1 °C Budapest

Átverős pénzváltók a pesti belvárosban: van, akit 1 millióval húztak le

2016. november 26. 16:03

A belvárosi pénzváltókba gyakorlatilag sohasem tudunk úgy belépni, hogy ne szólítanának minket le az ajtó előtt a kedvező árfolyamot ígérő csencselők. Az ajánlatoknak azonban nem szabad bedőlni, a közelmúltban valakit például csaknem 1 millió forinttal rövidített meg egy szélhámos egy fővárosi pénzváltónál. Mutatjuk, mire kell ilyenkor figyelni.


Összesen három alkalommal csapott be embereket egy belvárosi pénzváltónál B. János 58 éves budapesti lakos, akit a rendőrök már őrizetbe is vettek - írja a Police.hu.

A férfi a Fehérhajó utcai pénzváltónál szólította le áldozatait és kedvezőbb árfolyamot kínálva az első sértettől több százezer forintot csalt ki, míg a második érintetett már közel egy millió forinttal rövidítette meg. A harmadik próbálkozásakor azonban már tetten érték a rendőrök a szélhámost.

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Ugyan ezeknek az ajánlatoknak kevesen dőlnek be, mégis rengeteg trükkel találkozhatunk az utazáshoz szükséges valuta beszerzésekor. Érdemes mindig megfontolni, hogy mégis kinél szerezzük be a szükséges valutát, az alábbiakra pedig mindig figyeljünk oda:

  • A váltó pénztárosa mennyire tűnik megbízhatónak
  • Mennyire biztonságos a hely, el tudjuk-e úgy tenni a pénzünket, hogy ne raboljanak ki
  • Érdemes olyan pénzváltót választani, ahol az úgynevezett intim kassza használata biztosított
  • A megbízható helyeken az aktuális árfolyamot jól látható helyen tüntetik fel. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a nagy betűvel kiírt árfolyamot több helyen csak bizonyos váltási összeg felett érhetjük el, az alatt egy kevésbé kedvező árfolyamon válthatunk valutát
  • Ne csak az árfolyamot tartsuk szem előtt, hanem az átváltási díjról is tájékozódjunk! Ezek egyébként akár cégen belül is eltérhetnek, vagyis ugyan annak a váltónak a belvárosi váltóhelyén más díjat fizethetünk, mint a reptéri kirendeltségen. Fontos, hogy a költségek egyes helyeken százalékosak, máshol viszont fixek lehetnek, így a váltáskor ezt sem árt szem előtt tartani.
  • Az utcai "tuti" árfolyamos váltókat mindenképp kerüljük, nem elég, hogy bizonylatot nem kapunk, előfordulhat, hogy nem a megállapított árfolyamon kapjuk meg a pénzt, sőt, akár hamis bankókba is könnyen belefuthatunk
  • A váltásról szóló bizonylatot pedig mindig tegyük el, ha ugyanis az nem tartalmazza a tranzakció adatait és az azonosító kódokat, akkor a váltás nem volt hivatalos!
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?