9 nevetséges tévhit az ételekről, amiről kiderült, hogy kamu

9 nevetséges tévhit az ételekről, amiről kiderült, hogy kamu

2016. szeptember 14. 12:11

A fizetésünkből legtöbbet az élelmiszerekre költjük. Ráadásul egyre többen vásárolnak speciális élelmiszereket és nem csak egészségügyi szempontok miatt. Az emberek között pedig egyre több élelmiszermítosz terjed, ezért most mutatunk ebből néhányat, amiről jobb tudni, hogy nem igazak.


A KSH korábbi statisztikái szerint 72 ezer forintot költ havonta egy átlagember, aminek a legnagyobb szeletét az élelmiszervásárlás teszi ki. Egy napra így összesen 2 375 forint jut, ebből pedig az élelmiszer fejenként átlagosan 634 forintot tesz ki. Persze nem mindegy, hogy hol élünk és mennyi a fizetésünk. A legszegényebbek például 1 349 forintot költenek naponta, ételre pedig 435 forintot adnak ki.

A magyar vásárlók azonban egyre tudatosabbak és egyre többen keresik a speciális étrendbe is beilleszthető, illetve a bio- és a reformtermékeket. Sokan még mindig egy-egy élelmiszermítoszra alapozva hozzák meg a döntéseiket, ezért most elővettünk néhányat, amiről a Business Insider cikke alapján kiderült, hogy biztosan tévesek.

Mítosz: A tej jót tesz a gyerekeknek

Még a nagyszüleinktől hallhattuk, hogy a gyerekeknek sok tejet kell innia, hiszen az tele van D-vitaminnal és kalciummal, amitől erősek lesznek a csontjaink. Sajnos ezt azonban már több tanulmány is megcáfolta, amelyek szerint nincsen összefüggés a csonttörések és a tejfogyasztási szokások között.

Mítosz: Evés után várni kell egy órát, mielőtt vízbe mennénk

Az elmélet mögött az állhat, hogy amikor emésztünk, akkor kevesebb vér áll rendelkezésre az izmainknak, így azok hamarabb begörcsölhetnek. Azonban nincsen bizonyíték, ami ezt ténylegesen alátámasztaná. Nem gyakran görcsölünk be úszás közben, ha azonban ez mégis megtörténne, akkor inkább lebegjünk egy percet és várjuk, hogy elmúljon.

Mítosz: A bioélelmiszerek táplálóbbak és növényvédőszer mentesek

A termelők, akik biotermékeket állítanak elő, ugyanúgy használhatnak, vegyi anyagokat, amik természetes eredetűek. Ez pedig néhány esetben akár károsabb is lehet a környezetre, mint a szintetikus társaik, de ez nem befolyásolja egyébként a bioételek fogyasztását. Sokan azonban úgy tartják, ha ilyet esznek, akkor az sokkal táplálóbb is, pedig ezt már többször is vizsgálták és még nem sikerült bizonyítani.

Mítosz: A csoki pattanásokat okoz

A feltételezés nem igaz, ugyanis a tudósok egy hónapon keresztül etettek egy tucat emberrel a szokásosnál tízszer több csokoládét. A pattanások számában azonban a "diéta" előtt és után nem történt változás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mítosz: Ha az alkoholt energiaitallal kevered, akkor jobban beüt

Ha az alkoholos italt kevered az energiaitallal, akkor az csak még jobban felpörget. A problémát pedig éppen ez okozza, hiszen az extra energia miatt kevésbé érezhetjük magunkat ittasnak, ezért még többet iszunk a szokásosnál.

Mítosz: A joghurtokkal újra rendbe jön a gyomrod

A joghurtokat gyakran reklámozzák úgy, hogy ezek segítik az emésztést, hiszen tele vannak "jó baktériumokkal". A baktériumok persze tényleg segíthetnek, de ne felejtsük el, hogy mennyi minden más van még mellette a joghurtban, például általában ezek a termékek tele vannak cukorral.

Mítosz: A másnaposságra jót tesz, ha iszunk még

"Kutyaharapást szőrével" - hangzik a mondás, és sokan azt gondolják, ha már másnaposak, akkor azon csak még több alkohol segíthet. Pedig ez nem jó megoldás, ez ugyanis csak még inkább kiszárít minket és meghosszabbítja a másnaposságot.

Mítosz: A fagyi rosszat tesz, ha fáj a torkod

Sokan azt gondolják, hogy azért nem szabad fagyit enni fájós torokkal, mert ezek a tejtermékek növelik a nyálkahártya által termelt váladék mennyiségét. Az orvosok szerint szerencsére ez azonban nem igaz, sőt a fagyasztott tejtermékek megnyugtatják a torkot és még kalóriát is bevisznek a szervezetbe, ha mást nem tudunk enni.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?