10 °C Budapest
Ez komoly? Ennyit vásárol egy átlagos magyar család?

Ez komoly? Ennyit vásárol egy átlagos magyar család?

2016. november 6. 10:01

Az egy főre jutó átlagos havi költekezés összege 2016. első félévében 74 ezer forint felett mozgott, ami 2 454 forintos napi átlagot jelent - a KSH adatai szerint. Ebben a boltokban elköltött pénz mellett benne vannak a különböző szolgáltatásokra, közlekedésre, oktatásra, egészségügyre fordított kiadások is. Ez változatlan áron számolva 3 százalékkal több 2015. első félévénél, ami a 7-8 százalékos béremelések mellett érthető is.

Egy fő átlag napi 650 forintot költ élelmiszerre. Sertéshúsból havi 10 dekával nőtt a fogyasztás az áfacsökkentés után. A foci EB alaposan meghúzta a televízió vásárlást. A Központi Statisztikai Hivatal kétféle adatsorral is vizsgálja a háztartások költekezését. Méri a háztartások fogyasztási kiadásainak egy főre jutó havi összegét, mellette pedig a családok költekezésének együttes értékét is. Ráadásul ott van a boltok értékesítési statisztikája is - írja a Blokkk.com.

Természetesen élelmiszerre költenek a családok legtöbbet, ezt a lakásfenntartással kapcsolatos kiadások követik. A gazdaságilag fejlett országokban egyébként kisebb az élelmiszerköltekezés súlya, ott másra több futja, mint itthon.

Havonta egy magyar ember 7,3 kiló kenyérféleséget vásárol, 10 dekával többet, mint egy évvel korábban. A húsféleségek vásárlása 5,1 kiló átlagosan, itt már 20 deka a növekedés. Ezen belül a sertéshús beszerzés 1,3 kilóról 1,4 kilóra nőtt, tehát első pillantásra az áfakulcs csökkentése akár 10 dekányi többletet is jelenthetett az egy főre jutó átlagos vásárlási értékben. Ez ráadásul elkönyvelhető egy 7-8 százalékos növekedésnek is. A képhez azonban hozzátartozik, hogy ugyanennyivel nőtt az egy főre jutó baromfihús vásárlás is, 1,5 kilóról 1,6 kilóra, tehát lehet, hogy egyszerűen csak több pénzük volt a háziasszonyoknak, amiből többre is futotta, az olcsóbb és a drágább húsból egyaránt.

Az olcsó tejből is több fogyott némileg, 4,6 liter fejenként, így az árcsökkenés, vagy a több fizetés két decivel hozott többet a konyhára. Tojásból, zöldségből, burgonyából nem változott egy év alatt a megvásárolt mennyiség, így ezekből nem kellett többet cipekedniük a háziasszonyoknak.

Nagyot dobot a tartós fogyasztási cikkek közül a televíziók 100 háztartásra jutó állományán a foci EB, mivel az 148 darabról 153 darabra nőtt 2016. első félévében. A plazma-, LCD tévék állománya ezen belül 52-ről 62-re nőtt, ami 24 százalékos emelkedés. Jelentősebb mértékben bővült a 100 háztartásra jutó laptopok és notebookok állománya, 43-ről 48-ra. A saját okostelefon állomány 50-ről 59-re ugrott. A saját tulajdonú gépkocsik száma 58, a változás 4 darabos növekedés.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 8. szombat
Koppány
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?