Te jó ég! Miért kerül 700 forintba egy fej saláta?

Te jó ég! Miért kerül 700 forintba egy fej saláta?

2017. március 24. 13:04

Elszálltak a salátaárak a tél folyamán, a vevők alkalmanként 50-80 százalékos emelkedést is tapasztalhattak a boltokban tavalyhoz képest. Az itthon is egyre népszerűbb jégsaláta 600-700 forintos darabára láttán alighanem sokan a szívükhöz kaptak. Mikor jön az árcsökkenés?

Vad árakkal találkozhattak a fogyasztók a zöldséges polcoknál a téli hónapokban, a jégsalátát például a korábban megszokott 200-300 forintos darabár helyett 600-700 forintért lehetett megvásárolni. Bizonyos salátafajták esetében még áruhiány is előfordult. - írja az Agrárszektor. A visszarendeződés már elkezdődött, de

a helyzet normalizálódására csak húsvét után lehet számítani.

1985 óta nem volt ilyen hideg a tél, mint most, ráadásul az októberi fényszegény időszak miatt már az őszi szedések is csúsztak egy-két hetet - vázolta fel a helyzetet Kovács Róbert, a jászfényszarui Jászvega Trend Kft. ügyvezetője. Szerinte a szokatlanul zord időjárás mellett az olaszországi havazások és a spanyolországi heves esőzések miatt is akadozott a salátaimport, ez vezetett áruhiányhoz és váratlan áremelkedéshez.

Az árak még mindig viszonylag magasan vannak tavalyhoz képest, ám pár hét múlva bizonyosan csökkennek majd. Egyrészt a kereslet visszaesése miatt, másrészt pedig azért, mert a busás haszon reményében sokan kaptak kedvet a salátatermesztéshez, a túlkínálat pedig le fogja törni az árakat. Az új termelők ugyanakkor szinte csak a kiskereskedelemben fognak megjelenni, a nagykereskedőkkel aligha tudnak majd üzletet kötni - mondta Kovács Róbert.

Ha nincsenek komoly időjárási "kilengések", a saláták beszállítói árai általában stabilnak mondhatók. Talán túlságosan is régóta stagnálnak, miközben a munkabérek és az inputköltségek (palánta, műtrágya) folyamatosan emelkedtek az elmúlt években. A nagy hideg, vagy a rekkenő hőség okozta anomáliákat sok termelő úgy próbálja kivédeni, hogy ellenállóbb, stressztűrő fajtákat választanak, így az időjárás áralakító hatását némileg csillapítani tudják.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?