1 °C Budapest
Bezárta a hatóság a legendás fővárosi éttermet

Bezárta a hatóság a legendás fővárosi éttermet

2017. június 23. 19:00

30 kg nyomon követhetetlen készétel forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy budai vendéglátóhelyen. Az ellenőrzés során megállapított komoly élelmiszer-biztonsági és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal elrendelték az üzlet ételkészítő és -forgalmazó tevékenységének felfüggesztését is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Számos ponton megsértette a jogszabályokban előírt élelmiszer-biztonsági és higiéniai követelményeket az a fővárosi palacsintázó, amelyben június derekán tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. 

A NÉBIH-közlemény nem nevezi meg az éttermet, viszont az Index szerint a Nagyi Palacsintázójáról van szó. Ezen a néven több étterem is van Budapesten, a Pénzcentrum egy olvasójának beszámolója szerint a Batthyány téri egység van zárva.

A vendéglátós üzlet 

  • valamennyi helyisége és berendezése erősen szennyezett volt, 
  • nem működtették a kötelezően előírt HACCP rendszert, 
  • nem volt biztonságos az ételkészítési technológia, 
  • nem volt megfelelő a takarítási utasítás, és
  • a személyzet élelmiszerbiztonsági oktatásáról sem tudtak igazoló dokumentumot bemutatni.

Az üzlet szemmel láthatóan régóta takarítatlan helyiségeiben a hűtő- és fagyasztó berendezéseket jeges, szennyezett és rozsdás állapotban, több esetben belső világítás nélkül használták. A hűtőkben fedetlenül tárolták egymás mellett a túrókrémet, a milánói makarónit, a gyümölcssalátát, a tejszínes-sonkás gombakrémet és a sertéspörköltet, esetenként az ételek előkészítéséhez használt kanállal együtt. A tálalópulton szintén fedetlenül, szennyeződésnek kitéve kínálták a kakaóport, diót, mézet és mogyorókrémet - írja a közlemény.

Az ellenőrök 30 kg jelöletlen, nyomon követhetetlen készételt különítettek el, egyúttal elrendelték annak élelmiszer-hulladékként történő megsemmisítését. A helyszínen tapasztalt súlyos, a fogyasztók egészségét veszélyeztető hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették az étterem ételkészítő és -forgalmazó tevékenységét.

A vendéglátóhely ételkészítő tevékenységét akkor folytathatja, ha a 24 órás üzemeltetéshez igazított takarítási utasítást kidolgozták, a másik üzletben előre megsütött palacsinta készítésére épített technológiát biztonságossá tették, a HACCP rendszert átdolgozták, a dolgozók soron kívüli élelmiszerbiztonsági oktatását elvégezték és a rendezett üzletet, valamint a biztonságos üzemeltetéshez feltételül szabott dokumentumokat a NÉBIH szakembereinek bemutatták.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható - zárul a NÉBIH közleménye.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 29. hétfő
Taksony
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?