11 °C Budapest
Nincs ok aggodalomra: lesz elég tojás és sonka is

Nincs ok aggodalomra: lesz elég tojás és sonka is

2017. április 12. 09:00

Az egy évben elfogyasztott sonkáknak csaknem kétharmadát a húsvétot megelőző időszakban vásárolja a lakosság. A hazai termelés ehhez azonban kevés, a sonka és a tojás esetében is jelentékeny az import aránya, de aggodalomra nincs ok. Lesz elég sonka és tojás is az üzletekben - írja a Népszava.

A húsvétkor jelentős mennyiségű sonka fogy, az éves mennyiségnek csaknem kétharmadát ebben az időszakban vásárolják az emberek - írja a lap. Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hústerméktanács főtitkára becslése szerint 6-8 ezer tonna füstölt áru fogy az országban ilyenkor. A hagyományos érlelésű darabolt, illetve kötözött sonkákat keresik leginkább a hazai fogyasztók .

Jelentős különbség van az árakat tekintve, kilogrammonként 700-800 forinttól indul a sonka ára, de bőven akad 2500-3000 forintért is.

A lakosság húsvéti költésével kapcsolatban a napokban jelent meg a KSH közleménye. A 2016-os adatok összesítése szerint húsvét közeledtével az év többi időszakához képest jóval többet költünk sonkára, szalámira, méghozzá fejenként átlagosan 1209 forintot. Ez az összeg mintegy harmadával haladta meg a 2016. évi átlagos havi értéket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tojásból szintén húsvét környékén veszünk a legtöbbet, az egy főre jutó fogyasztás volumene 2016 márciusában közel negyedével, 23,4 százalékkal volt magasabb az éves átlagnál.

A húsvéti időszakban szalámiból, sonkafélékből 2016-ban 0,7 kg fogyott fejenként, ami több mint másfélszerese, a fejenként vásárolt 15 tojás pedig negyedével több az éves átlagos mennyiségnek.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?