25 °C Budapest
Aljas trükkel fosztogatnak a karácsonyi vásárban

Aljas trükkel fosztogatnak a karácsonyi vásárban

2016. december 15. 17:02

A karácsonyi nyüzsgés, a nagy tömegek a zsebesek egyik kedvenc időszaka. De nemcsak zsebtolvajokra kell különösen figyelnünk, ha vásárolni indulunk. A legutóbb egy aljas trükkel csaptak le a szélhámosok a karácsonyi vásárban.


5 személyt állított elő a rendőrség, akik Veszprém belvárosában, a Kossuth utcában napközben adománygyűjtés ürügyén kértek készpénzt az adventi vásár látogatóitól. A szélhámosok egy fővárosi szervezet alkalmazottainak adták ki magukat, amit egy hamis irattal igazoltak is.

Az intézkedő járőrök elfogták a csalókat, akiknél készpénzt, nyugtákat, matricákat és könyvjelzőket találtak. Az öt budapesti személlyel szemben csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás - írja a Police.hu.

Érdemes résen lenni

A karácsonyi vásárok mellett az bevásárlóközpontoknál is megszaporodhatnak az ünnepek előtt a szélhámosok. A trükkös csalók nem csak a zsebeinkben lévő értékekre utazhatnak, egy egyszerű trükkel, könnyen az autónkat is kifoszthatják.

Ha megnéznéd, hogyan csinálják, akkor KATTINTS IDE!

Hogyan védekezhetünk a zsebesek ellen?

A legnépszerűbb csalás ilyenkor persze még mindig zseblopás. Ezeket jellemzően zsúfolt helyeken:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • az utcán,
  • tömegközlekedési eszközökön,
  • piacokon vagy
  • bevásárlóközpontokban követik el.

Éppen ezért pénzünket, bankkártyánkat, egyéb más értékeiket már akkor tegyük biztonságos, nem észrevehető, illetve nem könnyen hozzáférhető helyre, amikor otthonról elindulunk. Lehetőség szerint a kabátunk belső zsebében tároljuk a pénztárcánkat, az irataikat, s ha lehet a telefonunkat is. A PIN-kódunkat pedig soha ne tartsuk a bankkártyánk mellett, igyekezzünk inkább megjegyezni azt.

Fontos, hogy az értékeikre mindig ügyeljünk! A pénz- és irattárcáinkat ne a táskák, kosarak tetején tartsuk, de tárolásra a nadrág hátsó zsebei sem nyújtanak kellő biztonságot. Megfelelő védelmet csak a belső zsebek nyújtanak. Iratainkat a lakáskulcsaiktól és slusszkulcsaitól elkülönítve tároljuk! Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe.

Ha mégis megtörtént a lopás, akkor ne szálljunk szembe a tolvajjal! Hívjunk segítséget, és értesítsük a rendőrséget! Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessük le a zárat, ha pedig a bankkártyánk tűnt el, azt azonnal tiltassuk le - írja tájékoztatásában a rendőrség.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?