Innen jönnek a csempészett áruk az EU-ba

Innen jönnek a csempészett áruk az EU-ba

2016. szeptember 25. 09:00

Az EU-tagországok vámhatóságai tavaly becslések szerint mintegy ötmillióval több hamisított árucikket foglaltak le, mint az előző évben, ami 15 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest - derült ki az Európai Bizottság pénteken közzétett jelentéséből. A statisztikák szerint a lefoglalt áruk legnagyobb része, 41 százaléka továbbra is Kínából származik, illetve a lefoglalt termékek legnagyobb hányadát (27 százalékát) továbbra is a cigaretta teszi ki. Különösen érdekes, hogy a legtöbb lefoglalt élelmiszert egy olyan nyugat-afrikai országból próbálták becsempészni az EU területére, amelyről a legtöbben még nem is hallottak.

A Bizottság friss jelentése szerint 2015-ben több mint 40 millió olyan terméket tartóztattak fel az EU külső határain - összesen csaknem 650 millió euró értékben -, amelyekről a hatóságok azt feltételezik, hogy szellemitulajdon-jog megsértésével állították elő őket. Ez több, mint 5 millió darabbal, azaz 15 százalékkal több, mint a megelőző évben volt.

 A szellemitulajdon-jogok EU-beli érvényre juttatásáról szóló most közreadott jelentés (itt található) bemutatja a lefoglalt áruk kategóriáit, a származási országokat, a jogsértés által érintett szellemitulajdon-jogokat és a szóban forgó áruk szállítására használt közlekedési eszközöket is. Az anyag szerint a lefoglalt termékek legnagyobb hányadát (27 százalékát) továbbra is a cigaretta teszi ki, a fogyasztók egészségét, illetve biztonságát veszélyeztető egyéb fogyasztási és használati cikkek - pl. az élelmiszerek és üdítőitalok, a testápolási termékek, a gyógyszerek, a játékok és az elektronikus háztartási berendezések - részaránya pedig együttesen eléri a 25,8 százalékot.

2015-ben is Kínából érkezett a legtöbb hamisított áru (az összes termék 41 százaléka), utána pedig sorrendben Montenegróból, Hongkongból, Malajziából és Beninből. Utóbbi országból nagy mennyiségű élelmiszert kíséreltek meg behozni, míg Mexikó volt a hamisított szeszesitalok elsődleges származási országa, Marokkó pedig az üdítőitaloké.

A testápolási termékek tekintetében Malajzia, a ruházati termékeket illetően Törökország volt az első helyen, ami pedig a hamisított mobiltelefonokat és tartozékokat, memóriakártyákat, számítógépeket és azok alkatrészeit, illetve a CD-ket, DVD-ket és öngyújtókat illeti, Hongkong volt a listavezető. Hamisított cigarettákat elsősorban Montenegróból kíséreltek meg behozni az EU területére, illegális gyógyszereket pedig főként Indiából.

A lefoglalt áruk több mint 91 százalékára jellemző, hogy a szóban forgó termékeket vagy megsemmisítették vagy a jogsértés által érintett márkák jogtulajdonosával együttműködésben bírósági eljárást indítottak a jogsértés megállapítására.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Európai Bizottság egyébként már 2000 óta évente készít jelentést a szellemitulajdon-jogok érvényesítését célzó vámhatósági intézkedésekről. A jelentésben foglalt adatokat a tagállamok vámigazgatási szervei bocsátják a Bizottság részére. Ezek az adatok értékes információforrásként szolgálnak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számára is a szellemitulajdonjog-sértéseket elemző jelentései elkészítéséhez.

A Vámunióról röviden

Az európai vámunió egyedi a világon. Az Európai Unió egyik alapköve, és nélkülözhetetlen az egységes piac működéséhez. Ha már az egyik tagállamban megtörtént a vámkezelés, az áruk szabadon mozoghatnak az Unióban, mivel minden tagállam ugyanazokat a bevételi és védelmi szabályokat alkalmazza külső határain.
Az EU 28 vámigazgatásának úgy kell eljárnia, mintha egyetlen egységet képeznének, valamint elő kell segíteniük a kereskedelmet és gondoskodniuk kell az uniós polgárok egészségének és biztonságának védelméről. Ezek nem könnyű feladatok. Az EU az egyik legnagyobb kereskedelmi blokk a világon. 2015-ben az uniós árukereskedelem a globális árukereskedelem csaknem 15%-át tette ki, értékét tekintve pedig 3,5 ezermilliárd eurót ért el. Ekkora volumenű nemzetközi kereskedelem igazgatása évente több millió vámáru-nyilatkozat kitöltésével jár, melyeket a vámhatóságoknak gyorsan és hatékonyan kell feldolgozniuk.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?