Döntött az MNB: hónapokon belül mennek a levesbe az ezresek is

Döntött az MNB: hónapokon belül mennek a levesbe az ezresek is

2017. február 6. 11:31

Szűk egy hónap múlva már az új 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyekkel fizethetünk a boltokban. De nem kell már sokat várunk az új ezresekre sem, hiszen a nyár végén kezdik meg az új bankjegyek kibocsátását. De miért van egyáltalán szükség a bankjegycserére? Mikor ér véget?

Még 2014-ben kezdte el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a forintbankjegyek cseréjét a 10 ezer, majd a 20 ezer forintos címletekkel. A következő lépésben pedig a 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyeket cserélik le, amelyekkel 2017. március elsejétől találkozhatunk a boltokban. Az MNB friss kiadványa szerint azonban új az ezresekre sem kell már sokat várnunk.

Az MNB tervei szerint nyár végén következik a megújított 1000 forintos címlet rendeleti úton történő kibocsátása, azonban e bankjegyekkel majd csak a magas fokon automatizált készpénzforgalmi környezet felkészülését követően, jövőre találkozhatunk a vásárlásaink során

- olvasható Bódi Schubert Anikó és Pataki Tibor közös tanulmányában.

Arról még nincs információ, hogy mikor jöhet az utolsó, vagyis az 500 forintos címletek cseréje, de a jegybank tervei szerint 2019-től már csak megújult bankjegyek lesznek forgalomban.

Majd megszokjuk az új 5 ezrest

Bár a grafikai elemek nem változtak, az 5 ezres bankjegy mégis nagy átalakuláson ment keresztül, hiszen élénk sárga lesz a színe. Az új külsőről már a bankjegyek bemutatása előtt is voltak viták. Az MNB szerint azonban, ha az összes bankjegy kiadására sor kerül, akkor ezzel együtt egy harmonikus, és jó színdinamikájú bankjegysorozatunk lesz. Korábban olvasóinkat is megkérdeztük, mit gondolnak az új bankjegyről.

A témában szavazó olvasóink többsége (33 százaléka) szerint bár elsőre fura az új 5 ezres, később majd hozzászokik az új színhez. De sokan, összesen a válaszadók 25 százaléka kifejezetten csúnyának találja az új bankjegyet és inkább a régit használná. Ellenben majdnem ugyanennyien, összesen 24 százalék válaszolta azt, hogy neki kifejezetten tetszik az új bankjegy.

A nehezén már túlvagyunk

A 10 és a 20 ezer forintosok cseréjével a bankjegycsere közel 70 százalékán már túl van a jegybank, hiszen ezekből van a legtöbb forgalomban. A soron következő 2 és 5 ezer forintosok cseréje már sokkal gyorsabb lesz, hiszen ezek együttesen is csak 13 százalékát teszik ki az összes bankjegynek. Így a március elsejét követő 2-3 hónapban valószínűleg már mindenhol elterjednek az új változatok.

Bár a régi 10 ezresek bevonási határidejéről még nem döntött a jegybank, a régi 20 ezresekkel azonban már csak idén év végéig fizethetünk. Míg a régi (jelenleg is használatban lévő) 2 és 5 ezerforintos címleteket már korábban:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2017. július 31-én bevonják a forgalomból.

Mihez kezdhetünk a már bevont bankjegyekkel?

Fontos tudunk, hogy egy adott címlet bevonása nem azt jelenti, hogy a nálunk lévő pénz elértéktelenedik, csupán nem tudunk vele többet fizetni a boltban. A bevonási határnap után a hitelintézetek és a posta három éven keresztül, területi korlátozás nélkül, díjmentesen váltja át a bevont bankjegyeket törvényes fizetőeszközre.

A bevont pénzeket pedig az MNB a bevonási határnaptól számítva még 20 éven keresztül díjmentesen és korlátozások nélkül beváltja.

Miért van szükség a cserére?

A csere az előállítási költségek (így a folyamatos után gyártás) optimalizálása mellett elsősorban biztonsági szempontból volt indokolt. Az eddig lecserélt címletek, biztonsági szempontból jól szerepelnek, a statisztikák szerint 2015-ben 26 százalékkal csökkent a forint bankjegyek hamisítása.

Miért kell bevonni a régi címleteket?

Sokan nem tudják, de az 1997 és a 2001 között kibocsátott bankjegysorozat az elmúlt évtized során számos fejlesztésen ment keresztül. Jelenleg 17 különböző címletváltozat van forgalomban, ha ehhez hozzájönnének még az új címletek, akkor átlagosan már majdnem 4 változatát kellene ismerni és azonosítani egy-egy bankjegynek.

Ez mind a bankjegyeket kezelő gépek működése, mind pedig a lakosság megbízható címlet-azonosítása szempontjából jelentős kockázatot hordozna

- olvasható a tanulmányban.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?