Azok a vállalati műtárgyak, relikviák lehetnek még értékesek, amelyek híres személyekhez, például Richter Gedeon gyógyszerészhez vagy Aschner Lipót, háború előtti UTE-elnökhöz kapcsolódnak

- osztotta meg tapasztalatait a Pénzcentrummal Földvári Zoltán, a Földvári Antikvárium tulajdonosa.

Ha pedig magának a tárgynak még érdekes története is van, vagy egy jó sztori kapcsolódik hozzá, az is jelentős értéknövelő tényezőként eshet latba értékesítéskor

- tette hozzá.

Jól jönne karácsonyra 500 ezer forint?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozási ajánlatokat. Ha vállalod, hogy a jövedelmedet az adott bankhoz utalod, akkor 500 ezer forintot 60 hónapra a Sberbanknál 10,97 százalékos THM-mel, 10 736 forint havi törlesztő mellett vehetsz fel. A CIB Banknál a THM 11,73 százalék, a törlesztő pedig csak egy kicsit magasabb, 10 907 forint, az MKB Banknál a törlesztőrészlet 10 617 forint (THM: 12,46%), de itt számolnod kell 5 000 forint kezdeti költséggel. A K&H-nál nincs kezdeti költség, a törlesztő pedig 10 621 forint (THM: 12,54%), Az Ersténél és a Cetelemnél ehhez képest több mint ezer forinttal magasabb a törlesztő, 11 892 forint, ami a THM-ükben is meglátszik (17,47%). Az árverseny negatív győztese pedig a Budapest Bank, a havi törlesztő 12 918 forint, és náluk már a THM is 20 százalék fölé csúszik (20,5%).

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?