27 °C Budapest
Tömegével zárhatnak be a munkahelyi étkezdék?

Tömegével zárhatnak be a munkahelyi étkezdék?

2016. december 9. 13:00

Alaposan visszaesett a munkahelyi vendéglátás forgalma idén, hiába nőtt a vendéglátóhelyek forgalma. Az áfakulcs csökkenése is okozhat majd felfordulást, akár munkahelyi étkezdék bezárását is.

Az idei év első kilenc hónapjában a vendéglátóhelyek forgalma 751 milliárd forint volt. Ez ugyan összességében több volt az egy évvel korábbinál 85 milliárd forinttal, de a munkahelyi vendéglátás nagyobb bevételkiesést volt kénytelen elkönyvelni - írja a blokkk.com. A munkahelyi vendéglátás súlya szerény volt mindig is a vendéglátás egészén belül, aránya valamivel 10 százalék felett mozgott az elmúlt időszakban. Így ugyan a vendéglátás egészének mérlegét ugyan visszahúzta 2016-ban, de ezzel együtt is összességében többet költöttek a családok a különböző vendéglátóhelyeken. 

De nem ért véget a munkahelyi vendéglátás vesszőfutása, hiszen 2017-től a vendéglátás áfakulcsa ugyan csökken 27-ről 18 százalékra, ezt követően 2018-ban pedig 5 százalékra, de ebből a jóból a munkahelyi vendéglátás kimarad.

A munkahelyi vendéglátástól már most elmehetett az ott étkező alkalmazottak egy részének a kedve, mivel az egy évvel korábbi időszak 87 milliárd forintos forgalma 79 milliárd forintra esett vissza 2016. első kilenc hónapjában, ami majdnem 10 százalékos veszteség. 

Éhezünk majd a munkahelyen?

A munkahelyi vendéglátás kimarad az áfakulcs csökkentéséből, így versenyképessége gyengülni fog a jövőben. Baj a bajban, hogy az Erzsébet-utalvány a gyakorlatban előreláthatóan el fog sorvadni, a százezer forint cafetéria pénz pedig feltehetően sokkal több helyre megy majd el, mint eddig a különböző kedvezményes utalványok.

A munkahelyi vendéglátók nagy bajban vannak, hiszen a vendégek, bárhova is térnek be, összehasonlítják az árakat. Ráadásul áfakulcs csökkentés idején igen csak keresik az árcsökkenést. Nos, a munkahelyi vendéglátásban ilyet nem fognak találni. A munkahelyi vendéglátóknak azonban keresniük kellene a menekülési útvonalat, amiből nem sok látszik jelenleg. A kiindulópont az áfakulcs csökkentés rendje, amiből a munkahelyi vendéglátás kimaradt, de kérdés, hogy át tudnak-e lavírozni a másik oldalra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mit tehet ilyen helyzetben a munkahelyi vendéglátós: áttörhetné a falakat és nyitott vendéglátóhellyé sorolhatná át az étkezőhelyet (tehát bárki beteheti a lábát, ha vendéglőzni akar, nem csak az ott dolgozók). Ennek persze sok munkahelyi étkezdében fizikai akadályai vannak. Kuncsoroghat kedvezményesebb bérleti díjért is a helyet adó vállalkozásnál, de hát ott feltehetően éppen a minimálbér emelés terheit számolgatják, így az esély erre kevés. Így sok munkahelyi étkezde bezárhat a jövőben.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?