2 °C Budapest
Átverős pénzváltók a pesti belvárosban: van, akit 1 millióval húztak le

Átverős pénzváltók a pesti belvárosban: van, akit 1 millióval húztak le

2016. november 26. 16:03

A belvárosi pénzváltókba gyakorlatilag sohasem tudunk úgy belépni, hogy ne szólítanának minket le az ajtó előtt a kedvező árfolyamot ígérő csencselők. Az ajánlatoknak azonban nem szabad bedőlni, a közelmúltban valakit például csaknem 1 millió forinttal rövidített meg egy szélhámos egy fővárosi pénzváltónál. Mutatjuk, mire kell ilyenkor figyelni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Összesen három alkalommal csapott be embereket egy belvárosi pénzváltónál B. János 58 éves budapesti lakos, akit a rendőrök már őrizetbe is vettek - írja a Police.hu.

A férfi a Fehérhajó utcai pénzváltónál szólította le áldozatait és kedvezőbb árfolyamot kínálva az első sértettől több százezer forintot csalt ki, míg a második érintetett már közel egy millió forinttal rövidítette meg. A harmadik próbálkozásakor azonban már tetten érték a rendőrök a szélhámost.

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Ugyan ezeknek az ajánlatoknak kevesen dőlnek be, mégis rengeteg trükkel találkozhatunk az utazáshoz szükséges valuta beszerzésekor. Érdemes mindig megfontolni, hogy mégis kinél szerezzük be a szükséges valutát, az alábbiakra pedig mindig figyeljünk oda:

  • A váltó pénztárosa mennyire tűnik megbízhatónak
  • Mennyire biztonságos a hely, el tudjuk-e úgy tenni a pénzünket, hogy ne raboljanak ki
  • Érdemes olyan pénzváltót választani, ahol az úgynevezett intim kassza használata biztosított
  • A megbízható helyeken az aktuális árfolyamot jól látható helyen tüntetik fel. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a nagy betűvel kiírt árfolyamot több helyen csak bizonyos váltási összeg felett érhetjük el, az alatt egy kevésbé kedvező árfolyamon válthatunk valutát
  • Ne csak az árfolyamot tartsuk szem előtt, hanem az átváltási díjról is tájékozódjunk! Ezek egyébként akár cégen belül is eltérhetnek, vagyis ugyan annak a váltónak a belvárosi váltóhelyén más díjat fizethetünk, mint a reptéri kirendeltségen. Fontos, hogy a költségek egyes helyeken százalékosak, máshol viszont fixek lehetnek, így a váltáskor ezt sem árt szem előtt tartani.
  • Az utcai "tuti" árfolyamos váltókat mindenképp kerüljük, nem elég, hogy bizonylatot nem kapunk, előfordulhat, hogy nem a megállapított árfolyamon kapjuk meg a pénzt, sőt, akár hamis bankókba is könnyen belefuthatunk
  • A váltásról szóló bizonylatot pedig mindig tegyük el, ha ugyanis az nem tartalmazza a tranzakció adatait és az azonosító kódokat, akkor a váltás nem volt hivatalos!
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?