34 °C Budapest
Botrány a Haribónál: kiderült, hogyan készül a legendás gumicukor

Botrány a Haribónál: kiderült, hogyan készül a legendás gumicukor

2017. október 27. 09:30

Rabszolgamunkának is beillő körülményekre és nem megfelelő állattartásból származó alapanyagokra bukkantak a világ egyik legnagyobb gumicukorgyártójánál - írja a német közszolgálati tévé riportja alapján a HVG.

Megbotránkoztató riportot közölt a Hariboról a német közszolgálati tévé, az ARD. Ebből kiderül, hogy a cég gumicukorkái rengeteg cukrot tartalmaznak, amiről az emberek alig vannak tudatában. E mellett azonban számos más, kétes ügy is felszínre került a riport kapcsán.

Ezek közül az egyik az, hogy a gumicukrok alapját adó zselatint beszállító cég rendkívül rossz körülmények között tartja disznóit. A zselatint ugyanis az állat bőréből és csonthulladékából nyerik. A disznók azonban, állatvédők felvételei szerint

a saját trágyájukban élnek, fertőzöttek, betegek, nem kapnak ivóvizet, ráadásul a haldokló állatokat és a fiatal állatokat nem különítik el egymástól.

A másik jelentős probléma a karnaubaviasz kitermeléséhez köthető. Ez az összetevő a gumimacik fényességért és azért felel, hogy azok ne ragadjanak össze. Az viaszt Brazíliában, pálmákból nyerik ki. A gond azonban ott kezdődik, hogy a brazil munkaügyi minisztérium egyik illetékese szerint

a viaszt kitermelő helyeken leginkább a rabszolgamunkához hasonlító körülmények vannak. A dolgozók nagyon keveset keresnek, WC és fürdő nélküli koszos helyiségekben szállásolják el őket, rendes ivóvizet sem kapnak, sőt sokszor kiskorúak is végzik a munkát.

A Haribo azt közölte, hogy nem tudtak ezekről a problémákról és a lehető leghamarabb kivizsgálják az ügyet.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?