21 °C Budapest
Brutálisan pörgetjük a villanyórát, mobilból bezzeg újat veszünk

Brutálisan pörgetjük a villanyórát, mobilból bezzeg újat veszünk

2016. november 5. 10:01

Majdnem minden ötödik televíziót és mosógépet, illetve közel minden negyedik magyar háztartásban található hűtőszekrényt több mint tíz éve cseréltek le utoljára. A legtöbb elöregedett készülék Heves és Békés megyében található, Győr-Moson-Sopronban ezzel szemben jóval magasabb az újabb televíziók, hűtőszekrények és mosógépek száma.

A magyar háztartásokban található hűtők 24 százalékát, mosógépek 18 százalékát és televíziók 20 százalékát több mint tíz éve cserélték le. Új mobiltelefont ezzel szemben a válaszadók 23 százaléka egy éven belül, 44 százaléka pedig 1-2 éve vásárolt - derül ki az Euronics Műszaki Áruházlánc legfrissebb felméréséből.

Jelentős eltérés mutatkozik az egyes megyék között, a legtöbb elöregedett készülék Heves és Békés megyében található, Győr-Moson-Sopronban ezzel szemben jóval magasabb az újabb televíziók, hűtőszekrények és mosógépek száma.

Népszerűek a csereakciók

A felmérés rámutatott, hogy egyre népszerűbbek a csereakciók. A válaszadók közel fele vásárolt már így új hűtőszekrényt és mosógépet. A még működő, de lecserélésre kerülő háztartási eszközök esetében gyakori még a családi vagy baráti körben történő továbbajándékozás és az eladás is. 

A nők körében nem ritka az sem, hogy jótékony célra ajánlják fel megunt háztartási eszközeiket:

hűtőszekrényt minden negyedik, mosógépet pedig minden ötödik nő adott már így tovább. A kidobási arány 6-8 százalék között mozog.

Figyelünk a környezetünkre

Azt, hogy okosan adunk túl lecserélni kívánt háztartási eszközeinken nem feltétlenül anyagi szempontok okozzák. A felmérésből kiderült, hogy a magyarok több mint 80 százaléka egyet ért azzal, hogy a Föld véges erőforrásai miatt muszáj környezettudatosan élnünk. Érdekes adalék, hogy az idősebb generáció ezzel még nagyobb mértékben ért egyet, mint a fiatalok, és a 60 felettiek saját bevallásuk szerint jobban odafigyelnek a környezettudatos életmódra is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azt, hogy a környezettudatosságot valóban gyakoroljuk, bizonyítja, hogy a válaszadók kétharmada már kizárólag energiatakarékos izzókat használ, és mindig odafigyel arra, hogy lekapcsolja a villanyt, ha épp nincs szükség rá. Szelektíven 82 százalék gyűjti a szemetet, majdnem minden harmadik ember pedig még a TV-t is kihúzza, amikor elmegy otthonról.

Szinte mindenkinek (95 százalék) a jó energiaosztály az egyik legfontosabb szempont új háztartási eszköz vásárlásakor. A felméréséből azonban az is kiderült, hogy az egyes háztartási gépek energiafogyasztásával csak a lakosság egyharmada van teljesen tisztában.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29