31 °C Budapest
Titkolóznak: tízmilliókat nyelhet le minden évben a Sziget

Titkolóznak: tízmilliókat nyelhet le minden évben a Sziget

2016. október 24. 11:38

Bár évek óta ígérik, továbbra sem lehet átvinni a fesztiválkártyákon maradt összegeket a legnagyobb hazai rendezvények között. A kártyán ragadt összegekről titkolóznak a szervezők, pedig a korábbi adatok alapján több tízmillió forintról lehet szó.


A legnagyobb magyar zenei fesztiválokon idén is csak kártyával lehetett fizetni, akinek pedig nincsen megfelelő bankkártyája, nem igazán marad más választása, minthogy kiváltson egy fesztiválkártyát. A Sziget Kft. rendezvényein használt kártyáról azonban tudni kell, hogy a felötlött pénzösszegeket csak az adott fesztivál utolsó napjáig tudjuk levásárolni, vagy visszaváltani készpénzre.

KATTINTS! Hamarosan mindenki ezzel fizethet Magyarországon: már te is kézbe veheted

Bizonylat a visszaváltott pénzről/ 2016 Sziget Fesztivál

Több tízmillió forint ragadhat a kártyákon

Augusztus óta próbáljuk elérni a Sziget Kft. sajtóirodáját és kideríteni, pontosan mekkora összeget "felejtenek" a látogatók a fesztiválkártyákon. Azonban különböző indokokra hivatkozva nem kaptunk tőlük választ, majd a kártyákat kibocsátó Festipay Zrt.-hez irányítottak, akiktől most az alábbi visszajelzés érkezett:

Jelen esetben a Festipay nem kapott felhatalmazást ezen adatok publikálására. Arról nem is beszélve, hogy egyre több fesztivál esetében - ilyen például az EFOTT - van mód arra, hogy a kártyán maradt összeget a Festipay visszautalja a megadott bankszámlaszámra. Egyre több fesztivál nyújtja ezt a lehetőséget és várhatóan ez a trend folytatódik majd

- válaszolta megkeresésünkre a Festipay Zrt.

Bár idén nem adják ki az adatokat, de 2014-ben lapunk megkeresésére még elárulták a szervezők, hogy csupán a 145 ezres látogatószámú Balaton Soundon 8,6 millió forintot hagytak összesen veszni a látogatók (átlagosan 204 forintot).

Idén pedig a VOLT, a Balaton Sound, és a Sziget Fesztivál is megdöntötte saját látogatottsági rekordját. Sporonban 148 ezren buliztak, a Balatonnál 157 ezren voltak, a Szigeten pedig 496 ezren szórakoztak idén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezért nagyságrendileg szinte biztos, hogy több tízmilliós tételről lehet szó.

De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a Sziget Kft. a három nagy zenei fesztiválon kívül más rendezvényeknek, például a Gourmet Fesztiválnak is a főszervezője.

Ráadásul két évvel korábban a szervezők azt is elmondták lapunknak, hogy vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a Sziget rendezvényei között átvihetőek legyenek a megmaradt egyenlegek. Ebben azonban azóta sem történt változás, annak ellenére, hogy ma már vannak olyan rendezvények, ahol a kártyán maradt összegeket a szolgáltató visszautalja a megadott bankszámlaszámra.

Rendben van ez így?

A módszer egyébként  teljesen törvényes, hiszen a szervezők nyomatékosan felhívják a figyelmünket arra, hogy a fesztiválkártyákon maradt egyenlegeket csak a rendezvény utolsó napjáig tudjuk visszaváltani.

A kártya használat általános szerződési feltételei között is szerepel: a Festipay kártya a Sziget által kibocsátott elektronikus vásárlási utalvány, amelynek használatát a Sziget egyoldalúan jogosult a rendezvényen fizetési eszközként - kizárólagos vagy nem kizárólagos jelleggel - előírni. Több helyen is felhívják a figyelmet, hogy a kártya egyenlege csak az adott fesztiválon használható, ennek megfelelően az ügyfelek előzetes tájékoztatása maradéktalanul megvalósult

- válaszolta a témával kapcsolatban korábban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

Az azonban érdekes kérdés, ha megvan hozzá a technika, akkor a fesztiválok készpénzmentes fizetési technológiának úttörői miért nem tudják ezt bevezeti? Persze egy-egy látogatónak nem sok az az elfelejtett pár száz forint, de összességében rengeteg pénzről van szó.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?