1 °C Budapest
Felújítanád a konyhát? Ennyibe kerül, ha időtálló bútort akarsz

Felújítanád a konyhát? Ennyibe kerül, ha időtálló bútort akarsz

2017. szeptember 21. 05:30

Ha beindul az ősz, megkezdődik a bútorvásárlási dömping, amihez a kereskedők is igazodnak: akciók sora várja a vevőket a különféle bútorláncokban és -üzletekben. Ez tökéletes alkalom a tönkrement, elhasználódott bútorok cseréjére, vagy a hiányzó darabok beszerzésére, a széles kínálatból azonban nem könnyű jól választani. Laikusként ráadásul főleg az olyan népi bölcsességekre támaszkodhat az ember, mint hogy "a minőséget meg kell fizetni" vagy "a bútort egy életre veszünk". De tényleg az a legfontosabb egy bútornál, hogy strapabíró legyen? És valóban csak a drága lehet minőségi? Szakértők mondják el, hogy mi az igazság.

Ősszel indul a bútorvásárlási szezon: míg nyáron a legtöbb termékcsoportnál enyhe visszaesés történik a forgalomban, az ősz a legtöbb piacon az egyik legerősebb szezon, és ez pont így van a bútoroknál is.

A vásárlók a bútorokon túl egyre inkább nyitnak a szezonális kiegészítők iránt, szeretik az adott évszak hangulatához alkalmazkodva dekorálni otthonaikat, az ősz vége felé pedig már elkezdődik a karácsonyi időszakra való készülés

- tudta meg a Pénzcentrum a KIKA bútorlánc szakértőitől. A bútorok beszerzése a különféle esztétikai és funkcionális igényekre és a kereskedelemben található széles kínálatra való tekintettel, nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Szakértőket kérdeztünk meg, hogy mire érdemes figyelni.

Hogyan ismered fel a minőséget?

A bútorvásárlás mindig jelentős kiadásnak számít, még akkor is, ha a legolcsóbb árkategóriából választunk, ezért különösen bosszantó, ha később derül ki, hogy rosszul döntöttünk.

A jó ár-érték arány elvének fénykorát éljük, amiben a diszkontláncok saját márkás termékei hasonlóan jó esélyekkel indulnak a vásárlóknál, mint a piacvezető márkák. Bizonyos terméktípusok esetében azonban továbbra is fenn áll a régi szabály: a magasabb ár magasabb minőséget garantál. Ez a helyzet a bútoroknál is, hiszen az ár tükrözi a felhasznált anyagok minőségét és az adott gyártó által biztosított minőségi szintet.

A KIKA szakértői szerint jó támpontot jelent, ha megnézzük, hogy ki a gyártó: például egy Nobilia konyhabútor vagy egy Andante ülőgarnitúra esetében nem kell attól félni, hogy egyhamar cserére lesz szükség. 

Bárdóczky Andrea lakberendező szerint a minőségi bútorokat fémjelzik, az olasz és német bútorvásárlók például ezeket a védjegyeket ellenőrzik, mielőtt beleülnek egy kanapéba.

A magyar vásárlóknak egyelőre ez nem igazán számít, hanem inkább arra figyelnek, hogy strapabíró legyen, mert nálunk az " egy életre vesszük" hibás gondolkodás van jelen. Persze nem árt, ha tartós egy termék, de mindig legyen gyanús, ha egy bútordarab nagyon olcsó

- figyelmeztet a lakberendező. Az olcsó bútorok jellemzője általában az alacsony kidolgozottsági fok, az alacsony műszaki színvonal, a nem elégséges anyagvastagság, de olyan is előfordul, hogy a bútor tulajdonképpen nincs befejezve. Ilyen szempontból is érdemes alaposan megvizsgálni a kiszemelt bútordarabokat a vásárlás előtt.

Így spórolhatsz a bútorokon

Az átgondolt vásárláshoz az első lépés, hogy alaposan megvizsgálod, hogy pontosan mire van szükség méret és funkció szempontjából. A helyigény átgondolásánál az alábbiakat is fontos figyelembe venni: falkiszögellések, fűtéscsövek, ajtók és ablakok. Ha ezekről megfeledkezel, könnyen lehet, hogy azonnal cserélni kell az újonnan beszerzett bútort, mert be sem fér a helyére.

Ha spórolni szeretnél, a KIKA szakértői szerint érdemes a többfunkciós bútorok között nézelődni. Ilyenek a mindennapos alvásra is alkalmas nappali kanapék, a praktikus, polcos dohányzóasztalok, a modern térelválasztó polcok és a tárolós ülőkék. 

Egy kinyitható kanapé a bútorláncál 50 ezer forint körül kezdődik, ugyanennyi pénzért pedig már igazán profi térelválasztó polcok közül is válogathatsz. A kiegészítők terén pedig már nyugodtan lehet olyan termékeket keresni, amelyeknek alacsony az ára, mégis nagy hatással vannak az enteriőr képére, például fali képeket, növényeket vagy kisebb lámpák. Egyébként a KIKA is azon szereplők közé tartozik, amelyek most kiemelt ajánlatokkal várják a vevőket: a Róbert Károly körúti áruházuk jelentős megújításon esett át, és ennek ünnepléseként szeptember 22-24-ig 15 százalékos kedvezmény jár minden termékre a lánc összes boltjában és a webshopban is.

A vásárlás utáni ápolásra is érdemes gondot fordítani, hiszen a megfelelő tisztítás hosszabb élettartamot garantál. Egy fabútor például felülete például az ember bőréhez hasonlóan lélegzik, vagyis nedvességet vesz fel és ad le. Minél akadálytalanabbul történhet ez a folyamat, annál tovább maradnak szépek a berendezési tárgyak. A tisztításnál pedig arra érdemes ügyelni minden felület esetén, hogy a tisztítószert először egy törlőkendőre fújd, ne pedig közvetlenül a bútorral. Szinten segít épségben tartani a bútorokat, ha óvod a tartós napfénytől és nem használsz szemcsés súrolószereket.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?