13 °C Budapest

Ez komoly? Ennyit vásárol egy átlagos magyar család?

2016. november 6. 10:01

Az egy főre jutó átlagos havi költekezés összege 2016. első félévében 74 ezer forint felett mozgott, ami 2 454 forintos napi átlagot jelent - a KSH adatai szerint. Ebben a boltokban elköltött pénz mellett benne vannak a különböző szolgáltatásokra, közlekedésre, oktatásra, egészségügyre fordított kiadások is. Ez változatlan áron számolva 3 százalékkal több 2015. első félévénél, ami a 7-8 százalékos béremelések mellett érthető is.

Egy fő átlag napi 650 forintot költ élelmiszerre. Sertéshúsból havi 10 dekával nőtt a fogyasztás az áfacsökkentés után. A foci EB alaposan meghúzta a televízió vásárlást. A Központi Statisztikai Hivatal kétféle adatsorral is vizsgálja a háztartások költekezését. Méri a háztartások fogyasztási kiadásainak egy főre jutó havi összegét, mellette pedig a családok költekezésének együttes értékét is. Ráadásul ott van a boltok értékesítési statisztikája is - írja a Blokkk.com.

Természetesen élelmiszerre költenek a családok legtöbbet, ezt a lakásfenntartással kapcsolatos kiadások követik. A gazdaságilag fejlett országokban egyébként kisebb az élelmiszerköltekezés súlya, ott másra több futja, mint itthon.

Havonta egy magyar ember 7,3 kiló kenyérféleséget vásárol, 10 dekával többet, mint egy évvel korábban. A húsféleségek vásárlása 5,1 kiló átlagosan, itt már 20 deka a növekedés. Ezen belül a sertéshús beszerzés 1,3 kilóról 1,4 kilóra nőtt, tehát első pillantásra az áfakulcs csökkentése akár 10 dekányi többletet is jelenthetett az egy főre jutó átlagos vásárlási értékben. Ez ráadásul elkönyvelhető egy 7-8 százalékos növekedésnek is. A képhez azonban hozzátartozik, hogy ugyanennyivel nőtt az egy főre jutó baromfihús vásárlás is, 1,5 kilóról 1,6 kilóra, tehát lehet, hogy egyszerűen csak több pénzük volt a háziasszonyoknak, amiből többre is futotta, az olcsóbb és a drágább húsból egyaránt.

Az olcsó tejből is több fogyott némileg, 4,6 liter fejenként, így az árcsökkenés, vagy a több fizetés két decivel hozott többet a konyhára. Tojásból, zöldségből, burgonyából nem változott egy év alatt a megvásárolt mennyiség, így ezekből nem kellett többet cipekedniük a háziasszonyoknak.

Nagyot dobot a tartós fogyasztási cikkek közül a televíziók 100 háztartásra jutó állományán a foci EB, mivel az 148 darabról 153 darabra nőtt 2016. első félévében. A plazma-, LCD tévék állománya ezen belül 52-ről 62-re nőtt, ami 24 százalékos emelkedés. Jelentősebb mértékben bővült a 100 háztartásra jutó laptopok és notebookok állománya, 43-ről 48-ra. A saját okostelefon állomány 50-ről 59-re ugrott. A saját tulajdonú gépkocsik száma 58, a változás 4 darabos növekedés.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm