28 °C Budapest
Jól járunk azzal, ha forint helyett euróval fizethetünk majd?

Jól járunk azzal, ha forint helyett euróval fizethetünk majd?

2016. július 20. 09:02

Az önálló pénzpolitikai elvesztésének ellenére hosszabb távon sokat nyerne az ország az euró bevezetésével - írja a Magyar Hírlap.


Nagy visszhangot váltott ki Varga Mihály tegnapi bejelentése, miszerint akár már az évtized végén csatlakozhatunk az euróövezethez. Madár István, a Portfolio vezető elemzője a lapnak azt mondta: váratlan, amit most mondott Varga Mihály, amennyiben azonban ez valós szándékot és nem csak elvi lehetőséget takar, akkor Magyarországnak legkésőbb jövő tavaszig be kell lépnie az euró előszobájába, az ERM-II árfolyamrendszerbe.

Ugyanis, ha 2020-ban már euróval szeretnénk itthon fizetni, a felvételi döntésnek 2019 tavaszán meg kell születnie, vagyis addigra meg kell lennie a kétéves ERM-II tagságnak.

Sarkadi-Szabó Kornél, a Shark Vision ügyvezető igazgatójának elmondása szerint pozitívum, hogy hazánk képes teljesíteni az euró bevezetésének kritériumait, s az EU-s csatlakozáskor tett vállalásunk is egyértelmű: a közös pénznek kell majd felváltania a forintot. A forint-euró árfolyam stabilitása pedig nem csupán az exportban közvetlenül érintett vállalatok, hanem az egész gazdaság számára kedvező lenne. Ugyanakkor, együtt járna az önálló magyar pénzpolitika elvesztésével.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?