22 °C Budapest
Tényleg ehetetlen a menzakaja: lesz változás?

Tényleg ehetetlen a menzakaja: lesz változás?

2016. augusztus 16. 18:30

Egy májusi próbafőzés laborban bizonyított eredményén túl részletes szakmai javaslatok is vannak ahhoz, hogy akár már szeptembertől javuljon a kicsik sótlan/íztelen/beazonosíthatatlan kosztja. De nem fog. A minisztérium ezt azzal intézte el: még fel kell dolgoznia a javaslatokat - írta a hvg.hu.

Még május végén összegyűlt a menzatémában érintett legszűkebb szakmai kör egy próbafőzésre. A kötelezővel szemben úgy is megfőzték az ételeket, hogy azok ne legyenek sótlanok és íztelenek. A szeptemberben pont egy éve hatályos menzareformmal szemben ugyanis az az állandó kifogás, hogy a minimalizált só, a kevesebb cukor- és zsírtartalom, valamint az újfajta, egészségesebb alapanyagok betartása mellett ehetetlen vagy gusztustalan ételek kerültek a kicsik asztalára.

A kétféle módon - rendeletkompatibilisan és felhasználóbarát módon - előállított ételeket nemcsak végigkóstolták közel húszan, hanem az Emmi alá tartozó Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) laborvizsgálat alá vetette a teljes menüsort - írta a portál.

Kiderült egyrészt, hogy a rendeletkompatibilis menüben az ételek "egyöntetűen íztelenek", másrészt az óvodásoknál érvényes grammértékeket még a szakemberek sem tudták betartani. Volt olyan étel, amelybe egyáltalán nem is tettek sót, mégis meghaladta a jogszabályba vésett sótartalmat, mert már az alapanyagokban több só volt a megengedettnél. Vagyis a próbafőzés élesben igazolta a kezdetektől hangoztatott kritikát: totálisan életszerűtlen, hogy akkor ez menne egy napi több tízezer adagot előállító szolgáltató konyháján, vagy egy kis vidéki iskola konyhás nénijének.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?