25 °C Budapest
Háziasszonyok tömegei sodorják veszélybe a családjukat: még csak nem is sejtik

Háziasszonyok tömegei sodorják veszélybe a családjukat: még csak nem is sejtik

2016. szeptember 13. 17:03

A legtöbb családban a fagyasztott gyümölcsök, húsok fogyasztása a mindennapi élet részét képezik. Nem is gondolnád, de az emberek többsége rossz módszerrel olvasztja fel a mélyhűtött ételeket, amivel potenciális fertőzéseknek teszi ki önmagát és családját. Skandináv kutatók elmondják, hogyan kellene felolvasztani a fagyasztott ételeinket.

Sokan szeretnek fagyasztott húst tárolni a mélyhűtőben, így ugyanis elég egy héten egyszer elmenni a henteshez, vagy a nagybevásárláskor megvenni az ételeket a családnak. Egy friss tanulmány szerint azonban a mélyhűtőben tárolt ételek felolvasztásával kapcsolatos hiedelmek fele sem igaz.

Te hogyan olvasztod fel a mélyhűtött ételeket?

A felolvasztással van a legtöbb probléma

A mélyfagyasztott ételek felolvasztására a legjobb, ha hideg csapvizet használunk - mondta Susanne Ekstedt, a gothenburgi műszaki egyetem kutatója. Nyissuk ki a csomagolást, majd folyassunk hideg vizet az ételre egyenesen a csapból, ezzel az hamar felmelegszik, mivel a folyadék hőt von el az ételtől.

A mikrohullámú sütő használata az egyik legrosszabb, amit tehetünk a fagyasztott ételekkel, ugyanis a melegítés közben kárt tehetünk a kiolvasztani kívánt étel szerkezetében, ami nem feltétlenül egészséges. Ezt egyébként már korábban is sejtették a tudósok, azonban mostanra végre bizonyossá vált. Ennek ellenére a legtöbben tudomást sem vesznek a kutatási eredményekről.

A hűtőben felolvasztott hús lassan olvad ki, azonban végig hűtve van, így azt gondolhatnánk, hogy ennek köszönhetően semmi baja sem lehet. Persze ez talán a leghigiénikusabb módja az étel felolvasztásának, azonban

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

mivel ilyenkor a külső, már felolvadt részek akár fél napig is a étel saját levében úsznak (húslé, gyümölcslé stb.) ezért könnyen elszaporodhatnak a felszínén a baktériumok.

A víz alatt kiolvasztott étel viszont gyorsan felhasználható lesz, ráadásul a baktériumoknak egyszerűen nincs idejük káros mértékben elszaporodniuk, nem csoda, hogy a kutatók is ezt ajánlják leginkább.

Hogyan fagyasszuk le az ételt?

A legjobb, ha minél kevesebb ételt fagyasztunk le, mivel maga a fagyasztási folyamat sem a legegészségesebb. Ha viszont mindenképp lefagyasztanánk az ételt, akkor ezekre figyeljünk oda:

  • Egyszerre csak kevés ételt fagyasszunk le, így gyorsabban hűl le az étel és frissebb lesz, a felületén kevesebb baktérium szaporodik el.
  • Tekerd fel a fagyasztó fokozatát!
  • Mielőtt beteszed az ételt a fagyasztóba győződj meg, hogy már elég hideg és ne tartsd nyitva sokáig az ajtaját. Ez is a gyors lehűlést segíti elő.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 7. 07:02