31 °C Budapest
A világ pénzét elköltik Schobert Norbiék karácsonyfára

A világ pénzét elköltik Schobert Norbiék karácsonyfára

2016. december 22. 16:03

Szakemberek gondoskodnak arról, hogy Schobert Norbiéknál tökéletes karácsonyfa álljon. Egy múzeumtól bérli a három méteres, cserepes karácsonyfát a család. Norbi szerint ez nem is drága mulatság.


Norbinak és Rékának idén sem kell azon aggódniuk, hogy minden rendben legyen a karácsonyfa körül. A Schorbert család csupán megálmodja, milyen fát szeretne, a többit a szakemberek intézik.

Úgy döntöttünk 5-6 évvel ezelőtt, hogy elég volt a fakivágásból és a műfenyőkből, keresünk valami más megoldást. Ez pedig a bérlés lett. Tulajdonképpen egy karácsonyi múzeumtól bérlünk egy feldíszített, földlabdás fenyőfát. Elmondjuk, mekkora legyen, a miénk általában háromméteres, és hogy milyen stílusú, színű díszítés kerüljön rá

- árulta el a Borsnak Schobert Norbi, aki szerint mindez nem drága mulatság, hiszen az ő megoldásuk:

körülbelül százezer forintos tétel.

Nem sok ez egy kicsit?

Manapság tényleg egyre nagyobb divat a Norbiék által is használt cserepes fenyő, amit akár vissza is lehet vinni a kertészetekbe. Sőt, ilyenkor még az is előfordulhat, hogy a vételárból visszakapunk valamennyit.

Bross Dávid, az Oázis Kertészeti Kft. marketing és fejlesztési igazgatója korábban azonban arról tájékoztatta a lapunkat, hogy általában 1,5-2 méter magas fa elhozására van lehetőség, de ennek is már nehéz megoldani a szállítását, hiszen egy közel 30 kilós földbabában van benne a fa.

Az élő fenyő ára 5 - 40 ezer forint között mozog, attól függően, hogy mekkora a fa és milyen fajtájú. Vagyis Norbiék 3 méteres fenyőfájának tényleg nagyon tökéletesnek kell lennie, hogy megérje kifizetni érte a 100 ezer forintot. Persze ebben az árban már a szállítás, a faállítás és a díszítés is benne van.

Mi a helyzet a vágott fenyőkkel?

A vágott fenyőfákat persze jóval olcsóbban beszerezhetjük. Az összes eladott karácsonyfának közel a kétharmadát pedig még mindig a lucfenyők teszik ki, míg a többiek nordmann vagy ezüstfenyőt visznek haza karácsonyra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lucfenyő azért is ennyire népszerű mert rendkívül jó az illata és az ára is kedvező. Sajnos azonban a szobában 1-2 hét alatt lehullatja a tűleveleit. A lucfenyő méterét egyébként 2 - 2,5 forint körül tudjuk megvásárolni.

Az ezüstfenyőt szép ezüstös leveleiről ismerhetjük fel. Ennek a fajtának az előnyei közé sorolható, hogy nagyon jól lehet díszíteni, hiszen sűrűn vannak a tűlevelei. Ráadásul nem hullatja le olyan gyorsan a tűleveleit, amelyek azonban nagyon szúrósak - emiatt a kisgyermekes családoknak talán nem ez a legjobb választás. Méterét 2-4 ezer forint körül vásárolhatjuk meg.

A nordmann (!) fenyő az igazi mesebeli karácsonyfára emlékeztet és még a tűlevelei is puhák. Az ára azonban már borsosabb. Ebből a fajtából is találhatunk 2,5-3,5 ezerért egy métert, de olyan fa is akad, amelyiknek 10 ezer forintba kerül métere, vagyis egy 2 méteres fáért már 20 ezer forintot kell fizetnünk.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?

Ha valaki még mindig nem nem vette meg a fát, akkor az alábbiakra érdemes odafigyelnie:

  • Mindig vegyük ki a hálóból a fát és nézzük meg alaposan.
  • Ellenőrizzük, nincs-e valamilyen sérülés a fán, törött törzs, ágak.
  • Vizsgáljuk át a leveleket, nincsenek-e barna foltok a fán, ha valamilyen betegsége lenne, nagyon gyorsan lepotyoghatnak a levelek.
  • Nézzük meg, egyenes-e a törzse (Lehet, hogy csak egy bizonyos szögből egyenes a törzs, és zavar majd minket, ha a lakás másik pontjából folyton azt hisszük, dől a fa! Ezért inkább járjuk körbe!)
  • A törzset abból a szempontból is vizsgáljuk meg, nincs-e benne egy kanyar: sokszor levágják a tetejét, a fa tovább nő, de egy kisebb elágazás kerül a törzsbe. Ez nem nagyon látszik, amikor megvesszük, de ahogy telepakoljuk díszekkel, az ágak lejjebb vándorolnak, és látómezőnkbe kerülhet a nagy göcsört.
  • Nézzük meg a karácsonyfa talpát! Persze attól függ, milyen tartónk van, de ha túl vaskos, nincs az a kitartás, amivel a lakás közepén belefaragjuk a fát.
  • Érdemes fényes nappal nézelődni, hogy jól szemügyre vehessük a fákat.
  • Mielőtt kiválasztjuk, rázogassuk meg, nem hullik-e nagyon a levele, ha igen, azzal a fával valami baj van.
  • Nyugodtan hagyjuk a hálóban, elég, ha egy nappal díszítés előtt vesszük csak le róla.
  • Minél később vigyük be a lakásba, ha tehetjük tároljuk hűvös helyen, tovább marad friss!

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?