13 °C Budapest

Döntött az MNB: hónapokon belül mennek a levesbe az ezresek is

2017. február 6. 11:31

Szűk egy hónap múlva már az új 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyekkel fizethetünk a boltokban. De nem kell már sokat várunk az új ezresekre sem, hiszen a nyár végén kezdik meg az új bankjegyek kibocsátását. De miért van egyáltalán szükség a bankjegycserére? Mikor ér véget?

Még 2014-ben kezdte el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a forintbankjegyek cseréjét a 10 ezer, majd a 20 ezer forintos címletekkel. A következő lépésben pedig a 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyeket cserélik le, amelyekkel 2017. március elsejétől találkozhatunk a boltokban. Az MNB friss kiadványa szerint azonban új az ezresekre sem kell már sokat várnunk.

Az MNB tervei szerint nyár végén következik a megújított 1000 forintos címlet rendeleti úton történő kibocsátása, azonban e bankjegyekkel majd csak a magas fokon automatizált készpénzforgalmi környezet felkészülését követően, jövőre találkozhatunk a vásárlásaink során

- olvasható Bódi Schubert Anikó és Pataki Tibor közös tanulmányában.

Arról még nincs információ, hogy mikor jöhet az utolsó, vagyis az 500 forintos címletek cseréje, de a jegybank tervei szerint 2019-től már csak megújult bankjegyek lesznek forgalomban.

Majd megszokjuk az új 5 ezrest

Bár a grafikai elemek nem változtak, az 5 ezres bankjegy mégis nagy átalakuláson ment keresztül, hiszen élénk sárga lesz a színe. Az új külsőről már a bankjegyek bemutatása előtt is voltak viták. Az MNB szerint azonban, ha az összes bankjegy kiadására sor kerül, akkor ezzel együtt egy harmonikus, és jó színdinamikájú bankjegysorozatunk lesz. Korábban olvasóinkat is megkérdeztük, mit gondolnak az új bankjegyről.

A témában szavazó olvasóink többsége (33 százaléka) szerint bár elsőre fura az új 5 ezres, később majd hozzászokik az új színhez. De sokan, összesen a válaszadók 25 százaléka kifejezetten csúnyának találja az új bankjegyet és inkább a régit használná. Ellenben majdnem ugyanennyien, összesen 24 százalék válaszolta azt, hogy neki kifejezetten tetszik az új bankjegy.

A nehezén már túlvagyunk

A 10 és a 20 ezer forintosok cseréjével a bankjegycsere közel 70 százalékán már túl van a jegybank, hiszen ezekből van a legtöbb forgalomban. A soron következő 2 és 5 ezer forintosok cseréje már sokkal gyorsabb lesz, hiszen ezek együttesen is csak 13 százalékát teszik ki az összes bankjegynek. Így a március elsejét követő 2-3 hónapban valószínűleg már mindenhol elterjednek az új változatok.

Bár a régi 10 ezresek bevonási határidejéről még nem döntött a jegybank, a régi 20 ezresekkel azonban már csak idén év végéig fizethetünk. Míg a régi (jelenleg is használatban lévő) 2 és 5 ezerforintos címleteket már korábban:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2017. július 31-én bevonják a forgalomból.

Mihez kezdhetünk a már bevont bankjegyekkel?

Fontos tudunk, hogy egy adott címlet bevonása nem azt jelenti, hogy a nálunk lévő pénz elértéktelenedik, csupán nem tudunk vele többet fizetni a boltban. A bevonási határnap után a hitelintézetek és a posta három éven keresztül, területi korlátozás nélkül, díjmentesen váltja át a bevont bankjegyeket törvényes fizetőeszközre.

A bevont pénzeket pedig az MNB a bevonási határnaptól számítva még 20 éven keresztül díjmentesen és korlátozások nélkül beváltja.

Miért van szükség a cserére?

A csere az előállítási költségek (így a folyamatos után gyártás) optimalizálása mellett elsősorban biztonsági szempontból volt indokolt. Az eddig lecserélt címletek, biztonsági szempontból jól szerepelnek, a statisztikák szerint 2015-ben 26 százalékkal csökkent a forint bankjegyek hamisítása.

Miért kell bevonni a régi címleteket?

Sokan nem tudják, de az 1997 és a 2001 között kibocsátott bankjegysorozat az elmúlt évtized során számos fejlesztésen ment keresztül. Jelenleg 17 különböző címletváltozat van forgalomban, ha ehhez hozzájönnének még az új címletek, akkor átlagosan már majdnem 4 változatát kellene ismerni és azonosítani egy-egy bankjegynek.

Ez mind a bankjegyeket kezelő gépek működése, mind pedig a lakosság megbízható címlet-azonosítása szempontjából jelentős kockázatot hordozna

- olvasható a tanulmányban.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem