27 °C Budapest
Jól járunk azzal, ha forint helyett euróval fizethetünk majd?

Jól járunk azzal, ha forint helyett euróval fizethetünk majd?

2016. július 20. 09:02

Az önálló pénzpolitikai elvesztésének ellenére hosszabb távon sokat nyerne az ország az euró bevezetésével - írja a Magyar Hírlap.


Nagy visszhangot váltott ki Varga Mihály tegnapi bejelentése, miszerint akár már az évtized végén csatlakozhatunk az euróövezethez. Madár István, a Portfolio vezető elemzője a lapnak azt mondta: váratlan, amit most mondott Varga Mihály, amennyiben azonban ez valós szándékot és nem csak elvi lehetőséget takar, akkor Magyarországnak legkésőbb jövő tavaszig be kell lépnie az euró előszobájába, az ERM-II árfolyamrendszerbe.

Ugyanis, ha 2020-ban már euróval szeretnénk itthon fizetni, a felvételi döntésnek 2019 tavaszán meg kell születnie, vagyis addigra meg kell lennie a kétéves ERM-II tagságnak.

Sarkadi-Szabó Kornél, a Shark Vision ügyvezető igazgatójának elmondása szerint pozitívum, hogy hazánk képes teljesíteni az euró bevezetésének kritériumait, s az EU-s csatlakozáskor tett vállalásunk is egyértelmű: a közös pénznek kell majd felváltania a forintot. A forint-euró árfolyam stabilitása pedig nem csupán az exportban közvetlenül érintett vállalatok, hanem az egész gazdaság számára kedvező lenne. Ugyanakkor, együtt járna az önálló magyar pénzpolitika elvesztésével.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?