16 °C Budapest
Itt a nagy pezsgőteszt: tényleg az olcsó a legrosszabb?

Itt a nagy pezsgőteszt: tényleg az olcsó a legrosszabb?

Pénzcentrum
2016. december 29. 06:02

Olcsó vagy drága legyen a szilveszteri pezsgő? Tehetnénk fel magunknak a kérdést teljesen feleslegesen, hiszen a válasz: nem számít! Legalábbis a Pénzcentrum nagy pezsgőtesztjének kóstolói szerint, akiknek sikerült az általunk kutyult keveréket, elnézést a "Bálint cuvée"- t a második helyre szavazniuk. Mutatjuk tesztünk megdöbbentő eredményeit.

Ha szilveszter, akkor pezsgő - ez szinte mindenkinek egyértelmű. Az azonban már korántsem olyan egyszerű kérdés, hogy megéri-e ilyenkor beruházni egy jobb fajta, drágább pezsgőre. Annak érdekében, hogy kiderítsük a választ 9 különböző pezsgőt és egy (a legolcsóbb és a legdrágább keverékéből készített) Bálint Cuveé névre keresztelt italt kóstoltattunk meg lelkes jelentkezőinkkel. A célunk egyébként nem az volt, hogy kifinomult szakemberek megtalálják a legjobb pezsgőt, hanem, hogy az átlag magyar tesztelőink mondjanak véleményt (ezzel segítve a választásban) azoknak, akik a boltok polcai előtt állva nem tudják eldönteni, melyik palackot tegyék a kosárba.

A vaktesztünkben a pezsgők közé igyekeztünk olcsóbb és a drágább száraz pezsgőket is elrejteni. Persze volt olyan is, aki szerint műanyag pohárban kóstolni egyfajta "merénylet a pezsgő ellen", és olyan is akadt, aki egyből kifordult a szobából, mikor meglátta hány féle italt kell inni. No de, 10-en így is végigkóstoltak 10 különböző "pezsgőt."

{{EMBED:infogram_19704336-bca8-4f07-a391-c8423324160e}}

Bár nem mindenki volt megelégedve a poharakkal, hiszen abban nem látszódnak a buborékok, ami egy igazi szakértőnek fontos lehet, azért reméljük az átlagolvasónak így is tudunk segítséget nyújtani. Mégpedig azt, hogy

teljesen mindegy, milyen pezsgőt veszünk szilveszterre.

Legalábbis, ha nem akarunk villogni a barátaink előtt, hiszen tesztünk első helyezettje egy az Aldiban kapható Herzog Alba nevű pezsgő lett, amit mindössze 779 forintért vásároltunk meg. A második helyre pedig teljesen érthetetlen módón az általunk kevert Bálint Cuveé került, míg a harmadik helyen, egy már drágábbnak mondható pezsgő, a Bacardi Martini végzett.

Az igazi szakértőknek már feltűnhetett egy kakukktojás: a Tesco cava, ami különbözik kicsit a többi pezsgőtől (bár a Kreinbacherhez hasonlóan palackos érlelésű) - valószínűleg emiatt is kerülhetett ez az utolsó helyre, mert az íze is más.

Tesztelt pezsgőink és áraik

  • Szovjetszkoje Igrickoje - 579 forint
  • Linderhof (Lidl) - 779 forint
  • Herzog Alba (Aldi) -  779 forint
  • Fradi pezsgő  - 925 forint
  • BB - 935 forint
  • Tesco finest - cava - 1699 forint
  • Hungária extra dry (Törley) - 1899 forint
  • Bacardi Martini - 2699 forint
  • Kreinbacher Brut Classic - 4100 forint

Tesztelőinket arra is megkértük, próbálják megtippelni, melyik pezsgő lehetett a legolcsóbb és a legdrágább, a végeredmény pedig teljes káosz: amíg valaki egy italt a legdrágábbnak minősített, azt más a legolcsóbbnak gondolta.  Csupán egy dologban volt némi egyezés és az is nagyon érdekes: az utolsó helyre pontozott Tesco cava-t többen is (összesen 3-an) a legdrágább pezsgőnek szavazták meg.

Hogy is van ez pontosan?

Ahogy közeledik a szilveszter egyre többen vásárolnak pezsgőt vagy valamilyen buborékos alkoholos italt. A fajták között azonban nagy a keveredés, ezért a NÉBIH Szupermenta csapata korábban összegyűjtötte, hogy mi kerülhet a pezsgős pohárba.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Habzóbor az, melynek palackjában legalább 3 bar nyomás uralkodik, és a szén-dioxid szaturálással kerül az italba. Ezt hasonlóan kell elképzelni, mint ahogy a szódavíz készül. A szén-dioxidot belepumpálják a borba és ettől lesz szénsavas az ital. Ennél a fajtánál nagy buborékokat láthatunk a pohárban, ez a szénsavtartalom hamar el illan.

A következő kategória a gyöngyözőbor, amely készülhet ugyanúgy, mint a pezsgő, tehát erjesztéssel, vagy akár szaturálással is, amikor a szén-dioxidot külön teszik a borhoz, mint a habzóbor esetében. Ez utóbbinál a címkén fel kell tüntetni, hogy a termék "szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor". Ebben a kategóriában a nyomás alacsonyabb, 1-2,5 bar közötti lehet. A szén-dioxid itt a termék frissességének hangsúlyozását hivatott szolgálni.

Pezsgő esetében, a habzóborhoz hasonlóan 3 bar nyomásnak kell lennie a palackban. Itt kizárólag az erjesztésből származó szén-dioxid lehet az italban, tehát ez a legnemesebb az eddigi három kategória közül. Összehasonlításképp a pezsgő nagyjából kétszer annyi szén-dioxidot tartalmaz, mint a gyöngyözőbor. Azonban ettől a pezsgő nem feltétlenül karcosabb, ha jó minőségű az ital, a többlet szén-dioxid kellemes, simogató érzetet kelt fogyasztása közben.

Vannak továbbá úgynevezett "minőségi pezsgők", amelyek esetében már minimum 3.5 bar nyomás az előírás a pezsgőknél részletezettek szerint. Emellett az alapbornak, amelyből a minőségi pezsgő készül, kissé magasabb alkoholtartalommal kell rendelkeznie. Az "illatos minőségi pezsgők", mint ahogy a neve is jelzi olyan pezsgők, melyeket illatos szőlőfajtából (muskotályos fajták) készítettek.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?