21 °C Budapest
Lerántották a leplet: kiderült a porszívógyártók piszkos kis titka

Lerántották a leplet: kiderült a porszívógyártók piszkos kis titka

2017. április 24. 18:48

18 gyártótól összesen 46 terméket tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Vizsgálták többek között azt, hogy a készülékek milyen hatékonysággal távolítják el a port, milyen az energiafogyasztásuk, zajkibocsátásuk, mennyi port engednek vissza a levegőbe, mennyire tartósak és milyen könnyű használni őket.

A vizsgált porszívók ára 15 ezer forinttól 200 ezer forintig terjed, viszont nem a legdrágább termékek vezetik a rangsort. Miközben a leggyengébben szereplő porszívók között találunk 100 ezer forint feletti és 15 ezer forintos terméket is, akár 30 ezer forint körüli összegért is vehetünk olyan porszívót, amelyik az összes szempont alapján 0-tól 5-ig terjedő skálán jó eredményt ért el. A TVE porszívó tesztjében az olvasó a saját szempontjai, igényei szerint szűrhet, és választhatja ki a számára megfelelő terméket.

A tartósság tekintetében tűnik a legpozitívabbnak a kép. A teszt során laboratóriumi körülmények között 550 óra működést szimuláltak, és vizsgálták a motor és a kábel állapotát. Ez a valóságban heti 1 óra porszívózást véve alapul több mint 10 éves használatnak felel meg. Egy kivétellel minden termék maximális pontot kapott tartósság szempontjából, mivel nem hibásodtak meg a teszt során. Ezzel szemben, amikor azt vizsgálták, hogy milyen hatékonyan távolítják el a koszt a készülékek a különböző típusú padlóról (szőnyeg, parketta, kőburkolat) egyetlen termék sem ért el maximális pontot, viszont 25 termék még közepes értéket sem kapott.

Ennyi évi használat alatt az se mindegy mennyire pörgeti meg a készülék a villanyszámlát. A vizsgált termékek közel fele, 19 készülék bizonyult energiafalónak, vagyis 3 vagy annál gyengébb pontot kaptak. A zajkibocsátás terén még rosszabb a helyzet. Mindössze 8 készülék ért el legalább 4 pontot az ötből, vagyis ennyi nevezhető csendesnek. Fontos szempont, hogy porszívózás után ne legyen több por a levegőben, mint előtte, ezért nem mindegy, hogy milyen hatékonyságú a szűrő. A tesztelt készülékek közel harmada jelentős mértékben visszaengedi a port a levegőbe, vagyis még 3 pontot sem értek.

Nincs pénzed új porszívóra?

Ha új porszívót vennél, és ehhez azt fontolgatod, hogy személyi kölcsönt igényelsz, akkor mindenképp keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát, amivel könnyedén megtalálhatod a legjobb és legolcsóbb konstrukciót. De hogy megkönnyítsük a dolgodat, mi is elvégeztünk neked egy gyors példaszámítást: 200 ezer forintos hitelösszeggel, 1 éves futamidővel, és az alapbeállítással kalkuláltunk, vagyis, hogy a keresetünk nem haladja meg a havi nettó 250 ezer forintot (az otthonszépítő és az ingatlanfelújításra szóló személyi kölcsönöket most nem vettük figyelembe).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fenti beállítások alapján a Kinizsi Bank "KINIZSI FIX 2 Személyi Kölcsöne" nyújtja a legjobb kamatot: 16,64 százalékos THM mellett 17 863 forintos fix törlesztővel juthatunk hozzá a 200 ezer forinthoz. De jónak tűnik még a Budapest Bank "Hitel Expressz" néven futó terméke is, amellyel a hitelösszeget 24,77 százalékos THM mellett, havi 18 983 forintos törlesztővel fizethetjük vissza. Előnyös konstrukciónak fest továbbá a Cetelem "Mindig kéznél kölcsön" fantázianéven elérhető terméke is, amelynél 33,18 százalékos THM mellett, 19 399 forintos havi fix törlesztővel számolhatnak az igénylők.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?