Tudtad? Ezért életveszélyes a hűtőben tartani a burgonyát

Tudtad? Ezért életveszélyes a hűtőben tartani a burgonyát

2017. április 5. 14:33

A tárolásnál az egyik elsődleges szempont, hogy az élelmiszerek megőrizzék frissességüket, minél tovább elálljanak, méghozzá úgy, hogy ne romoljon a minőségük. De vannak olyan ételek, amelyeket jobb, minél előbb kivenni a hűtőből.

"Inkább tedd be a hűtőbe, nehogy megromoljon!" Ez a mondat biztos sokak számára ismerősen cseng, pedig vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nem érdemes hűtőben tárolni. Az mindenki számára egyértelmű, hogy például a húst, a halat és a tejtermékeket hűtőben kell tárolni, különben megromlik, és betegek lehetünk tőlük. Viszont nagyon sokan olyan élelmiszereket is a hűtőben tárolnak, amiket egyáltalán nem kellene.

Amikor a krumplit betesszük a hűtőbe, akkor a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Ez a cukor pedig később sütés közben összekeveredik egy bizonyos aminosavval (aszparaginsavval), ebből pedig egy a szervezetünkre káros anyag keletkezik: az akrilamid vegyület. Az akrilamid egy szerves vegyület, amit az iparban műanyagok és festékek gyártása során használnak. Még 2002-ben Svédországban figyeltek fel arra, hogy a szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten való hevítése során (120-150 fok felett, például zsírban történő sütéskor) természetes módón keletkezik az akrilamid.

Persze a káros vegyület nemcsak a sült krumpliban fordulhat elő, hanem a burgonyachipsekben, kávékban, kekszekben és kenyerekben is megtalálható.

Készült egy lista arról, hogy melyek azok a termékek, amelyeket sosem kell hűteni. Ha ezeket mégis beteszi valaki a hűtőbe, akkor megváltozik annak textúrája, és az íze is nagyon megváltozik.

  • banán,
  • kenyér,
  • lekvár,
  • avokádó,
  • keksz,
  • alma,
  • dinnye,
  • szőlő,
  • vaj,
  • csokoládé,
  • szója szósz,
  • mustár,
  • ecet,
  • olíva olaj,
  • friss fűszernövények,
  • méz,
  • hagyma,
  • krumpli,
  • paradicsom,
  • kávé,
  • fokhagyma,
  • mogyoró vaj,
  • narancs,
  • körte,
  • trópusi gyümölcsök

A banán héja például megfeketedik, ha a hűtőbe teszed, és más gyümölcsök érését is meggyorsítja. A kenyér és a sütemény is sokkal gyorsabban elveszti az állagát, a méz pedig megkeményedik. A lista alapját a Kaliforniai Egyetem kutatása adta, amely arra is kitért, hogy mi az, amit ugyan lehet a hűtőben tárolni, de nem szükséges. Ezek közé sorolja például az almát, a körtét, a szőlőt.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?