18 °C Budapest
Ez lehet a bankkártyák veszte: már több ezren fizetnek így

Ez lehet a bankkártyák veszte: már több ezren fizetnek így

Pénzcentrum
2017. július 13. 14:30

Egyes jóslatok szerint 5-10 éven belül jelentősen visszaszorulnak majd a bankkártyák és a mobiltelefonok kapják a főszerepet a fizetési tranzakcióknál. Hazánkban már 3 banknál is elérhető a kényelmes és egyszerű mobilfizetés, a felhasználók száma pedig már most is 10 ezer fölé rúghat.


A jövőben tényleg mindenki a mobiltelefonjával és egyetlen érintéssel fog fizetni a boltokban? A szakemberek szerint már nem kell sokat várunk arra, hogy ez a jóslat bekövetkezzen. Ennek kapcsán lettünk kíváncsiak arra, vajon mit mutatnak az eddigi tapasztalatok és hányan fizetnek már most a mobiltelefonjuk segítségével.

Ezrek fizetnek már okostelefonnal

A korábbi mobilfizetési megoldások nem igazán tudtak elterjedni, hiszen túl sok volt a használati feltétel. Tavaly szeptemberben azonban elindult a Gránit Pay, amelyhez már nem kell a mobilszolgáltatónkkal egyeztetni és még a SIM cserére sincs szükségünk a használathoz. Ezt követte 2017-ben az MKB Pay, majd néhány hete az OTP Bank is elindította az érintéses mobilfizetési megoldását.

Az új mobilfizetési funkcióval június 21-én bővült az alkalmazásunk és azóta több mint 10 000 kártyát digitalizáltak az alkalmazásban. A mobilfizetéssel végrehajtott tranzakciók összértéke pedig meghaladta a 100 millió forintos értéket

- válaszolta megkeresésünkre az OTP Bank.

Az MKB Bank válaszából pedig az derült ki, hogy a mobiltárcájuk felhasználóinak száma folyamatosan növekszik, jelenleg a mobil applikációt használó ügyeleik 10 százalék használja az MKB PAY-t.

A Pay funkció 2016 szeptember közepe óta érhető el, azóta több ezer bankkártyát digitalizáltak a bank ügyfelei, a sikeres mobilfizetések száma meghaladta 84 ezret. Az utóbbi időszakbank napi 400-500 tranzakcióval emelkedik

- mondta el a Pénzcentrumnak Gáborjáni Szabó Ákos, a GRÁNIT Bank IT ügyvezető igazgatója.

A számok azt mutatják, hogy az új technológia elfogadottsága egyértelműen növekszik. Abban az esetben pedig, ha még több bank biztosítaná ezt a megoldást, akkor egyre szélesebb körben ismertté és elfogadottá válhat ez a fizetési mód. De igazán nagy ugrást azt jelente a mobilfizetés magyarországi terjedésében, ha az Apple Pay is megnyitná saját rendszerét Magyarországon. Az eddigi mobilfizetési megoldások ugyanis csak android operációs rendszerrel működnek.

A bolti mobilfizetés népszerűségét talán azzal lehet a legjobban érzékeltetni, hogy a kártyájukat digitalizálók közel fele már most rendszeresen használja az alkalmazást mobilfizetésre

- tette hozzá az OTP Bank.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan lehet használni?

Bár a legtöbben azt gondolják, nem számít túl biztonságosnak a mobilfizetés, pedig ez éppen olyan mintha bankkártyával fizetnénk, sőt akár biztonságosabb is lehet.

  • A mobilfizetést a Gránit Pay esetében gyakorlatilag ugyanúgy kell elképzelni mintha egy érintéses kártyával fizetnénk. A fizetéshez felébresztjük a telefon képernyőjét, odatartjuk a terminálhoz és 5 000 forint feletti vásárlás esetén a terminálon kell PIN kóddal azonosítani magunkat. Felhasználói igénytől függően pedig beállítható plusz biztonsági elemként, hogy csak a képernyőzár feloldása után lehessen a mobillal fizetni.
  •  Az MKB Pay alkalmazásában kétféleképpen is fizethetünk. Az első esetben a már a kasszához érkezés előtt meg kell nyitni az alkalmazást és abban a pillanatban, amikor a POS terminálon megjelenik a fizetendő összeg, a fizetés gomb megnyomásával az applikációban és a telefon POS terminálhoz érintésével megtörténik a fizetés. A második esetben, amikor nincs megnyitva előzetesen az alkalmazás, a telefont kétszer kell a terminálhoz érinteni. Az első érintésnél “felébreszti a felhasználó" a telefont, majd hozzáérinti a POS terminálhoz. Ezzel az első érintéssel a terminál “aktiválja" az MKB PAY alkalmazást, majd ezt követően az alkalmazásban biztonsági okok miatt meg kell adni a Mobil PIN-kódot és ismét hozzáérinteni a terminálhoz.
  • Az OTP alkalmazásában a képernyő feloldása után 2 percig lehet érintéssel fizetni, az app ezt a PIN-kód megadásával egyenlő szintű azonosításnak fogadja el. Éppen ezért nem csak 5 000 forintig lehet a tárcával így fizetni, hanem a kártya előre beállított limitjéig. Abban az esetben pedig, ha nincs előre beállított zárolás, akkor a regisztráció során megadott jelszót kell megadni minden fizetésnél.

Milyen gondok merülhetnek fel?

A mobilfizetés használatához nem elég a fent említett bankok valamelyikénél ügyfélnek lenni, hanem más egyéb kritériumoknak is meg kell felelni. Az OTP alkalmazása például csak MasterCard vagy Maestro bankkártyával működik, valamint kell egy NFC képes telefon és egy minimum 4.4-es Android operációs rendszer.

De gyakran előforduló problémának számít az is, hogy, aki még nem használta fizetésre a mobiltelefonját annak ki kell tapasztalnia, hogy a telefon mely részét kell a terminálhoz érintenie a sikeres fizetéshez, hol található a telefonban az NFC chip.

Kollegánk tapasztalatai szerint pedig a fizetéseknél kicsit az is zavaró lehet, hogy a régebbi verziójú (úgynevezett v2.0-es) érintéses terminálok első érintésre elutasítják a tranzakciót, csak a második érintésre fogadják el. A v3.0-ás terminálokon minden első érintésre rendben megy.

Váltsak bankszámlát?

Könnyen előfordulhat, hogy valaki esetleg a kényelmes mobilfizetés miatt váltana bankot. Ezért a Pénzcentrum kalkulátorával megnéztük, hogy a fent említett három banknak jelenleg milyen ajánlatai vannak.

Azt vettük alapul, hogy 30 évesek vagyunk és havonta 200 ezer forint érkezik a számlánkra. Ebben az esetben pedig nem tűnik rossz választásnak az OTP Smart számlacsomagajánlata, amellyel kezdetben az éves összköltségünk 1 188 forint lenne, majd később 3 389 forint. A Gránit Ász számlacsomag éves összköltsége kezdetben 1 440 forint, később 3 830 forint lesz. Az MKB Díjcsökkentő e- Szolgáltatáscsomagjának éves összköltsége pedig 4 752 forint.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30