30 °C Budapest
Itt a nagy sonkateszt: nehogy megvedd ezt a húst

Itt a nagy sonkateszt: nehogy megvedd ezt a húst

2017. április 9. 14:32

Nagy sonkatesztet tartott a Magyar Gasztronómiai Egyesület, amelynek eredményeként megállapították, hogy van olyan sonka a magyar boltok polcain, amelyek gyakorlatilag fogyaszthatatlanok. Melyik sonkát válasszuk idén húsvétkor?

A Magyar Gasztronómiai Egyesület sonkákat tesztelt húsvét előtt - írja a Gault Millau. A teszt célja: értékelni azokat az ipari tömegtermékeket, amelyek ma szinte kizárólagosan uralják az országos piacot, és ezeket összehasonlítani a kihalófélben lévő "hagyományos" sonkákkal. A főtt sonkák tizenegyen voltak: 8 "technológiai" és 3 hagyományos eljárással készülő kisüzemi. A zsűri nyolcféle tojást is kóstolt. Ami a nagyipari kötözött sonkákat és a tojásokat illeti, vaktesztről volt szó: a zsűri mindent szeletelve/darabolva kapott, sorszámokkal ellátva, mindenki mindent megkóstolt, majd visszakóstolta.

Forrás: Gault Millau

A tesztelt ipari tömegsonkák

Ez képezi a mai fogyasztás elsöprő többségét. Az MGE az alábbi ismert márkákat tesztelte, amelyeket Magyarországon gyártanak vagy terjesztenek:

  • Pápai füstölt kötözött lapocka (1790 Ft/kg). Az Auchanban vásároltuk, a Pápai Hús Kft. terméke: sós, gumis, természetellenesen piros színű, erős a nitritérzet, hiányzik a húsérzet.
  • Pick Békebeli Füstölt Kötözött (2149 Ft/kg). Ebben a legkevesebb az adalékanyag. A Pick Szeged terméke hasonlít az előzőhöz, de meglepő módon még éretlenebb hatású. Minden bizonnyal tűvel injektálva pácolták és tumblerezték (vagyis vákuumban forgatva esett át gyorsított kezelésen fehérjekioldás érdekében). Erősen sós, a rövid meleg füstölés alatt nem tudott kijönni belőle a só.
  • Régimódi hálós füstölt sonka, a Rexus Húsfeldolgozó terméke (2299 Ft/kg). Ez is kevés adalékanyagot tartalmaz, ugyanakkor éretlen hatású. A fő gond az, hogy vágáskor szétesik, kellemetlenül állottas illat száll fel, kóstolva is viszolygást kelt. Ennek két oka lehet: vagy a már állott húst próbálták menteni (ez nem idegen a hazai gyakorlattól), de az is lehet, hogy nem hűlt le megfelelően, mielőtt vákuumcsomagolták.
  • A CBA Príma néven forgalmazott füstölt kötözött lapockasonkája a Pápai Húsüzem terméke (1490 Ft/kg). Lényegesen kevésbé sós és gumis, mint a fentiek, viszont íztelen és a belseje természetellenesen morzsalékos-mállós. A jelenlévő, gyakorlati gyártásban is résztvevő szakemberek szerint ennek is lehet több oka. Vagy leeső húsrészeket illesztettek bele húsragasztóval, vagy valamilyen fehérjeadalékot (sertésport vagy mást) adtak hozzá. Az utólagos ellenőrzésnél az derül ki, hogy valóban szerepel az adaléklistán az állati fehérje.

Az alábbi három tesztelt ipari sonkánál árnyalatnyi különbségek állapíthatók csak meg. Néhol kilóg a cukor, másutt túladagolt a pácban a bors. Lágyabb sózásúak, mint a pápai vagy a Pick, nincs állott buké, mint a Régimódinál. Élvezeti értékük azonban jelentősen nem különbözik egymástól.

  • Kaiser füstölt főtt kötözött sonka, a MECOM Group terméke (990 Ft/kg), az egyik legtöbb adalékot tartalmazó készítmény.
  • Hazai füstölt főtt kötözött comb, a Hazai Húsmester Kft. terméke (1490 Ft/kg).
  • Tauris füstölt főtt kötözött lapocka, szlovákiai termék, kapható az Auchanban (949 Ft/kg).

Fenti termékeket sorrendbe állítani értelmetlen - véleményezték a sonkákat a kóstolók.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Néhány megjegyzés a zsűritől:

  • A Szlovákiából érkezett Tauris-sonkán az áll, hogy 1 kg sonkatermék "minimum 70% sertéslapockát tartalmaz". Elmondhatjuk, hogy a szlovák sonka is egyre jobban teljesít.
  • A Pick és a Régimódi tartalmazza a legkevesebb adalékanyagot, de a Régimódi sonka technológiai hiba miatt gyakorlatilag fogyaszthatatlan.
  • Egyes nagyipari termékekre néha ráírják, hogy szója-, glutén-, laktóz- vagy allergénmentes.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?