Tömegével veszik most ezt a magyar háziasszonyok: jobb, ha figyelnek

2017. április 12. 14:34

A húsvéti időszak egyik slágerterméke egyértelműen a csokinyúl és a csokitojás. Szerencsére az elmúlt években egyre kevesebb a bevonómasszából készített figura kerül a botok polcaira, az édességek túlnyomó többsége valódi csokoládéból készül. De mire kell figyelnünk a vásárlásnál, ha jó minőségű csokit szeretnénk?

Húsvétkor a magyarok ragaszkodnak a hagyományokhoz. 2016-ban tarolt a boltokban a főtt sonka, de jól fogytak a húsvéti édességek is, bár mennyiség szempontjából 11 százalékkal csökkent a szezonális édességek forgalma a tavalyelőtti húsvéti szezonhoz képest - világít rá a Nielsen felmérése.

A kutatás szerint a szezonban összesen 744 tonna csokoládétojást, csokoládényulat és egyéb ünnepi ajándékot vásároltunk fel különféle üzletekben, 3,5 milliárd forint értékben. A csokinyúl és csokitojás "harca" viszonylag kiegyenlített: 100 csokoládéból 40 magyar csokoládényulat tesz kosarába, míg 46-an voksolnak a csokoládétojásra.

Mire figyeljünk a vásárláskor?

A következő napokban számos háziasszony kosarában landol majd valamilyen húsvéti édesség. Aki pedig igazán jó csokit keres, annak már a boltban érdemes megfigyelnie a csokik tárolási körülményeit, hogy az mennyire higiénikus, milyen az illata.

Sérült, szakadt csomagolású, jelöletlen terméket ne vegyünk meg és mindig őrizzük meg a termékek blokkját, mert így van lehetőség bármilyen későbbi reklamációra.

Következő lépésként folytathatjuk a címke leolvasásával. A kötelező jelölési elemek az alábbiak:

  • az élelmiszer megnevezése,
  • összetevők felhasználáskori csökkenő mennyiségi sorrendjének felsorolása,
  • bizonyos összetevők vagy összetevő csoportok mennyisége,
  • előrecsomagolt élelmiszer esetén annak nettó mennyisége,
  • az élelmiszer minőség megőrzési időtartamának lejárati dátuma,
  • a minőség megőrzéséhez szükséges különleges tárolási vagy felhasználási feltételek,
  • az élelmiszer-vállalkozás neve vagy cégneve és címe;
  • a származási ország vagy az eredet helye, amennyiben azt a jelölési rendelet előírja.

Megtalálható továbbá a csokoládékon a tápértékjelölés, illetve érdemes figyelni az összetevők között kiemelt (betűtípus, szín) allergén anyagokat.De célszerű a csokoládé fontos alkotórészét, a kakaóvaj és a kakaómassza összetevőjét is keresni. A valódi csokoládé legalább 35 százalékban tartalmaz kakaó szárazanyagot.

A csokoládék összetétele az Európai Unióban egységes előírásban szabályozott. E szerint a csokoládé jelölésének tartalmaznia kell az összes kakaó szárazanyag-tartalmat.

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal. (NÉBIH)

A csokoládék esetében nem kakaóvaj eredetű növényi zsírt is fel lehet használni csokoládék készítéséhez a késztermék (a megengedett anyagok levonása utáni) maximum 5 százalékában. Ez esetben a forgalmazás feltétele, hogy a megjelölést ki kell egészíteni a következő szöveggel: "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz"

Nem attól lesz finom, hogy több benne a kakaó

A csokinyusziknál és a csokitojásoknál érdemes odafigyelni a termék fantázia neve mellett a pontos megnevezésre is. Ugyanis ebből tudhatjuk meg, hogy pontosan milyen, értékesebb, magasabb tápértékű anyagok felhasználásával készült a csokoládé pl. mogyorós tejcsokoládé, vagy egyéb, aromával készült, esetleg bevonó masszából előállított alacsonyabb élvezeti és tápértékű terméket választottunk. Mindezek mellett pedig fontos a minőség megőrzési idő lejárati dátumának ellenőrzése is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A csokoládé kakaószárazanyag tartalmának magas százaléka nem feltétlen garancia a magas élvezeti értékre, mert az íz számtalan alapanyagtól függő tényező

- tette hozzá a Nébih.

Ízlésbeli választás, hogy ki szereti az erősebben keserű, "szárazabb", morzsalékosabb, nehezebben olvadó magas kakaószárazanyag tartamú étcsokoládét és ki a lágyabban olvadó, kevésbé keserű csokoládét. A kevésbé magas (pl. 50 százalék és ez alatti) kakaószárazanyag tartalmú csokoládé is lehet kiváló minőségű egy gondosan kiválasztott aromás, illatos (nem erősen keserű, nem savanykás) kakaómassza felhasználásával. A tej- és fehércsokoládé kakaószárazanyag tartalma a csokoládé féleség jellemzőiből adódóan mindig alacsonyabb, mint az étcsokoládé kakaószárazanyag tartalma.

Mennyibe kerül a jó csoki?

A hivatal tapasztalatai szerint egyes csokoládék drágábbak, például többet kell fizetnünk a töltött és dúsított termékekért, míg a bevonómasszából készített édességet olcsóbban kaphatjuk meg.

Az árak persze üzletenként is változhatnak, gyakran akciók keretében kedvezményes áron is kaphatunk csokoládé nyulakat, és egyéb az ünnepkörhöz kötődő édességeket. Az ár több tényezőtől is függ, például a termék tömegétől és a csokoládé fajtájától is. De egy 100 g tömegű csokoládé figurát körülbelül 300-400 forint vásárolhatunk meg, azonban a boltokban  találkozhatunk 1000 forint feletti áron kapható "márka" termékekkel is, amelyek jó csokoládék és külső csomagolásuk is igényes.

Ha kíváncsi vagy a boltok legütősebb akcióira, akkor KATTINTS IDE.

Megehetem, ha kiszürkült a csoki?

Érdemes tudunk, hogy az édesiparban a kakaóvaj kristályosodása/kristályosítása temperálással kezdődik, majd a stabil kristályszerkezet kialakulása a formázás és tárolás során is folytatódik.

Ez a folyamat nagymértékben hőmérsékletfüggő, ezért is van nagy jelentősége a jó minőségben legyártott csokoládékészítmények helyes tárolásának. A kívántnál magasabb hőmérsékleten tárolt csokoládék és csokoládés készítmények esetében várható a felület ún. kiszürkülése. Fontos azonban, hogy ez nem mikrobiológiai romlási folyamat, hanem a termék küllemhibája, amitől azt még nyugodtan el lehet fogyasztani.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem