Tömegével veszik most ezt a magyar háziasszonyok: jobb, ha figyelnek

Tömegével veszik most ezt a magyar háziasszonyok: jobb, ha figyelnek

2017. április 12. 14:34

A húsvéti időszak egyik slágerterméke egyértelműen a csokinyúl és a csokitojás. Szerencsére az elmúlt években egyre kevesebb a bevonómasszából készített figura kerül a botok polcaira, az édességek túlnyomó többsége valódi csokoládéból készül. De mire kell figyelnünk a vásárlásnál, ha jó minőségű csokit szeretnénk?

Húsvétkor a magyarok ragaszkodnak a hagyományokhoz. 2016-ban tarolt a boltokban a főtt sonka, de jól fogytak a húsvéti édességek is, bár mennyiség szempontjából 11 százalékkal csökkent a szezonális édességek forgalma a tavalyelőtti húsvéti szezonhoz képest - világít rá a Nielsen felmérése.

A kutatás szerint a szezonban összesen 744 tonna csokoládétojást, csokoládényulat és egyéb ünnepi ajándékot vásároltunk fel különféle üzletekben, 3,5 milliárd forint értékben. A csokinyúl és csokitojás "harca" viszonylag kiegyenlített: 100 csokoládéból 40 magyar csokoládényulat tesz kosarába, míg 46-an voksolnak a csokoládétojásra.

Mire figyeljünk a vásárláskor?

A következő napokban számos háziasszony kosarában landol majd valamilyen húsvéti édesség. Aki pedig igazán jó csokit keres, annak már a boltban érdemes megfigyelnie a csokik tárolási körülményeit, hogy az mennyire higiénikus, milyen az illata.

Sérült, szakadt csomagolású, jelöletlen terméket ne vegyünk meg és mindig őrizzük meg a termékek blokkját, mert így van lehetőség bármilyen későbbi reklamációra.

Következő lépésként folytathatjuk a címke leolvasásával. A kötelező jelölési elemek az alábbiak:

  • az élelmiszer megnevezése,
  • összetevők felhasználáskori csökkenő mennyiségi sorrendjének felsorolása,
  • bizonyos összetevők vagy összetevő csoportok mennyisége,
  • előrecsomagolt élelmiszer esetén annak nettó mennyisége,
  • az élelmiszer minőség megőrzési időtartamának lejárati dátuma,
  • a minőség megőrzéséhez szükséges különleges tárolási vagy felhasználási feltételek,
  • az élelmiszer-vállalkozás neve vagy cégneve és címe;
  • a származási ország vagy az eredet helye, amennyiben azt a jelölési rendelet előírja.

Megtalálható továbbá a csokoládékon a tápértékjelölés, illetve érdemes figyelni az összetevők között kiemelt (betűtípus, szín) allergén anyagokat.De célszerű a csokoládé fontos alkotórészét, a kakaóvaj és a kakaómassza összetevőjét is keresni. A valódi csokoládé legalább 35 százalékban tartalmaz kakaó szárazanyagot.

A csokoládék összetétele az Európai Unióban egységes előírásban szabályozott. E szerint a csokoládé jelölésének tartalmaznia kell az összes kakaó szárazanyag-tartalmat.

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal. (NÉBIH)

A csokoládék esetében nem kakaóvaj eredetű növényi zsírt is fel lehet használni csokoládék készítéséhez a késztermék (a megengedett anyagok levonása utáni) maximum 5 százalékában. Ez esetben a forgalmazás feltétele, hogy a megjelölést ki kell egészíteni a következő szöveggel: "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz"

Nem attól lesz finom, hogy több benne a kakaó

A csokinyusziknál és a csokitojásoknál érdemes odafigyelni a termék fantázia neve mellett a pontos megnevezésre is. Ugyanis ebből tudhatjuk meg, hogy pontosan milyen, értékesebb, magasabb tápértékű anyagok felhasználásával készült a csokoládé pl. mogyorós tejcsokoládé, vagy egyéb, aromával készült, esetleg bevonó masszából előállított alacsonyabb élvezeti és tápértékű terméket választottunk. Mindezek mellett pedig fontos a minőség megőrzési idő lejárati dátumának ellenőrzése is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A csokoládé kakaószárazanyag tartalmának magas százaléka nem feltétlen garancia a magas élvezeti értékre, mert az íz számtalan alapanyagtól függő tényező

- tette hozzá a Nébih.

Ízlésbeli választás, hogy ki szereti az erősebben keserű, "szárazabb", morzsalékosabb, nehezebben olvadó magas kakaószárazanyag tartamú étcsokoládét és ki a lágyabban olvadó, kevésbé keserű csokoládét. A kevésbé magas (pl. 50 százalék és ez alatti) kakaószárazanyag tartalmú csokoládé is lehet kiváló minőségű egy gondosan kiválasztott aromás, illatos (nem erősen keserű, nem savanykás) kakaómassza felhasználásával. A tej- és fehércsokoládé kakaószárazanyag tartalma a csokoládé féleség jellemzőiből adódóan mindig alacsonyabb, mint az étcsokoládé kakaószárazanyag tartalma.

Mennyibe kerül a jó csoki?

A hivatal tapasztalatai szerint egyes csokoládék drágábbak, például többet kell fizetnünk a töltött és dúsított termékekért, míg a bevonómasszából készített édességet olcsóbban kaphatjuk meg.

Az árak persze üzletenként is változhatnak, gyakran akciók keretében kedvezményes áron is kaphatunk csokoládé nyulakat, és egyéb az ünnepkörhöz kötődő édességeket. Az ár több tényezőtől is függ, például a termék tömegétől és a csokoládé fajtájától is. De egy 100 g tömegű csokoládé figurát körülbelül 300-400 forint vásárolhatunk meg, azonban a boltokban  találkozhatunk 1000 forint feletti áron kapható "márka" termékekkel is, amelyek jó csokoládék és külső csomagolásuk is igényes.

Ha kíváncsi vagy a boltok legütősebb akcióira, akkor KATTINTS IDE.

Megehetem, ha kiszürkült a csoki?

Érdemes tudunk, hogy az édesiparban a kakaóvaj kristályosodása/kristályosítása temperálással kezdődik, majd a stabil kristályszerkezet kialakulása a formázás és tárolás során is folytatódik.

Ez a folyamat nagymértékben hőmérsékletfüggő, ezért is van nagy jelentősége a jó minőségben legyártott csokoládékészítmények helyes tárolásának. A kívántnál magasabb hőmérsékleten tárolt csokoládék és csokoládés készítmények esetében várható a felület ún. kiszürkülése. Fontos azonban, hogy ez nem mikrobiológiai romlási folyamat, hanem a termék küllemhibája, amitől azt még nyugodtan el lehet fogyasztani.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07