15 °C Budapest
Itt a nagy pezsgőteszt: tényleg az olcsó a legrosszabb?

Itt a nagy pezsgőteszt: tényleg az olcsó a legrosszabb?

Pénzcentrum
2016. december 29. 06:02

Olcsó vagy drága legyen a szilveszteri pezsgő? Tehetnénk fel magunknak a kérdést teljesen feleslegesen, hiszen a válasz: nem számít! Legalábbis a Pénzcentrum nagy pezsgőtesztjének kóstolói szerint, akiknek sikerült az általunk kutyult keveréket, elnézést a "Bálint cuvée"- t a második helyre szavazniuk. Mutatjuk tesztünk megdöbbentő eredményeit.

Ha szilveszter, akkor pezsgő - ez szinte mindenkinek egyértelmű. Az azonban már korántsem olyan egyszerű kérdés, hogy megéri-e ilyenkor beruházni egy jobb fajta, drágább pezsgőre. Annak érdekében, hogy kiderítsük a választ 9 különböző pezsgőt és egy (a legolcsóbb és a legdrágább keverékéből készített) Bálint Cuveé névre keresztelt italt kóstoltattunk meg lelkes jelentkezőinkkel. A célunk egyébként nem az volt, hogy kifinomult szakemberek megtalálják a legjobb pezsgőt, hanem, hogy az átlag magyar tesztelőink mondjanak véleményt (ezzel segítve a választásban) azoknak, akik a boltok polcai előtt állva nem tudják eldönteni, melyik palackot tegyék a kosárba.

A vaktesztünkben a pezsgők közé igyekeztünk olcsóbb és a drágább száraz pezsgőket is elrejteni. Persze volt olyan is, aki szerint műanyag pohárban kóstolni egyfajta "merénylet a pezsgő ellen", és olyan is akadt, aki egyből kifordult a szobából, mikor meglátta hány féle italt kell inni. No de, 10-en így is végigkóstoltak 10 különböző "pezsgőt."

{{EMBED:infogram_19704336-bca8-4f07-a391-c8423324160e}}

Bár nem mindenki volt megelégedve a poharakkal, hiszen abban nem látszódnak a buborékok, ami egy igazi szakértőnek fontos lehet, azért reméljük az átlagolvasónak így is tudunk segítséget nyújtani. Mégpedig azt, hogy

teljesen mindegy, milyen pezsgőt veszünk szilveszterre.

Legalábbis, ha nem akarunk villogni a barátaink előtt, hiszen tesztünk első helyezettje egy az Aldiban kapható Herzog Alba nevű pezsgő lett, amit mindössze 779 forintért vásároltunk meg. A második helyre pedig teljesen érthetetlen módón az általunk kevert Bálint Cuveé került, míg a harmadik helyen, egy már drágábbnak mondható pezsgő, a Bacardi Martini végzett.

Az igazi szakértőknek már feltűnhetett egy kakukktojás: a Tesco cava, ami különbözik kicsit a többi pezsgőtől (bár a Kreinbacherhez hasonlóan palackos érlelésű) - valószínűleg emiatt is kerülhetett ez az utolsó helyre, mert az íze is más.

Tesztelt pezsgőink és áraik

  • Szovjetszkoje Igrickoje - 579 forint
  • Linderhof (Lidl) - 779 forint
  • Herzog Alba (Aldi) -  779 forint
  • Fradi pezsgő  - 925 forint
  • BB - 935 forint
  • Tesco finest - cava - 1699 forint
  • Hungária extra dry (Törley) - 1899 forint
  • Bacardi Martini - 2699 forint
  • Kreinbacher Brut Classic - 4100 forint

Tesztelőinket arra is megkértük, próbálják megtippelni, melyik pezsgő lehetett a legolcsóbb és a legdrágább, a végeredmény pedig teljes káosz: amíg valaki egy italt a legdrágábbnak minősített, azt más a legolcsóbbnak gondolta.  Csupán egy dologban volt némi egyezés és az is nagyon érdekes: az utolsó helyre pontozott Tesco cava-t többen is (összesen 3-an) a legdrágább pezsgőnek szavazták meg.

Hogy is van ez pontosan?

Ahogy közeledik a szilveszter egyre többen vásárolnak pezsgőt vagy valamilyen buborékos alkoholos italt. A fajták között azonban nagy a keveredés, ezért a NÉBIH Szupermenta csapata korábban összegyűjtötte, hogy mi kerülhet a pezsgős pohárba.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Habzóbor az, melynek palackjában legalább 3 bar nyomás uralkodik, és a szén-dioxid szaturálással kerül az italba. Ezt hasonlóan kell elképzelni, mint ahogy a szódavíz készül. A szén-dioxidot belepumpálják a borba és ettől lesz szénsavas az ital. Ennél a fajtánál nagy buborékokat láthatunk a pohárban, ez a szénsavtartalom hamar el illan.

A következő kategória a gyöngyözőbor, amely készülhet ugyanúgy, mint a pezsgő, tehát erjesztéssel, vagy akár szaturálással is, amikor a szén-dioxidot külön teszik a borhoz, mint a habzóbor esetében. Ez utóbbinál a címkén fel kell tüntetni, hogy a termék "szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor". Ebben a kategóriában a nyomás alacsonyabb, 1-2,5 bar közötti lehet. A szén-dioxid itt a termék frissességének hangsúlyozását hivatott szolgálni.

Pezsgő esetében, a habzóborhoz hasonlóan 3 bar nyomásnak kell lennie a palackban. Itt kizárólag az erjesztésből származó szén-dioxid lehet az italban, tehát ez a legnemesebb az eddigi három kategória közül. Összehasonlításképp a pezsgő nagyjából kétszer annyi szén-dioxidot tartalmaz, mint a gyöngyözőbor. Azonban ettől a pezsgő nem feltétlenül karcosabb, ha jó minőségű az ital, a többlet szén-dioxid kellemes, simogató érzetet kelt fogyasztása közben.

Vannak továbbá úgynevezett "minőségi pezsgők", amelyek esetében már minimum 3.5 bar nyomás az előírás a pezsgőknél részletezettek szerint. Emellett az alapbornak, amelyből a minőségi pezsgő készül, kissé magasabb alkoholtartalommal kell rendelkeznie. Az "illatos minőségi pezsgők", mint ahogy a neve is jelzi olyan pezsgők, melyeket illatos szőlőfajtából (muskotályos fajták) készítettek.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?