17 °C Budapest
Kattognak az árazógépek a boltokban: mindennapi kenyerünk a tét

Kattognak az árazógépek a boltokban: mindennapi kenyerünk a tét

2017. február 3. 16:50

Hiába tartottak egyeztetést a sütőipari vállalkozások helyzetéről, a megbeszélésen mindössze három élelmiszerlánc képviselői voltak jelen. A Pénzcentrumnak azonban a távol maradók is elmondták, mire számíthatnak a vásárlóik.

Nemrég számoltunk be a Pékszövetség előrejelzéséről, amely szerint, termékcsoportonként ugyan változó, de 10-30 százalék közötti áremelésre számíthatnak a fogyasztók februártól. A szövetség a lépést több együtthatóval indokolta: egyrészt ágazati szintű, átfogó áremelésre évek óta nem volt példa Magyarországon; másrészt a kötelező minimálbér-emelés terheit többnyire csak áremeléssel tudják kigazdálkodni az idei évtől az érintett vállalkozások.

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy az elmúlt bő két hétben tovább bonyolódott a történet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a minap például megbeszélést szervezett a sütőipar szereplői számára. Szilágyi Péter, a Magyar Pékszövetség tanácsadója a megbeszélésen kifejtette:

a sütőipari vállalkozások helyzete évek óta tarthatatlan. Árbevétel-arányos bruttó jövedelmezőségük két százalék körül alakul, ez az alacsony eredményszint nem teszi lehetővé a szükséges fejlesztéseket, korszerűsítéseket.

A tanácsadó emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a sütőipar az egyik leginkább kézimunka-igényes szakágazat, ezért a munkaerő költségének változásai az átlagnál érzékenyebben érintik a sütőipari vállalkozásokat. Ezért mindenképp szeretnék elérni, hogy legalább a munkaerőköltség növekedését érvényesíteni tudják az áraikban.

KATT! Az áruházláncok legütősebb akciói az 5. héten

A tárgyaláson részt vett Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is. Az állami tisztségviselő szorgalmazta a sütőipar helyzetének mielőbbi rendezését, jelezve, hogy ellenkező esetben nőhet a szürkegazdaság aránya az ágazatban, vagy pedig a termékek minőségének romlásával kell számolniuk a fogyasztóknak.

Habár Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke eredményesnek ítélte a találkozót, fontos kiemelni, hogy az egyeztetésen - hiába hívták meg valamennyi hazai szereplőt - csak a CBA, a Coop, és a Tesco képviseltette magát. A résztvevő áruházláncok viszont jelezték, hogy megértik a sütőipari vállalkozások problémáit, és nyitottak a velük való tárgyalásra.

Mivel az egyeztetésen számos lánc sem vett részt, így kapóra jön, hogy a Pénzcentrum korábban felvette a kapcsolatot a távol maradókkal is. Természetesen arra voltunk kíváncsiak, mi várható náluk, hogyan alakul majd a pékáruk ára. Alábbiakban korábban megjelent cikkünkből idézünk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tekintettel arra, hogy 2017 januárjától emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, a gyártó sütőipari cégeknél az önköltség is növekedett. 2016 decemberétől folyamatosan kaptunk áremelési kérelmeket, melyeket elsősorban a béremeléssel indokoltak a partnerek, de a sajt áremelés, valamint a sütőszerek áremelése is felmerült olykor indokként. Az előbbiek miatt a termékek egy részénél a beszerzési árak különböző mértékben emelkedhetnek, illetve a fogyasztói árban, ugyan nem minden termék esetében, de változás várható

- reagálta megkeresésünkre a Spar Magyarország.

Az ALDI elkötelezett abban, hogy vásárlóinak mindig magas minőségű termékeket kínáljon, a lehető legkedvezőbb áron. Célként tűztük ki magunknak, hogy vevőink számára hosszú távon biztosítsuk a legjobb árakat. A piaci változásokat figyelembe véve és ezekhez igazodva, a jövőben is ezt a filozófiát tartjuk szem előtt

- közölte sejtelmesen az ALDI Magyarország.

KATT! Az áruházláncok legdurvább akciói az 5. hét

A vásárlók a Lidl friss pékárui esetében a megszokott kedvező árakkal találkozhatnak folyamatosan, így februárban is

- fűzte szűkszavúan a Lidl Magyarország kommunikációs vezetője.

A saját gyártású termékek esetében - bár a költségek emelkedése a Tescót is ugyanúgy érinti - törekszünk arra, hogy a vásárló számára az eddig megszokott árszinten kínáljuk péktermékeinket

- kommentálta korábban a Pékszövetség év eleji prognózisát a Tesco kommunikációs osztálya.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?