32 °C Budapest
Tényleg ehetetlen a menzakaja: lesz változás?

Tényleg ehetetlen a menzakaja: lesz változás?

2016. augusztus 16. 18:30

Egy májusi próbafőzés laborban bizonyított eredményén túl részletes szakmai javaslatok is vannak ahhoz, hogy akár már szeptembertől javuljon a kicsik sótlan/íztelen/beazonosíthatatlan kosztja. De nem fog. A minisztérium ezt azzal intézte el: még fel kell dolgoznia a javaslatokat - írta a hvg.hu.

Még május végén összegyűlt a menzatémában érintett legszűkebb szakmai kör egy próbafőzésre. A kötelezővel szemben úgy is megfőzték az ételeket, hogy azok ne legyenek sótlanok és íztelenek. A szeptemberben pont egy éve hatályos menzareformmal szemben ugyanis az az állandó kifogás, hogy a minimalizált só, a kevesebb cukor- és zsírtartalom, valamint az újfajta, egészségesebb alapanyagok betartása mellett ehetetlen vagy gusztustalan ételek kerültek a kicsik asztalára.

A kétféle módon - rendeletkompatibilisan és felhasználóbarát módon - előállított ételeket nemcsak végigkóstolták közel húszan, hanem az Emmi alá tartozó Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) laborvizsgálat alá vetette a teljes menüsort - írta a portál.

Kiderült egyrészt, hogy a rendeletkompatibilis menüben az ételek "egyöntetűen íztelenek", másrészt az óvodásoknál érvényes grammértékeket még a szakemberek sem tudták betartani. Volt olyan étel, amelybe egyáltalán nem is tettek sót, mégis meghaladta a jogszabályba vésett sótartalmat, mert már az alapanyagokban több só volt a megengedettnél. Vagyis a próbafőzés élesben igazolta a kezdetektől hangoztatott kritikát: totálisan életszerűtlen, hogy akkor ez menne egy napi több tízezer adagot előállító szolgáltató konyháján, vagy egy kis vidéki iskola konyhás nénijének.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?