20 °C Budapest

Háziasszonyok tömegei sodorják veszélybe a családjukat: még csak nem is sejtik

2016. szeptember 13. 17:03

A legtöbb családban a fagyasztott gyümölcsök, húsok fogyasztása a mindennapi élet részét képezik. Nem is gondolnád, de az emberek többsége rossz módszerrel olvasztja fel a mélyhűtött ételeket, amivel potenciális fertőzéseknek teszi ki önmagát és családját. Skandináv kutatók elmondják, hogyan kellene felolvasztani a fagyasztott ételeinket.

Sokan szeretnek fagyasztott húst tárolni a mélyhűtőben, így ugyanis elég egy héten egyszer elmenni a henteshez, vagy a nagybevásárláskor megvenni az ételeket a családnak. Egy friss tanulmány szerint azonban a mélyhűtőben tárolt ételek felolvasztásával kapcsolatos hiedelmek fele sem igaz.

Te hogyan olvasztod fel a mélyhűtött ételeket?

A felolvasztással van a legtöbb probléma

A mélyfagyasztott ételek felolvasztására a legjobb, ha hideg csapvizet használunk - mondta Susanne Ekstedt, a gothenburgi műszaki egyetem kutatója. Nyissuk ki a csomagolást, majd folyassunk hideg vizet az ételre egyenesen a csapból, ezzel az hamar felmelegszik, mivel a folyadék hőt von el az ételtől.

A mikrohullámú sütő használata az egyik legrosszabb, amit tehetünk a fagyasztott ételekkel, ugyanis a melegítés közben kárt tehetünk a kiolvasztani kívánt étel szerkezetében, ami nem feltétlenül egészséges. Ezt egyébként már korábban is sejtették a tudósok, azonban mostanra végre bizonyossá vált. Ennek ellenére a legtöbben tudomást sem vesznek a kutatási eredményekről.

A hűtőben felolvasztott hús lassan olvad ki, azonban végig hűtve van, így azt gondolhatnánk, hogy ennek köszönhetően semmi baja sem lehet. Persze ez talán a leghigiénikusabb módja az étel felolvasztásának, azonban

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

mivel ilyenkor a külső, már felolvadt részek akár fél napig is a étel saját levében úsznak (húslé, gyümölcslé stb.) ezért könnyen elszaporodhatnak a felszínén a baktériumok.

A víz alatt kiolvasztott étel viszont gyorsan felhasználható lesz, ráadásul a baktériumoknak egyszerűen nincs idejük káros mértékben elszaporodniuk, nem csoda, hogy a kutatók is ezt ajánlják leginkább.

Hogyan fagyasszuk le az ételt?

A legjobb, ha minél kevesebb ételt fagyasztunk le, mivel maga a fagyasztási folyamat sem a legegészségesebb. Ha viszont mindenképp lefagyasztanánk az ételt, akkor ezekre figyeljünk oda:

  • Egyszerre csak kevés ételt fagyasszunk le, így gyorsabban hűl le az étel és frissebb lesz, a felületén kevesebb baktérium szaporodik el.
  • Tekerd fel a fagyasztó fokozatát!
  • Mielőtt beteszed az ételt a fagyasztóba győződj meg, hogy már elég hideg és ne tartsd nyitva sokáig az ajtaját. Ez is a gyors lehűlést segíti elő.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm